Logo Gradski muzej Sombor

Promocija knjige dr Vinka Žganca

Wednesday, 04. December 2019. at 16:28

U petak, 13. decembra 2019. godine, u 18 sati u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, održaće se promocija knjige Izvorne narodne pesme iz Sombora i okoline dr Vinka Žganca (uredili Nada Putica, Vesna Ivkov, Pavle Karabasil).

Pozivnica

dr Vinko ŽganecDr Vinko Žganec (1890—1976), hrvatski melograf, muzikolog, etnomuzikolog, zapisivač narodnih plesova, obreda i običaja, prvi upravnik Instituta za narodnu umjetnost u Zagrebu (danas Institut za etnologiju i folkloristiku), inicijator osnivanja Udruženja muzičkih folklorista Jugoslavije, značajan predstavnik jedne etape razvoja etnomuzikologije i u Srbiji, dao je veliki istraživački doprinos na tlu Vojvodine, u prvoj polovini 20. veka.

Zbirka donosi 176 pesama i melodija, koje je dr Vinko Žganec zabeležio na teritoriji Bačke, Baranje, Slavonije i Srema, u period od 1925. do 1940. godine, dok je živeo u Somboru. Pesme i melodije preuzete su iz dva izvora, rukopisa koji se nalazio u fondu Gradskog muzeja Sombor i rukopisnog materijala iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Namera ovog izdanja je da ukaže na značaj i specifičnost građe, nastale pre devedeset godina kao izvora za dalje etnomuzikološke analize, istraživanja u oblasti antropologije muzike i folklora, složenog odnosa muzike, kulture i tradicije ali pre svega da upozna javnost ili je podseti na bogatu muzičko folklornu građu, koja im je ostavljena na čuvanje.

Notni zapis

Knjigu će predstaviti: dr Biljana Sikimić (Balkanološki institut SANU, Beograd), dr Mirna Sabljar (Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek) i urednici monografije.

Na promociji će nastupiti Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva, pevačke grupe GKUD „Ravangrad” Sombor, HKPD „S. S. Kranjčević” Bački Breg i HKUD „Vladimir Nazor” Sombor.

© 2004—2024 The Sombor City MuseumWeb design & development Tacit
s