Gradski muzej Sombor

Priprema izložbe istorijskog odeljenja „Somborski Sokoli”

Sakupljanje muzejske građe putem otkupa, poklona ili uvida u porodične istorije

Bogata istorijska i kuturna prošlost Zapadnobačkog okruga stavljaju Muzeju zadatak svestrano proučavanje, prikupljanje i objektivno prikazivanje prošlosti.

Sokolska razglednica oko 1920. godine

Pozivamo prijatelje Muzeja da istraživanje kustosa na terenu i sakupljanje muzejske građe putem poklona i otkupa učine uspešnim i obogate zbirke Gradskog muzeja Sombor. Iz bogate istorije somborskih Sokola Gradski muzej Sombor ima nedovoljno materijala (fotografije, značke, medalje, lični predmeti i sl.), pa stoga moli građane da nastave tradiciju poklanjanja i pomognu u sakupljanju muzejske građe potrebne za realizaciju izložbe Istorijskog odeljenja planirane za oktobar 2012. godine. Prijatelji muzeja mogu i da pozajme svoje dragocene porodične predmete za potrebe ove izložbe i izradu kataloga. Na ovaj način će obogatiti, zasada nedovoljno, poznavanje istorije ove društvene i sportske organizacije u gradu Somboru.

U poslednjoj deceniji Somborci i drugi prijatelji Muzeja su postali svesni činjenice da njihova porodična istorija predstavlja deliće istorije grada i da svaka porodična fotografija, važan dokument ili neki predmet koji više nije u upotrebi, osvetljava jedno doba i njegove ljude.

Sokolska muzika Sombor oko 1930. godine

Poklonjeni predmeti prelaze u trajno vlasništvo Gradskog muzeja Sombor i biće čuvani u Odeljenjima po zbirkama, shodno važećim propisima o muzejima i zaštiti kulturnih dobara. Gradski muzej Sombor se i ovim putem zahvaljuje vernim poklonodavcima na nesebičnom zalaganju za očuvanje kulturne baštine, kako Sombora, tako i čitavog Zapadnobačkog okruga.

Milka Ljuboja, viši kustos istoričar Vam stoji na raspolaganju za uvid materijala za izložbu i besplatnu stručnu procenu ponedeljkom od 9 do 12 sati u prostorijama Muzeja, na broju telefona 064/9677-770 ili putem elektronske pošte.

Facebook Twitter Google+ E-mail