Gradski muzej Sombor

Prednajava dešavanja za Noć muzeja, 15. maja 2010.

„Noć muzeja” u Gradskom muzeju Sombor će početi u 18 sati i trajati do 1 sat iza ponoći.

Želimo svim posetiocima ugodan boravak u Muzeju i širenje muzejske priče kroz zanimljive programe kako u „Noći muzeja”, tako i u „Nedelji muzeja u Srbiji”.

Priču započinjemo sa onim što krasi svakog kustosa, svakog muzealca, istraživača, počinjemo sa pisanom reči i izložbom:

Otvaranje Noći muzeja – prizemlje (izložbeni prostor) od 18:00 do 19:00

Promocija „Godišnjaka 2/3” Gradskog muzeja Sombor, u okviru koje će biti otvorena izložba muzejskih eksponata publikovanih u stručnom časopisu iz raznorodnih zbirki Gradskog muzeja Sombor.

Za Noć muzeja publiku iz okruženja želimo da upoznamo kroz izložbu i promociju dvobroja „Godišnjaka” sa aktivnostima muzeja koji posećuju. Izložba je promotivna i edukativna za sve ciljne grupe.

„Godišnjak” Gradskog muzeja Sombor je zbornik stručnih tekstova (studija, prikaza, ogleda, građe, komentara, kritika, osvrta, terenskih i drugih izveštaja i drugih stručnih tekstova) iz oblasti: arheologije, numizmatike, istorije, etnologije i antropologije, istorije umetnosti (likovne, primenjene i arhitekture), tematski vezanih za teritoriju koju pokriva svojom delatnošću i druge opšte stručne tekstove koji su u skladu sa njegovom osnovnom delatnošću (pedagogije, novih umetničkih medija, muzeologije, muzeografije i muzejske dokumentacije, konzervacije i zaštite muzejskih predmeta).

Stalna postavka – prvi sprat od 19:00 do 01:00

U okviru programa „100 godina pre i posle” na izložbi stalne postavke na prvom spratu muzeja biće obeležena dva značajna događaja za Sombor, koja su se desila 1910. godine:

  1. „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba 1910. godine” koju je organizovala Dobrotvorna zadruga Srpkinja Somborkinja. Kulturni i politički događaj od izuzetnog značaja za Sombor, ali i za izučavanje nacionalne istorije umetnosti.

Ova likovna manifestacija je dragoceno svedočanstvo naše kulturne istorije, sagledana kroz prizmu društvenih događanja i prilika u to vreme u Somboru.

Plakat „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba”
  1. 100 godina od smrti dr Laze Kostića (Kovilj, 1841. – Beč, 1910.)

Ličnost i delo Dr Laze Kostića je jednim velikim delom vezano za Sombor. Svestran kao čovek, proveo je poslednjih 15 godina u Somboru, od 1901. do 1910. godine, bio biran za predsednika Srpske čitaonice u Somboru i imao veliki uticaj na kulturna i politička zbivanja u gradu, družio se sa mnogim uglednim ličnostima među kojima su Nikola Tesla, dr Radivoj Simonović, Uroš Predić i dr. Budući da Laza Kostić nije imao direktnih naslednika, Gradski muzej Sombor je iz njegove zaostavštine otkupio više ambijentalnih celina, umetničke slike, lične predmete i nešto od dokumentacije. Dr Laza Kostić je umro u Beču 9. decembra 1910. godine, a sahranjen je u Somboru 11. decembra 1910. godine.

Uz muziku sa starog gramofona, kostimirane glumce koji citiraju dr Lazu Kostića i druge znamenite ličnosti oživljava se prošlost Sombora i okoline i samo u toku „Noći muzeja” vraća prošlost.

Zahvaljujemo na pomoći prilikom realizacije programa „100 godina pre i posle”: Narodnom pozorištu Sombor, Dramskom studiju Sombor, Muzeju Nikole Tesle Beograd, svim kolegama i koleginicama koji su pridoneli realizaciji programa za „Noć muzeja 2010”.


Reč više o manifestaciji „Noć muzeja”, pogledajte na adresi www.nocmuzeja.rs.

U sedmoj po redu „Noći muzeja” ostaće budno više od 40 gradova širom Srbije , Osnivač srpske „Noći muzeja” Ana Jovanović rekla je u sredu, 14. aprila na konferenciji za novinare u Beogradu da će se program odvijati u 150 kulturnih institucija i da je Srbija po broju lokacija na kojima se manifestacija održava druga u Evropi, iza Francuske.

Facebook Twitter Google+ E-mail