Gradski muzej Sombor

Posebni programi za manifestaciju „Muzeji za 10”

Plakat

14. maj u 16 časova — Virtuelni muzej

Gradski muzej Sombor povodom povezivanja na Microsoft Educator Community održaće predavanje o ovom besplatnom programu. Planiramo da se direktno povežemo sa Jelenom Bogdanović, kustoskinjom arheologom iz muzeja u Nišu i da čujemo uživo njena iskustva o ovom programu. Cilj je da se ovim putem povežemo sa ostalim muzejima širom sveta i da na taj način prezentujemo naš muzej posetiocima i đacima širom Srbije, ali i izvan nje. Pozivamo prosvetne radnike i zainteresovane građane da dođu na predavanje.

15. maj u 9 časova — „Potraga za muzejskim blagom”

16. maj u 17 časova — „Čajanka sa prijateljima”

Dan koji je tradicionalno povodom manifestacije posvećen prijateljima muzeja.

17. maj od 11 do 13 časova — „Muzej u mom domu”

Baština građana u gostima Gradskog muzeja. Izlaganje ličnih predmeta građana i njihovo predstavljanje u prostorijama muzeja. Povezivanje muzeja i građana kroz priče i predmete.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova — Autorsko vođenje kroz izložbu „Ko je Malvina Hofman?”

Izložba je posvećena Malvini Hofman, najpoznatijom američkoj vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji. Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vidu ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je gospođu Hofman za čuveni plakat „Serbia needs your help”. Isti motiv je koristila za razglednice koje su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci za skulpturu Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Majo u Ročesteru. Na izložbi će biti prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu.

19. maj (14. evropska noć muzeja) od 17 do 1 čas

„Potraga za muzejskim blagom” (od 17 do 20 časova), aktuelna izložba „Ko je Malvina Hofman?” i stalna postavka.


Ulaz je besplatan. Radno vreme muzeja tokom manifestacije je od 8 do 18 časova, a za Noć muzeja 19. maja (subota) od 17 do 1 čas iza ponoći.

Facebook Twitter Google+ E-mail