Gradski muzej Sombor

Otvori oči u Noći

Preporučujemo XII Noć muzeja u Gradskom muzeju Sombor 16. maja 2015. godine.

XII Noć muzeja

17:00 — 20:00 „Potraga za muzejskim blagom”

Izazov je za svakog istraživača, igraonica za najmlađe u okviru Stalne postavke na prvom spratu.

U muzejskoj igraonici „Potraga za muzejskim blagom” koja se igra u okviru edukativnog programa, polaznici nauče mnogo o samim predmetima koji su izloženi, o nameni i značaju izloženih eksponata, o njihovom širem društvenom i kulturnom kontekstu, o profesijama koje se vezuju za rad u muzeju. Porodične grupe istraživača, deca koja su došla u Muzej sa roditeljima ili porodicom imaće prilike da se igraju muzejsku igru uz animatore.

17:00 — 01:00 Stalna postavka sa novim ambijentalnim celinama

Na prvom spratu i u prizemlju.

Zavičajna zbirka

21:00 — 21:45 Nova stalna postavka „Likovne jeseni”

Izložba crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda „Likovna jesen”, jugoslovenske umetnosti od 1961. do 1992. godine, uz stručno vođenje Čedomira Janičića, višeg kustosa istoričara umetnosti.

Zbirka savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor uključuje i zbirku crteža otkupljenih sa Trijenala savremenog jugoslovenskog crteža u rasponu od 1963. do 1994. godine. Trijenale je organizovano u sklopu manifestacije „Likovna jesen”, panoramske smotre tekuće likovne produkcije u bivšoj Jugoslaviji, koju je 1961. godine pokrenuo Milan Konjović, slavni slikar i tadašnji upravnik Gradskog muzeja Sombor.

Boško Kućanski „Jedro”

Trijenale je prva smotra crteža u bivšoj Jugoslaviji i tokom svog tridesetogodišnjeg postojanja okupilo je mnoge veoma uticajne i priznate jugoslovenske umetnike. Raspadom Jugoslavije, „Likovna jesen”, a s njom i Trijenale prestali su da postoje. Gradski muzej je u posedu oko 200 crteža iz sedme, osme, devete i desete decenije različitih generacijskih doprinosa i poetičkih vrednosti.

Zajedno sa tapiserijama i primerima sitne plastike, ova izložba ima zadatak da promoviše manje vidljivi, ali veoma značajan deo ove veoma zanimljive i vredne zbirke.

20:00 — 01:00 „ Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja”

Izložba muzejske biblioteke Gradskog muzeja Sombor, u okviru koje će biti promovisan i zbornik stručnih tekstova Godišnjak Gradskog muzeja Sombor br. 8.

Detalj lične biblioteke dr Imra Fraja

Na izložbi se po prvi put mogu u javnosti videti celine najstarijeg odeljenja muzeja sa najznačajnijim starim i retkim knjigama. Upoznaćete knjižni fond Istorijskog društva Bač-bodroške županije, ličnu biblioteku dr Imra Fraja koju je on legatom zaveštao muzeju i mnoge monografske i serijske publikacije koje je muzej kontinuirano nabavlja putem razmene, poklona i kupovinom. Javnost će na jednom mestu imati prilike da upozna izuzetnu vrednost stručne biblioteke Gradskog muzeja Sombor. U želji da prikažemo i onaj segment delatnosti koji nije vidljiv široj publici i koji je i stručnoj javnosti prezentovan pojedinačno, skrenućemo pažnju da u muzeju možete pročitati, a i kupiti po veoma popularnim cenama pojedina muzejska izdanja iz različitih oblasti muzejske delatnosti Gradskog muzeja Sombor, za koje je muzej dobio i nekoliko nagrada.

Sve ostale informacije možete pronaći na nocmuzeja.rs ili gms.rs/vesti. Ulaz je besplatan!

Facebook Twitter Google+ E-mail