Gradski muzej Sombor

Otvoreni Svetođurđevski dani u Somboru

U Gradskom muzeju u Somboru u utorak, 10. maja 2016. godine, svečano su otvoreni Svetođurđevski dani 2016, manifestacija koja će trajati do kraja meseca maja. Uz prisustvo sveštenstva i vernog naroda upriličena je izložba posvećena episkopu bačkom Irineju Ćiriću (povodom šezdeset godina od upokojenja blažene uspomene na episkopa bačkog Irineja), koja je nastala u saradnji Eparhije bačke i autora izložbe mr Gordane Petković, višeg kustosa istoričara Muzeja grada Novog Sada.

Gordana Petković

Na početku otvaranja izložbe, prisutnima se obratio Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja u Somboru koji je istakao da je namera ove izložbe da se predstavi život i delo Episkopa Irineja, jednog od najobrazovanijih i najeminentnijih arhijereja svog doba, koji sticajem istorijskih okolnosti nisu u dovoljnoj meri poznati ni naučnoj ni široj kulturnoj javnosti. Nakon obraćanja direktora muzeja, obratila se autorka postavke mr Gordana Petković koja se zahvalila Eparhiji bačkoj, naročito Nјegovom Preosveštenstvu dr Irineju Buloviću koji je svojim ličnim angažovanjem učestvovao u stvaranju ove izložbe.

Izložbu je otvorio časni prezviter Savo Nikolić, arhijerejski namesnik somborski, koji se u ime Episkopa bačkog i Srpske pravoslavne crkvene opštine somborske zahvalio Gradskom muzeju, autorki i svima prisutnima. Otvaranje ovogodišnje manifestacije pred 120 posetilaca uveličalo je pojanje Srpskog pravoslavnog crkvenog hora „Sv. car Konstantin i carica Jelena” iz Sombora.

Crkveni hor „Sv. car  Konstantin i carica Jelena”

Kroz dokumenta, fotografije, portrete i autoportrete, zainteresovani će moći da do 25. maja upoznaju život i delo blaženopočivšeg episkopa Irineja Ćirića.

Izvor: Radio „Blagovesnik”

Facebook Twitter Google+ E-mail