Gradski muzej Sombor

Otvorene izložbe u okviru Noći muzeja

Održanu XII Noć muzeja, posetilo preko 2000 ljudi u Gradskom muzeju Sombor.

U okviru manifestacije Noć muzeja, 16. maja 2015. godine otvorene su dve veoma značajne izložbe: „Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja” i „Izložba crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda ‚Likovna jesen’ jugoslovenske umetnosti od 1961. do 1992.” Takođe je održana promocija Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor br. 8, zbornika stručnih tekstova.

Izložba „Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja”

Na izložbi „Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja” po prvi put se mogu u javnosti videti celine najstarijeg odeljenja muzeja sa najznačajnijim starim i retkim knjigama stručne biblioteke Gradskog muzeja Sombor. Posetioci imaju prilike da upoznaju knjižni fond Istorijskog društva Bač—bodroške županije, ličnu biblioteku dr Imra Fraja koju je on legatom zaveštao muzeju i mnoge monografske i serijske publikacije koje je muzej kontinuirano nabavlja putem razmene, poklona i kupovinom.

Autori izložbe su: Lidija Sekulić, bibliotekar, Dragan Radojević, viši kustos arheolog, Pavle Karabasil, kustos etnolog/konzervator i Viktorija Uzelac, kustos arheolog/PR. Izložba će biti otvorena do kraja maja.

Otvaranje izložbe „Knjigom kroz biblioteku somborskog muzeja”

U želji da prikažemo i onaj segment delatnosti koji nije vidljiv široj publici i koji je i stručnoj javnosti prezentovan pojedinačno, skrenućemo pažnju da u muzeju možete pročitati, a i kupiti po veoma popularnim cenama pojedina muzejska izdanja iz različitih oblasti muzejske delatnosti Gradskog muzeja Sombor, za koje je muzej dobio i nekoliko nagrada.

Druga izložba Nova stalna postavka „Likovne jeseni” otvorena je stručnim vođenjem autora izložbe, Čedomira Janičića, višeg kustosa istoričara umetnosti pred zainteresovanom publikom i medijima.

Otvaranje izložbe crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda „Likovna jesen”

Zbirka savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor uključuje i zbirku crteža otkupljenih sa Trijenala savremenog jugoslovenskog crteža u rasponu od 1963. do 1994. godine. Trijenale je organizovano u sklopu manifestacije „Likovna jesen”, panoramske smotre tekuće likovne produkcije u bivšoj Jugoslaviji, koju je 1961. godine pokrenuo Milan Konjović, slavni slikar i tadašnji upravnik Gradskog muzeja Sombor. Trijenale je prva smotra crteža u bivšoj Jugoslaviji i tokom svog tridesetogodišnjeg postojanja okupilo je mnoge veoma uticajne i priznate jugoslovenske umetnike. Raspadom Jugoslavije, „Likovna jesen”, a s njom i Trijenale prestali su da postoje. Gradski muzej je u posedu oko 200 crteža iz sedme, osme, devete i desete decenije različitih generacijskih doprinosa i poetičkih vrednosti. Zajedno sa tapiserijama i primerima sitne plastike, ova izložba ima zadatak da promoviše manje vidljivi, ali veoma značajan deo ove veoma zanimljive i vredne zbirke.

Izložba crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda „Likovna jesen”

Porodične grupe istraživača, deca koja su došla u Muzej sa roditeljima ili porodicom imali su prilike da igraju muzejsku igru uz animatore. Muzejska igraonica za najmlađe „Potraga za muzejskim blagom” u okviru Stalne postavke na prvom spratu odigrana je uz veliko interesovanje dece različitog predškolskog uzrasta. Edukativan program uz igru imao je preko 200 zainteresovanih igrača.

Muzejska igraonica za najmlađe „Potraga za muzejskim blagom”

Gradski muzej Sombor i ove godine nudio je pored pratećih programa i obilazak Stalne muzejske postavke kroz arheološki, numizmatički, istorijski, etnološki i umetnički deo izložbe sa novim ambijentalnim celinama na prvom spratu i prizemlju muzeja.

Ukoliko niste stigli da nas posetite do sada, obaveštavamo Vas da je muzej otvoren za posete svakim radnim danom od 9 do 18, subotom od 9 do 13 sati i nedeljom za najavljene grupe. Ulaznice za učenike, studente i penzionere su 50 dinara, a za odrasle 100 dinara. Besplatan ulaz u Muzej imaju deca mlađa od 7 godina, članovi Muzejskog društva Srbije (MDS), članovi IKOM–a, osobe sa posebnim potrebama i prijatelji Muzeja uz karticu.

Izložba crteža, tapiserija i sitne plastike iz fonda „Likovna jesen”

Pored povremenih izložbi u muzeju možete pogledati Stalnu postavku sa atraktivnim predmetima i novim ambijentima: Arheološko odeljenje, Numizmatičko odeljenje, Etnološko odeljenje, Istorijsko odeljenje i Likovno odeljenje sa zavičajnom zbirkom i zbirkom primenjene umetnosti, Likovno odeljenje sa Galerijom savremene umetnosti i zbirkom „Likovna jesen”. Izložba je praćena stručnim vođenjem za grupne posete (od 10 do 50 posetilaca) najavljene pozivom na telefon 025/422&ndsah;728.

Dobro došli u Gradski muzej Sombor!

Facebook Twitter Google+ E-mail