Logo Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Ženska strana”

Friday, 18. March 2011. at 10:08

U četvrtak, 17. marta, u 18 sati u Gradskom muzeju Sombor otvorena je istorijsko–dokumentarna izložba u okviru koje su autorke vizuelno predstavile neka pitanja vezana za temu žene u socijalizmu pod nazivom „Ženska strana”.

Na otvaranju, uz uvodnu reč Viktorije Lakatoš (odnosi sa javnošću Gradskog muzeja Sombor), o organizaciji izložbe govorila je Ružica Nikolić, predsednica Komisije za ravnopravnost polova Skupštine grada Sombora. Više o izložbi i njenom konceptu kazivala je jedna od autorki Ana Panić, kustos istoričar umetnosti iz Muzeja istorije Jugoslavije. Izložbu je otvorio, uz reči podrške izložbi, Zoran Miler, zamenik predsednika Skupštine grada Sombora.

Otvaranje izložbe

Izložba „Ženska strana” je realizovana kao partnerski projekat Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Autorke izložbe su Marija Đorgović i Ana Panić iz Muzeja istorije Jugoslavije i Una Popović iz Muzeja savremene umetnosti.

Izložba je otvorena od 17. do 27. marta 2011. u izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja. Ulaz na izložbu je besplatan.

Sa izložbe

Kustoskinje izložbe „Ženska strana” opredelile su se da pitanja istraže i prezentuju kroz formu „jedan dan u životu radne žene”. Ovaj model svakodnevice hronološki, ali nelinearno punktira osnovne uloge žene u ovom periodu, kao i to kako su se zvanično, društveno te uloge predstavljale. Segmenti izložbe će biti podeljeni na one delove ili trenutke sa kojima se susreće žena svakoga dana: porodica, domaćinstvo, posao, slobodno vreme, moda itd. Uvodni deo izložbe je posvećen aktivnostima Antifašističkog fronta žena (AFŽ), čiji je jedan od glavnih zadataka bila borba za ravnopravnost, jednakost polova i kulturna emancipacija žena. AFŽ je organizovala kurseve opismenjavanja, higijene, domaćinstva, a na izložbi će biti predstavljen i časopis „Žena danas”, koji je odigrao značajnu ulogu u podizanju svesti žena kao i njihovom uključivanju u društveno politički život.

Na izložbi su, takođe, prikazani i video snimci intervjua sa ženama koje kroz lično iskustvo govore o svom poimanju socijalističkog perioda, privatnim i poslovnim mogućnostima za ženu, šta je najviše oblikovalo njihove živote i svakodnevicu u tom trenutku itd. Upravo uzimajući žene, žensko iskustvo za subjekt istraživanja kao i arhive ženskih udruženja, fotografije, službene i zvanične podatke, ženske časopise i literaturu, autorke žele da ovom istorijsko–dokumentarnom izložbom vizuelno predstave neka pitanja vezana za temu žene u socijalizmu i time naprave dobar teren za neka buduća istraživanja.

© 2004—2024 The Sombor City MuseumWeb design & development Tacit
s