Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Zaostavština dr Laze Kostića”

Izložba „Zaostavština dr Laze Kostića iz zavičajne zbirke likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor” je otvorena u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine u 18 sati.

Otvaranje izložbe

Autor izložbe je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti, a izložbu je otvorio dr Vladimir Simić, docent sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, u izložbenim prostorijama u prizemlju (Glavni ulaz).

Detalj s izložbe

Projekat je realizovan uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Sombora. Saradnik na projektu je Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” Sombor. Izložba je izuzetno značajna budući da su na jednom mestu izloženi, kataloški obrađeni i publikovani svi predmeti likovne i primenjene umetnosti otkupljeni iz zaostavštine dr Laze Kostića (izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku) i velik broj originalnih eksponata koje će posetioci imati prilike da vide na izložbi. Izložba doprinosi popularizaciji i promociji kulturnog nasleđa, unapređuje dostupnost jednog od najvrednijih celina iz muzejske Zavičajne zbirke Likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor, koji je 1984. godine iz zaostavštine čuvenog pesnika otkupio veliki broj predmeta koji, pored svoje stilske i umetničke vrednosti, imaju izuzetan značaj za izučavanje nacionalne istorije i kulture Republike Srbije.

Činija za voće

Autor Zora Šipoš vodiće kroz izložbu svake subote (10, 17, 24. i 31. oktobra) u 10 sati.

Facebook Twitter Google+ E-mail