Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Trajanje nasleđa antike u Vojvodini”

Izložba će biti otvorena od 4. do 27. novembra 2010. godine.

Uz prisustvo ljubitelja arheologije, umetnosti i primenjenog dizajna na nakitu, 4. novembra 2010. godine je predstavljena izložba Balkankult fondacije iz Beograda u Gradskom muzej Somboru.

Izložbu „Trajanje nasleđa antike u Vojvodini” zvanično je otvorio Branimir Mitrović, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, ističući dugogodišnju saradnju Regije Frijula Venecija Đulija i Autonomne pokrajine Vojvodine i značaj antičkog nasleđa Vojvodine koje je izabrano za okosnicu izložbe, sa namerom da se prikaže kulturni kontinuitet koji traje vekovima.

Branimir Mašulović, Branimir Mitrović i Maja Đorđević

U okviru otvaranja održana je i prezentacija Maje Đorđević, arheologa iz Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je govorila o rimskim nalazištima u Vojvodini, o rimskim predmetima od metala, stakla i kamena, vrhunske izrade sa zanimljivom pričom o nastanku i njihovom trajanju.

Na izložbi je predstavljen moderno kreiran nakit Mirjane Ranković inspirisan duhom antike i oblicima rimskog nakita kakav je otkriven na našim prostorima prilikom arheoloških iskopavanja.

Ukosnica

Balkankult fondacija iz Beograda bavi se unapređivanjem regionalne i međunarodne kulturne saradnje, na čelu sa direktorom Dimitrijem Vujadinovićem, autorom više knjiga iz oblasti kulturne politike, organizatori su raznih manifestacija, razmene umetnika i kulturnih dešavanja u Srbiji i izvan granica.

Facebook Twitter Google+ E-mail