Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Tragom konjanika ratnika”

U Gradskom muzeju Sombor 5. marta 2020. godine otvorena je izložba „Tragom konjanika ratnika — 200 godina vladavine Avara”, autorke Branislave Mikić Antonić. Somborskoj publici prezentovano je arheološko nasleđe otkriveno na lokalitetu Perlek, lokalitetu Čik u Bačkom Petrovom Selu i lokalitetu Pionirska ulica u Bečeju.

Otvaranje izložbe

Uvodnu reč o nastavku saradnje dva muzeja, Gradskog muzeja Bečej i Gradskog muzeja Sombor, deo je direktor Gradskog muzeja Sombor Peter Mraković. Osvrt na izložbu, njen značaj u okviru srednjovekovne arheologije i marljiv rad uvažene koleginice Branislave Mikić Antonić, koja ostavila trajan doprinos u srpskoj arheologiji, predstavila je Viktorija Uzelac, kustos arheolog jedna od domaćina u Gradskom muzeju Sombor. Izložbu je otvorio Nemanja Karapandžić, kustos istoričar Gradskog muzeja Bečej rečima kolege i saradnika punih emocija. Zahvaljujući kolegi Rašku Ramadanskom, kustosu arheologu koji je preuzeo arheološku zbirku u Gradskom muzeju Bečej, započeta saradnja putem razmene izložbi nastavljena je na način sa puno poštovanja prema uvaženoj koleginici.

Detalj s izložbe

Branislava Mikić Antonić (1958—2018)

Sa velikom tugom i bolom podsećamo naučnu zajednicu i javnost da je naša uvažena koleginica Branislava Mikić Antonić, muzejski savetnik — arheolog Gradskog muzeja Bečej, tragično nastradala 27. avgusta 2018. godine. Ko je poznavao Branislavu, zna da je reč pre svega o vedroj i tolerantnoj osobi, brižnoj majci i supruzi, i nadasve pravom i posvećenom stručnjaku. Došla je u bečejski muzej davne 1984. godine. Učestvovala je na 36 arheoloških iskopavanja i bila rukovodilac istraživanja na čak 15 arheoloških lokaliteta. Pre svega je reč o lokalitetima u opštini Bečej, kao što su Perlek, Botra, Pionirska ulica, Čik, Donje Ugarnice i Belјanska bara, zatim Arača kod Novog Bečeja, Gradina kod Rakovca, tvrđava i franjevački samostan u Baču, Petrovaradinska tvrđava, Katolička porta u Novom Sadu i brojna druga nalazišta.

Bila je dugogodišnji član Srpskog arheološkog društva i saradnik Muzeja Vojvodine u Novom Sadu. Poštovana od kolega, Branislava Mikić Antonić izabrana je i za predsednika srednjovekovne sekcije Srpskog arheološkog društva. Nakon četiri decenije savesnog i marljivog rada u struci, dala je trajne i značajne doprinose srpskoj arheologiji, naročito kada je reč o srednjem veku i arheologiji Velike seobe naroda i Avarskog kaganata, temama kojima je bila najviše posvećena.

Deo teksta pruzet iz: Raško Ramadanski (2019), In memoriam, Branislava Mikić Antonić (1958—2018), Glasnik Srpskog arheološkog društva 35 (2019) Journal of Serbian Archaeological Society, 365—366.

Izložbeni prostor

Domaćini u Gradskom muzeju Sombor, arheolozi Anđelka Putica i Viktorija Uzelac, podsećaju da je izložba otvorena od 5. marta do 5. aprila.

Facebook Twitter Google+ E-mail