Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Slike đaka minhenske škole”

Izložba pod nazivom „Slike đaka minhenske škole iz zbirke Gradskog muzeja u Somboru” otvorena je 20. maja. Na otvaranju su se obratili u uvodnoj reči: Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, mr Nikolaus Keler (Nicolaus Keller), direktor Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda i Ute Majfart (Ute Meifahrt), predstavnica Ambasade Savezne Republike Nemačke. Izložbu je otvorila mr Davorka Kopilović, menadžer za kulturu IFA instituta za odnose sa inostranstvom u Srbiji, sedišta u Nemačkom udruženju „Gerhard”.

Otvaranje izložbe

Izložba je deo programa Dana nemačke kulture u Somboru. Izložbu prati katalog i tekst na srpskom i nemačkom jeziku, koji govori o ovoj veoma značajnoj zbirci Gradskog muzeja Sombor i zaštiti kulturnog nasleđa. Autor izložbe i kataloga je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Detalj s izložbe

„Pravi, autentični dah Minhena” stigao je i do Sombora krajem devetnaestog i s početka dvadesetog veka. Umetnici koji su imali mogućnosti da otputuju do bavarske prestonice, da pohađaju Akademiju i mnogobrojne škole, da obilaze galerije, muzeje i ateljee poznatih slikara, podigli su nivo kulture i u umetničkim krugovima i među građanstvom. Da li je kupovina slika i odlazak na izložbu bio znak društvenog prestiža i pomodan gospodski manir ili je umetnost bila stvarna potreba jednog veoma obrazovanog sloja građana, ostaje otvoreno pitanje. Sasvim je sigurno da je u to vreme Sombor bio moćan ekonomski i kulturni centar gde su bogati i obrazovani građani podržavali i pomagali savremene umetnike u svakom smislu.

Odlomak teksta iz kataloga

Detalj s izložbe

Izložba će biti otvorena za posetioce od 20. maja do kraja juna 2011. Svake subote, dok traje izložba, od 12 sati biće organizovano stručno vođenje kroz izložbu autora Zore Šipoš.

Facebook Twitter Google+ E-mail