Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba Matijasa Haniša

Izložba „Matijas Haniš, kasnobarokni, putujući slikar” Žužane Korhec—Pap (Zsuzsanna Korhecz Papp), slikara–restauratora Gradskog muzeja u Subotici, otvorena je u petak, 5. septembra 2014. godine, u Gradskom muzeju Sombor.

Branimir Mašulović i Žužana Korhec—Pap

Na otvaranju izložbe se, pored direktora muzeja Branimira Mašulovića, obratila autorka, koja je naglasila da je izložba plod dugogodišnjeg rada, međunarodne saradnje stručnjaka iz različitih oblasti muzeologije i konzervacije. Prvenstveno je izložba nastala iz restauracije domaćih dela i oltarnih pala u Mađarskoj Matijasa Haniša. Naime jedan deo izložbe čine panoi koji prikazuju proces restauracije njegovih dela.

Publika na otvaranju izložbe

O značaju izložbe i monografiji koja je prati govorila je, a potom i otvorila izložbu dr Daniela Korolija—Crkvenjakov, diplomirani konzervator–restaurator, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Otvaranje izložbe je u svečanom tonu činilo izvođenje Sandre Đulinac na violončelu, koja je odsvirala delo J. S. Baha „6 Suiten für Violoncello solo”.

Sandra Đulinac

Domaćin izložbe je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti, rukovodilac Zavičajne zbirke likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor.

Na izložbi pored konzervatorskog postupka kojeg možete videti u okviru panoa i filma, prikazane su sve poznate destinacije ovog putujućeg slikara putem tač–skrina.

Facebook Twitter Google+ E-mail