Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Krhke crte vremena”

U subotu, 18. septembra, otvorena je izložba Krhke crte vremena, izbor crteža iz fonda Likovne jeseni Gradskog muzeja Sombor u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. Izložba je deo projekta predstavljanja zbirke Likovna jesen u Beogradu i Novom Sadu, a koji podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.

Na izložbi su predstavljena 52 crteža umetnika sa prostora bivše Jugoslavije u periodu od 1960–tih do 1990–tih godina prošlog veka. Okupljenim ljubiteljima umetnosti obratili su se Katarina Živanović, v.d. direktor Muzeja istorije Jugoslavije, Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, a izložbu je zvanično otvorila dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i recenzentkinja projekta.

Detalj sa izložbe

Autor izložbe je Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Dr Irina Subotić, između ostalog, rekla je i ovo: «Današnja višeslojna manifestacija se na najbolji način uklapa u seriju događaja priređenih ovih dana u Beogradu, u celoj Srbiji, u regionu i u Evropi — posvećenih nasleđu, njegovom očuvanju i novim tumačenjima: „baština — prošlost, sadašnjost, budućnost”Otvaranje izložbe — još uvek se organizuje pod sloganom „Otvorena vrata — otvoreni duh”, ustanovljenim prilikom osnivanja Dana evropske baštine 1984. godine. Taj slogan može na izvestan način da odredi i ovu izložbu koja se vezuje za brojne mogućnosti upoznavanja s manje poznatim ili dostupnim tragovima bliže ili dalje prošlosti širom našeg kontinenta, u ovom slučaju širom naše nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Njen autor, moj dragi i uvaženi kolega, Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru, imao je vrlo intrigantnu ideju kada je metaforičnim nazivom Krhke crte vremenauputio na mogućnost višestrukog značenja i raznolikog čitanja ne samo umetničkih dela koja su pred nama, već i prohujalog doba koje ovi eksponati obeležavaju».

Izložba će biti predstavljena i novosadskoj publici u Galeriji Matice srpske sredinom oktobra.

Facebook Twitter Google+ E-mail