Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba ikona iz Rusije

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić u petak, 24. maja, zvanično otvorio izložbu „Od Merne ikone do Strašnog suda”.

Otvarajući izložbu, Grujić istakao je značaj izložbe, apostrofirajući da se ona održava u Somboru, izvan velikih kulturnih centara kao što su Beograd i Novi Sad.

Slaviša Grujić

Ovo je samo dokaz da se uz dobru saradnju, kada postoji motiv, želja i rad, mogu organizovati i velike izložbe, kao što je ova. Dobar i snažan utisak koje ikone ostavljaju pred nama je jedan poseban doživljaj, jer ikona je sama po sebi kompleksan simbol, pred kojim se molimo, koju nosimo i koja nam daje nadu i snagu. Ova izložba je – prilika da se ona shvati na jedan drugi način, jer u ovom slučaju su one prikazane kako prate čoveka od rođenja do njegove smrti i zato je postavka i dobila ovakav naziv. Kao moskovski đak, čitav jedan semestar smo u okviru predmeta istorije umetnosti učili o velikim slikarima ikonopisa i simbolima koje su nam preko njih upućivali. Ikone ne govore, one opisuju, poručuju i čuvaju čoveka i zato smatram da je snažna podrška sekretarijata za kulturu i javno informisanje bila opravdana, jer odmah pored Galerije „Konjović” sada imamo čast da se nađe postavka i iz Doma ikona iz Moskve” — istakao je sekretar Slaviša Grujić.

Slaviša Grujić i Nadežda  Vladimirovna Gubina

Uvodnu reč kazivao je direktor Gradskog muzeja Sombor Branimir Mašulović i izrazio veliku zahvalnost svim saradnicima, koji su pomogli da ikone od velike vrednosti dođu u Gradski muzej u Somboru, što im predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. Osim obeležavanja godišnjice Milanskog edikta, izložba je upriličena i povodom 130 godina od početka sakupljanja muzejskih zbirki u Somboru i 1150 godina od štampanja prve slovenske knjige Ćirila i Metodija.

Prisutnim zvanicama obratila se i upravnica Muzeja „Dom ikona i slikarstva S. P. Rjabušinski” iz Moskve Nadežda Vladimirovna Gubina. Upravnica moskovskog muzeja Nadežda Gubina je rekla da je posebno zadovoljstvo po drugi put doći u Srbiju sa eksponatima iz Doma ikona. Prvi put je izložba koja je sadržala drugačiju koncepciju i manji obim bila postavljena pre dve godine u Beogradu, da bi je danas u somborskom muzeju svečano otvorili pod autorskim konceptom Olge S. Nikoljskaje u potpuno veličanstvenom duhu.

Detalj sa izložbe

U Gradskom muzeju u Somboru ovom prilikom je izloženo 70 ikona nastalih u periodu od XVI do početka XX veka i one predstavljaju svojevrsni omaž ljudskom življenju, od rođenja do smrti. Postavka ima nekoliko segmenata posvećenih najvažnijim životnim dešavanjima, počevši od rođenja — krštenja čija se ikona zvala „merna” posvećena svetitelju čije ime je dete dobijalo, a kao mera ikona je imala veličinu detetovih mera ramena (dužinu i širinu). Porodični život takođe ima svoje predstavnike u ikonama Gospoda Svedržitelja, Bogorodice itd. Čuvarice braka, čoveka tokom njegovog života, od bolesti, zemljoradnje, prilikom smrti, samo su učesnice segmenata života koji imaju svoje ikone. Isto tako, određene ljudske delatnosti, poput putovanja, nemaju samo pojedinačne ikone, već čitave ikonostase (u jednoj „dasci”) koje su nošene sa sobom da čuvaju putnika i omoguće njegov svakodnevni susret sa verom i Bogom. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Grada Sombora i Moskovske banke Beograd, izložba je stigla u somborski Muzej, gde će biti postavljena do 31. jula ove godine.

Facebook Twitter Google+ E-mail