Gradski muzej Sombor

Otvorena izložba „Bogatstvo duha”

Povodom Dana grada Sombora, 17. februara, Grad Sombor, Ambasada Australije u Beogradu i Gradski muzej Sombor organizovali su izložbu slika australijskih Aboridžina pod nazivom „Bogatstvo duha — Treasures of the Spirit”. U prisustvu velikog broja prijatelja muzeja i Sombora proslavljen je Dan grada Sombora još jednim događanjem i u Muzeju.

Na svečanom otvaranju izložbe u Gradskom muzeju Sombor pozdravnim rečima obratili su se gradonačelnik grada Sombora Saša Todorović i direktor Gradskog muzeja Sombor Branimir Mašulović. Izložbu je otvorila Melinda Rio, prvi sekretar i konzul Ambasade Australije u Srbiji. U delegaciji iz Ambasade Australije u Srbiji bila je i Irena Milojković, savetnik za medije, kulturu i politiku, kojoj zahvaljujemo na lepim rečima upućenim svim gostima Sombora i posetiocima Gradskog muzeja Sombor.

Svečano otvaranje izložbe

Ukoliko želite da posetite jednu veoma zanimljivu i jedinstvenu izložbu, da se upoznate sa Tjukurpa vizijama, koje povezuju san i javu, Gradski muzej Sombor je narednih deset dana za Vaš pravi izbor.

Izložba predstavlja kolekciju štampanih radova grupe umetnika, starosedelaca ovog kontinenta, pustinjskih umetnika iz udaljenih oblasti Pitjantjatjara Yankuntjatjara, tj. zapadnih delova prostrane australijske pustinje. Narod Pitjantjara Jankunjatjatjara živi u zapadnom delu prostrane australijske pustinje u čak tri države ovog kontinenta: Severno–južnoj Australiji, istočnom delu Zapadne Australije i u južnom regionu Severne teritorije ove zemlje. Uprkos svemu, ovo pleme je uspelo da sačuva svoj prvobitni vizuelni izraz, odnosno kulturu kroz predanja izraženu u likovnoj formi sa ciljem da njihov „san”, odnosno religijska suština bića, ostane sačuvana za generacije koje dolaze.

Detalj s izložbe

Odlomak jednog narativa koji Vam predstavljamo samo u segmentu, poziv je da dođete u muzej i saznate kraj priče:

„Ovo je Kuru Ala. Sveto mesto priče o sedam ‚sestara’. Kangkuru munu Malanypa nyinangi: starija sestra je sedela sa svojom mlađom sestrom. Sve sestre su putovale kroz ovaj predeo…"

Izložba je otvorena od 17. do 27. februara 2015. godine, svakim radnim danom od 9 do 18 sati, subotom od 9 do 13 sati i nedeljom za najavljene grupe pozivom na telefon 025/422-728.

Dobro došli!

Facebook Twitter Google+ E-mail