Gradski muzej Sombor

Okrugli sto o problemima zaštite muzejskog materijala

Pozivamo Vas da budete dragi gosti na okruglom stolu „Problemi zaštite muzejskog materijala — konzervacija i restauracija” u Gradskom muzeju Sombor u sredu, 18. maja 2016. godine, u 13 sati, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”.

Povodom Međunarodnog dana muzeja želimo da upoznamo javnost i nadležne instance o gorućem problemu zaštite i čuvanja muzealija, o neuslovnim depoima i problemima koji dovode do postepenog propadanja bogatih muzejskih fondova. Na okruglom stolu će učestvovati konzervatori iz Centralnog instituta za konzervaciju Beograd, kustosi Gradskog muzeja i predstavnici lokalne uprave.

Predmeti koji predstavljaju kulturnu baštininu, osetljivi su na okolinu u kojoj se čuvaju: temperaturu, relativnu vlažnost i zagađenost vazduha, te nivo osvetljenja i ultraljubičastog zračenja. Muzejski predmeti moraju biti zaštićeni i čuvani u adekvatnim uslovima. Preventivna konzervacija je važan elemenat muzejske zaštite i brige za zbirke. Jedna od bitnih odgovornosti članova muzejske struke jeste i stvaranje i održavanje povoljnih uslova za život zbirke. Kako u muzejskom depou, tako i tokom izložbi ili prevoza predmeta. Muzej je dužan da pažljivo i kontinuirano nadzire stanje zbirke, kako bi se primereno i na vreme moglo odlučiti treba li neki predmet podvrgnuti konzervatorsko—restauratorskom tretmanu.

Konzervatori CIK–a će održati predavanje o problemima zaštite muzejskog materijala i predstaviti rad na predmetima i zbirkama Gradskog muzeja Sombor.

Facebook Twitter Google+ E-mail