Gradski muzej Sombor

Održana promocija monografija Narodnog muzeja

U Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, 3. juna 2010. godine, održane su promocije monografija „Muzej kneza Pavla” i „Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe”.

Prisutni auditorijum na promociji je pozdravio Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja. Uz uvodno kazivanje, promociju monografija je vodio Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja.

Pozdravna reč Branimira Mašulovića

Prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije predstavila je posebno sve celine i tekstove koji sa različitih aspekata rasvetljavaju najznačajnije segmente života Muzeja kneza Pavla pružajući mogućnost da se sagleda i razume sva veličina i uloga koju je ova izuzetna institucija imala u razvoju i određivanju kulturno–istorijskih tokova. Aleksandra Petrović, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije ukazala je na značaj monografije Muzej kneza Pavla i posebno istakla društvenu ulogu muzeološkog rada u prošlim vremenima.

Na naše veliko zadovoljsto, imali smo prilku na promociji čuti i videti segmente svih tekstova, budući da monografija Muzej kneza Pavla ima osam autora tekstova, a to su pored već navedena dva autora Lidija Ham–Milovanović, mr Veselinka Ninković, mr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović.

Autori monografije

Monografiju „Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe”, predstavile su Evgenija Blanuša, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Beogradu i autor mr Vesna Kruljac. Nadasve iscrpnim i zanimljivim kazivanjem kako o jednom od naših najuticajnijih kulturnih poslenika druge polovine XX veka i bivšem direktoru Narodnog muzeja u Beogradu, Lazaru Trifunoviću (1929–1983), tako i o samoj studiji i pristupu i istraživačkim motivima, vodile su nas kroz promociju monografija koleginice iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Ovim promocijama šira javnost imala je izuzetnu priliku da upozna vredna izdanja Narodnog muzeja u Beogradu i da ih nabavi po povoljnim cenama.

Facebook Twitter Google+ E-mail