Gradski muzej Sombor

Održana 11. „Noć muzeja”

U subotu, 7. juna 2014. godine, održana je „Noć muzeja” u Gradskom muzeju u Somboru.

Posle uspešne akcije prikupljanja pomoći za postradale od poplava tokom „Noći muzeja” 17. maja, zahvaljujući odličnom odzivu građana, kojima srdačno zahvaljujemo, Gradski muzej Sombor uključio se u obeležavanje manifestacije sa novim datumom.

Noć muzeja

Klasična muzika u enterijerima na stalnoj postavci učinila je posetu Muzeju posebnom. Učestvovali su učenici i profesori Srednje muzičke škole „Petar Konjović” iz Sombora sa gostima u delu programa koji smo naslovili „Muzički intermeco”: Arpad Feher, Ksenija Janković, Vivi Kurtović, Andrej Kukuruzar, Danijela Vagić i Sandra Đulinac, sa Muzičke akademije — klasa violončelo. U klasi gitare, Zlatka Kamerera nastupili su Filip Popić, Dušan Hinić, Viktor Lučić, Viktor Đurić, a klasi gitare Aleksandre Spasojević, Valentina Krempatić, Sara Hourani, Lana Kucurski i Aleksandra Spasojević, u klasi Đure Parčetića nastupio je kamerni ansambl tambure.

Muzički intermeco

U Muzeju na prvom spratu otvorena je inovirana Stalna postavka sa novim ambijentalnim celinama, a mogli ste da pogledate izbliza bogato kulturno nasleđe koje muzej čuva, proučava i izlaže.

Evidentirano je oko 1500 posetilaca, koji su dolazili u okviru porodičnih poseta u kontinuitetu, ulaz je kao i svake godine bio besplatan. U prvim satima igrala se muzejska igra „Potraga za muzejskim blagom”, igre memorije i hronologije. Muzejski program za najmlađe bio je veoma zapažen i imali smo 82 igrača različitog uzrasta, od dve godine i šest meseci do 17 godina, evidentiranih u istraživački dnevnik. Igrala se igra u prostoru arheologije na stalnoj postavci.

Stalna postavka

Izložba koja Vas je uvela u priču iz bliže nam prošlosti, a koja je otvorena u prizemlju pod nazivom „Secesija — susret starog i novog”, takođe je veoma zapažena među publikom srednje i starije generacije. Izložba prikazuje arhitekturu, likovnu i primenjenu umetnost u Somboru, kao i kulturnu klimu na kraju devetnaestog i s početka XX veka.

Galerija savremene umetnosti

U toku manifestacije svim posetiocima bio je po promotivnoj ceni ponuđen muzejski stručni časopis, zbornik stručnih tekstova, Godišnjak Gradskog muzeja Sombor, broj 6/7, 2012–2013.

Muzejsko dvorište

Zahvaljujući ljubaznošću zaposlenih u JKP „Zelenilo” Sombor i cveću iz rasadnika koje su nam poklonili, uspeli smo da ulepšamo muzejsko dvorište i za ovu priliku priredimo ugodan etno ambijent kroz koji su u toku manifestacije mogli da prošetaju svi posetioci. Projekcije filmova iz muzejske arhive u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, filmovi iz muzejske dokumentacije činili su deo muzejske noći zanimljivim i za sve one verne prijatelje muzeja koji prate redovnu muzejsku delatnost.

Facebook Twitter Google+ E-mail