Gradski muzej Sombor

O crtežu, crtaču, strahu i o još ponečemu

U okviru izložbe „Crtačev ugovor — neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu” (Gradski muzej Sombor 23.11—23.12.2018) biće organizovan razgovor pod nazivom „O crtežu, crtaču, strahu i o još ponečemu”. Razgovor će biti vođen u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor u petak, 14. decembra u 17 časova.

Razgovor će biti slobodan i usmeren na više tema: crtež u prostorima moderne, krhkost muzealnosti crteža kao deo muzealizacije procesa, strah i drugi psihološki motivi u kojima nastaje umetnost ali i konteksti koji je određuju i vrednuju, mali i veliki svetovi umetnosti, male i velike sredine i njihova (ne)saradnja i drugo u zavisnosti od raspoloženja, nadahnuća govornika i publike.

Učesnici razgovora:

Dr Dragana Kovačić je kustos Zbirke crteža i grafika stranih autora u Narodnom muzeju u Beogradu. Za sjajnu publikaciju Sedam otkucaja, Crtež u prostorima moderne (Beograd, 2017) dobila je prestižno priznanje Lazar Trifunović. Dragana Kovačić je predsednica Sekcije istoričara umetnosti Muzejskog društva Srbije.

Mr Robert Hauk, sistemski porodični terapeut sa snažnim interesovanjima za biološku, evolucionu i antropološku pozadinu našeg ponašanja i izvora sukoba između polova. Neka od pitanja kojima se bavi: Zašto ne menjamo stavove kada grešimo? Zašto nekada mrzimo ili volimo svoju decu? Izvori okrutnosti i brutalnosti, blagosti i ljubaznosti. Zašto ne razgovaramo ili ne slušamo jedni druge? Bavio se i pitanjima kulturne politike, među prvima preveo čuvenu Esensku deklaraciju.

Facebook Twitter Google+ E-mail