Gradski muzej Sombor

Nedelja arheološkog filma

Filmovi sa XI međunarodne smotre arheološkog filma

Gradski muzej Sombor zahvaljujući uspešnoj višegodišnjoj saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu i koleginicom Ivanom Minić organizuje, po treći put, od 17. do 20. maja 2010. godine, Nedelju arheološkog filma.

Za četiri dana posetioci Muzeja imaće priliku da pogledaju je 12 projekcija odabranih filmova iz Grčke, Nemačke, Francuske, Srbije, Italije, Španije, Turske, Austrije i Belgije, sa XI međunarodne smotre arheološkog filma održane ove godine u Narodnom muzeju u Beogradu.

Početak projekcije filmova od 18 sati u izložbenim prostorijama u prizemlju – glavni ulaz Muzeja. Ulaz je besplatan na sve projekcije.

Ove godine Nedelja arheološkog filma u Gradskom muzeju Sombor uklapa se u ponovo pokrenute manifestaciju Muzejskog društva Srbije pod nazivom „Nedelja muzeja u Srbiji”.

Ponedeljak, 17. maj od 18 sati

Otkrivanje Keopsa (Khéops révélé), Florence Tran, Francuska 2008, 52'
To je jedino od sedam svetskih čuda koje i dan danas postoji. Pet miliona tona kamena za 146 metara visine i to pre 4500 godina. Keopsova piramida je najviša, najveća i najzagonetnija faraonska konstrukcija. Nakon vekova misterije i dalje je netaknuta. Kako je sagrađena? Francuski arhitekta Žan Pjer Udin je deset godina pokušavao da nađe rešenje ove zagonetke, analizirajući i proučavajući ovaj spomenik. Danas, na kraju svog istraživačkog rada i zahvaljujući tehnologiji nudi revolucionarno rešenje. Da li je uspeo da nađe objašnjenje misteriozne Keopsove piramide?

Etrurski ratnici (Etruschi guerrieri), Alan Badel, Italija 2009, 27'
Etrurci su više od četiri veka neometano vladali u centralnoj Italiji. Etrursko društvo je bilo kompleksno, dobro struktuirano i politički organizovano u gradove–države. O njihovoj moći svedoči bogata pogrebna oprema i nepotpune informacije koje su ostavili Grci i Rimljani. Kako su izgledala etrurska koplja, mačevi, štitovi i sekire, bojna polja i etrurski prinčevi saznaćemo u ovom dokumentarnom filmu.

Elefterna. Traganje za izgubljenom stvarnošću (Ελεύθερνα. Η αναζήτηση μιας χαμένης πραγματικότητας Μέμη Σπυράτου), Grčka 2004, 20'
Film predstavlja rezultat arheološkog istraživanja drevne Elefterne. Vođa istraživanja profesor arheologije Nikos Stambolidis kao i profesor praistorijske arheologije i fizičke antropologije Notis Angelarakis, pokušavaju da na osnovu arheoloških nalaza, prvenstveno ostataka osteološkog materijala iz grobnice u Ortis Petru, pokažu kako su izgledali spaljeni grobovi iz 7. veka pre naše ere.

Usnuli u vremenu, Bruno Bratović, Miodrag Đuknić, Aleksandar Teodorović, Srbija 2009, 35'
U okviru projekta Zaštitna arheološka iskopavanja i istraživanja na području RB Kolubara na površinskom kopu Tamnava — Zapadno polje tokom višegodišnjih iskopavanja (od 2006. do 2009. godine) izvedena su arheološka iskopavanja na lokalitetu Jaračište 1 u selu Mali Borak. Na ovom lokalitetu definisano je postojanje nekoliko horizonata naseljavanja u periodu od 6. do 3. milenijuma p.n.e. Tokom 2009. godine otkrivena su tri praistorijska groba, u kojima su sahranjena četiri pokojnika. Najverovatnije se radi o porodičnoj sahrani u okviru jedne veće jame u centralnom delu naselja. Posebno je zanimljiv grob 2, dvojni grob sa skeletnim ostacima ženske individue i deteta. Otkriće dvojnog groba u okviru starčevačkog naselja na lokalitetu Jaračište 1 izuzetno je po tome što su ovakvi nalazi retki na teritoriji centralnog Balkana.

Utorak, 18. maj od 18 sati

Veliki majstori praistorije. Duh magdalenijenske umetnosti (Grands maîtres de la préhistorie. Le génie magdalénien), Philippe Plailly, Francuska 2009, 52'
Od kakvog je značaja bila umetnost za praistorijskog čoveka? Sa pripadnicima epohe Magdalenijen koji su naseljavali veliki deo evropske teritorije između 18.000 i 10.000 godina pre naše ere, razvoj umetnosti dostiže izvanredan nivo. Crteži pronađeni u pećinama Altamira i Lasko sugerišu da je i praistorija imala nadarene stvaraoce ravne umešnosti jednog Mikelanđela.

Červeteri. Nekropola Banditača (Cerveteri. La necropoli della Banditaccia), Alan Badel, Italija 2008, 45'
Červeteri i njegova nekropola Banditača. Brežuljci koji se uzdižu tu i tamo u valovitoj ravnici, istovremeno su grobnice antičkih prinčeva i junaka.

Čurug – arheološko nalazište stari Vinogradi, Jelica Bojić, Srbija 2009, 25'
Arheološko nalazište u Čurugu je sistematski istraživano naselje koje je dalo raznovrsne podatke koji se prilikom običnih iskopavanja ne pronalaze. U sklopu toga su dobijeni dragoceni podaci za antičko i srednjovekovno doba.

Sreda, 19. maj od 18 sati

Seutes besmrtni, tajne tračkog kralja (Seuthés l'immporel, les secrets d'une roi Trace), Zlatina Rousseva, Francuska 2009, 52'
Film istražuje misterije skrivene u grobu tračkog kralja Seutesa III. Priča nalik detektivskom istraživanju, odvija se oko kraljevske ličnosti i pogrebne ceremonije da bi malo po malo na svetlost dana izašla čitava pokopana civilizacija tračkih kraljevskih dinastija.

Misterije Pločnika, Dragiša Stojanović, Srbija 2009, 35'
Film govori o arheološkim istraživanjima praistorijskog lokaliteta Pločnik koji se nalazi u dolini reke Toplice. Ovaj lokalitet počeo je da istražuje Miodrag Grbić davne 1927. godine, da bi posle duže pauze lokalitet ponovo istraživala Blaženka Stalio. Današnja istraživanja na ovom lokalitetu izvode se u saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja.

Sudbina divova (Destin de géants), Philippe Axell, Belgija 2009, 52'
Rapa Nui (Uskršnje ostrvo) je polinezijsko ostrvo u Južnom Pacifiku koje pripada Čileu. Značenje njegovog izvornog imena je Pupak Sveta. Ovo ostrvo je čuveno po statuama isklesanih od kamenih blokova u natprirodnoj veličini. Ekipa arheologa već godinama pokušava da otkrije pravo značenje zagonetnih statua.

Četvrtak, 20. maj od 18 sati

Mohendžo Daro. Tajna kulture Inda (Mohenjo Daro. Das geheimnis der Induskultur), Hannes Schuler, Nemačka 2008, 43'
Dokumentarni film koji govori o kulturi staroj najmanje 5000 godina, koja se razvila uz reku Ind. Glavna karakteristika je urbanistička arhitektura. Film istražuje razloge kraja kulture Inda, na temeljima nedavnih arheoloških iskopavanja.

Bekstvo iz Vavilona (Flucht aus Babylon), Klaus Kastenholz, Nemačka 2008, 45'
Oaza Tajma, na severu Saudijske Arabije, vekovima je bila važna stanica za karavane. Arheolozi su iskopavali ovaj centar radi istraživanja drevnog mita: priča se da je kralj Naponida, poslednji kralj Vavilona, proveo deset godina svoje vladavine u tom udaljenom mestu, u pustinji, 1000 kilometara udaljenom od glavnog grada svog kraljevstva. Postavlja se pitanje zašto? Pesak možda krije objašnjenje ove istorijske zagonetke.

Facebook Twitter Google+ E-mail