Gradski muzej Sombor

Najava Noći muzeja 2013.

Noć muzeja baner

Ove godine u desetoj Noći muzeja, koja se održava u subotu, 18. maja, od 18 do 2 sata posle ponoći, možete i dalje da se rado upoznate sa mnoštvom zanimljivih muzejskih sadržaja. Takođe, ističemo značajan jubilej — 130 godina muzeološke delatnosti na prostoru Zapadnobačkog Okruga kojeg promovišemo u svim svojim aktivnostima.

Izložba

Izdvajamo veoma zanimljive fotografije i dokumente, značke i razglednice Sokolskog društva Sombor, koje možete pogledati na tematskoj izložbi Istorijskog odeljenja u prizemlju muzeja, pod nazivom „Tragom prohujalog doba” (Sokolsko društvo Sombor 1919—1941), autora izložbe Milke Ljuboje, višeg kustosa–istoričara i Uroša Buzadžić, dipl. istoričara.

Prva sokolska vežba u Somboru 1919. godine

Sport je bila glavna delatnost Sokolskog društva. Učestvovanje na vežbama, župnim sletovima, svesokolskim sletovima i međunarodnim takmičenjima bila je čast i privilegija. Najbolji sportisti bili su članovi sokolskih vrsta (odbojkaške, gimnastičarske, plivačke, atletske…). Najistaknutiji somborski sportista Soko, Ivan Ivančević, prednjak, gimnastičar, plivač, vaterpolista učestvovao je u brojnim takmičenjima, pojedinačnim i reprezentativnim. Bio je član olimpijske sokolske vrste. Sokolsko društvo Sombor, učestvovalo je na sletovima širom kraljevine Jugoslavije (Zagreb, Beograd, Ljubljana, Split, Sarajevo…),ali su se takmičili i na Sveslavenskim i Svejunačkim sokolskim sletovima u Poljskoj, Češkoj, Bugarskoj…

Odlomak iz kataloga izložbe

Podsećamo da je izložba otvorena od 28. marta, a poslednja mogućnost da je pogledate je u Noći muzeja 18. maja.

Proslava Nove 1932. godine

Takođe, kao i svake Noći muzeja i ove godine sa porodicom i prijateljima možete pogledati vredne i zanimljive eksponate na aktuelnoj Stalnoj postavci kompleksnog tipa.

Ulaz je besplatan na sve programe tokom NM u Gradskom muzeju Sombor.

Promocija knjige/muzički program

U 20 i 30 u dvorištu muzeja promovisaćemo knjigu Nikole Maširevića Pinge „Bobika — iz dnevnika jednog đaka”. U slučaju kiše promocija se održava u Galeriji savremene umetnosti.

Naslovna strana knjige „Bobika”

Na promociji učestvuju: autor Nikola Maširević Pinga i recenzent Zvonko Markovinović Mimi. Zapise čitaju novinari „Somborskih novina”: Tamara Stojković, Marina Vujaković, Tivadar Farago, Simona Matković i autor. Muzička pratnja je gitarski duo Vlado Popović i Milan Jovanović Jofke.

Facebook Twitter Google+ E-mail