Gradski muzej Sombor

Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10

Gradski muzej Sombor učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”. Manifestacija će biti održana 2016. godine od 12. do 21. maja, odnosno biće završena obeležavanjem Evropske noći muzeja.

Manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” pokrenuta od samih muzeja u našoj zemlji, pruža mogućnost posetiocima da deset dana tokom maja besplatno posećuju muzeje i uživaju u stalnim i povremenim izložbama, kao i zanimljivim pratećim programima. Cilј manifestacije je da se stručni rad muzeja i njihov značaj u prikupljanju, čuvanju, prezentovanju i publikovanju kulturnog blaga, učini dostupnim zainteresovanoj publici koja se, posebno ovih dana, poziva da aktivno sudeluje i da svoj doprinos u uspehu ove korisne ideje. Ove godine tema manifestacije je „Moj muzej, moj grad”.

Gradski muzej Sombor priprema čitav niz zanimljivih dešavanja predviđenih programom:

Četvrtak, 12. maj

10:00 Otvaranje manifestacije — karta Muzeja Batinske bitke

Predstavljanje obnovljene karte Batinske bitke sa svetlosnim efektima prema fazama bitke, s ciljem da se predstavi značaj ove operacije za oslobođenje Jugoslavije i kraj Drugog svetskog rata na našim prostorima. Karta će biti uklopljena u prostor Stalne postavke GMS, jer je Spomen muzej Batinske bitke devastiran, na čega želimo da skrenemo pažnju javnosti i nadležnih institucija.

Karta muzeja Batinske bitke

Petak, 13. maj.

10:00 — 12:00 Dan otvorenih vrata muzejske biblioteke

Zainteresovane posetice će kroz biblioteku provesti muzejski bibliotekar Lidija Sekulić.

21:00 — 22:00 Muzejske projekcije filmova

U dvorištu muzeja projekcija filma RTV „Čuvari sećanja” snimljen povodom 125 godina Muzeja.

Subota, 14. maj

11:00 — 14:00 Muzej u mom domu na Trgu umetnosti

Muzej poziva građane Sombora da dođu sa predmetima koji svedoče o nekom javnom ili intimnom događaju vezanom za grad i njih, te da na taj način sami budu kustosi, čuvari sećanja svoga grada. Važno je da uz predmet bude i dobra, odnosno lepa priča koju će svaki građanin—kustos pričati zainteresovanim posetiocima.

Biblioteka

Pozivamo potencijalne učesnike da se prijave 11. maja od 10 do 13 časova u Gradskom muzeju Sombor.

Molimo vas da obratite pažnju na predmete koji su odista autentični, zanimljivi i imaju svedočanstvenu vrednost, podjednako i za vas i za naš grad, kako bismo zajedno što verodostojnije dočarali ideju „muzeja u mom domu”.

Nedelјa, 15. maj

17:00 Čajanka sa prijateljima — Dan prijatelja muzeja

Cilj ovog programa u okviru manifestacije je da okupi prijatelje Muzeja, poklonodavce i legatore u opuštenom druženju, u muzejskom ambijentu gde poklonjeni predmeti nastavljaju da žive kao deo baštine koju muzej čuva, obrađuje i izlaže. Prijatelj muzeja se postaje donacijama, sugestijama i drugim oblicima aktivne prisutnosti u radu i programima Gradskog muzeja Sombor, daruju se kartice prijatelja muzeja. Dugogodišnji prijatelji muzeja postoje i sarađuju sa kustosima nezavisno o tome da li su članovi ili ne ovog neformalnog udruženja. Muzej imenovanjem pojedinca za prijateljima muzeja želi da ukaže posebnu pažnju i da im na neki prigodan način uputi reči zahvalnosti.

Ponedelјak, 16. maj

21:00h Projekcije filmova u dvorištu muzeja

Plakat

Utorak, 17.maj

10:00, 12:00, 18:00 i 20:00 Stručna vođenja kroz stalnu postavku muzeja.

Sreda, 18.maj

13:00 Međunarodni dan muzeja — Okrugli sto „Problemi zaštite muzejskog materijala — konzervacija i restauracija”

Povodom Međunarodnog dana muzeja želimo da upoznamo javnost i nadležne instance o gorućem problemu zaštite i čuvanja muzealija, o neuslovnim depoima i problemima koji uslovljavaju postepeno propadanje bogatih muzejskih fondova. U manifestaciji će učestvovati konzervatori iz CIK–a, kustosi GMS, kao i predstavnici lokalne uprave.

Četvrtak, 19. maj

12:00 Moj grad kroz vekove

Kviz znanja iz istorije grada Sombora, koji će kroz 3 igre upoznati učenike osnovnih škola sa istorijom grada, znamenitim ličnostima i najpoznatijim starim zdanjima u Somboru. Očekuje se učešće svih osnovnih škola sa nastavnicima istorije. Pitanja osmišljava Milka Ljuboja, viši kustos istoričar.

Petak, 20.maj

12:00 Finale kviza iz istorije

Subota, 21. maj

17:00 — 20:00 Potraga za muzejskim blagom

Muzejska igra namenjena deci starijeg predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta uz pratnju vaspitača ili roditelja. Blago koje tražimo nalazi se na stalnoj postavci Gradskog muzeja Sombor, a opisano je i prikazano na kartici koju ste dobili. Najlakši put do blaga vodi vas preko kartica, ako prvo odvojite kartice po nekom kriterijumu, simbolu ili godini. Svaki istraživač — igrač sam bira taj kriterijum. Mala pomoć nalazi se na kartici, opisan je predmet koji tražimo, vidite deo slike ili ceo predmet, pogledajte simbol na kartici i pronađite blago. Koordinator je Viktorija Uzelac, kustos arheolog.

21:00 Izložba crtež

Izložba crteža nastalih boravkom u muzeju tokom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”.

22:00 Koncert za Noć muzeja 2016.

Svi dani

Tokom trajanja manifestacije od 12. do 21. maja za sve posetioce zamislili smo dva zanimljiva aktivna programa:

Crtežom obeležiti svoj boravak u muzeju

Moderne tehnologije nas odvlače od aktivnog posmatranja izložbe i sve više fotografišemo i propuštamo priliku da nam nešto zaista ostane i u sećanju, a ne samo fotoaparatu ili mobilnom telefonu. Za decu koja dolaze sa roditeljima nudimo muzejske edukativne bojanke, muzejski kutak za decu u okviri programa „Igrom do kulturnog blaga”.

Selfi u muzeju — potraga za identitetom

„Selfi u muzeju” je igra koja tangira problem identiteta, najpre našeg i onih koji se s nama fotografišu, a potom i institucije za zaštitu kulturnog nasleđa koje je jedno od najozbiljnijih gradivnih elemenata za izgradnju identiteta, pojedinačnog i kolektivnog. Da smo to mi, potvrđuje prizor sa našim likom ili nečim za šta sa sigurnošću možemo da potvrdimo da pripada samo nama, a da je muzej – muzej, prosta tautološka činjenica, to je jasno što iz tipičnih vizuelnih detalja koji muzej izdvajaju od drugih ustanova, što iz naše naknadne intervencije — obaveštenja da je scena koju delimo uzeta iz muzeja.

Facebook Twitter Google+ E-mail