Gradski muzej Sombor

Izložba „Ženska strana”

Nakon dva i po meseca koliko je bila otvorena u Muzeju „25. Maj” u Beogradu i više od 24.000 posetilaca i izuzetnog interesovanja koje je izazvala, izložba „Ženska strana” gostuje u Gradskom muzeju Sombor.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe u četvrtak, 17. marta, u 18 sati u prostorijama u prizemlju Gradskog muzeja Sombor.

Plakat izložbe

Povodom Dana žena, na inicijativu Komisije za ravnopravnost polova Skupštine grada Sombora, posetioci Gradskog muzeja Sombor imaće priliku da pogledaju izložbu „Ženska strana”. Izložba je realizovana kao partnerski projekat Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Autorke izložbe su Marija Đorgović i Ana Panić iz Muzeja istorije Jugoslavije i Una Popović iz Muzeja savremene umetnosti.

Izložba „Ženska strana” će biti otvorena od 17. do 27. marta 2011. godine u izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja. Ulaz na izložbu je besplatan.

Saznajte kako je izgledao „jedan dan u životu radne žene” sredinom XX veka

Zavirite u dokumenta, pogledajte fotografije, „prelistajte” žensku štampu i upoznajte se sa ulogom i predstavom žene toga vremena…

Časopis „Ukus” iz 1950.

Izložba „Ženska strana” ima za cilj da sagleda položaj i ulogu „nove oslobođene žene” u socijalističkom društvu. Prikupljanjem i istraživanjem podataka o životu, radu, organizovanju žena, u vremenu od drugog svetskog rata pa do kraja pedesetih godina 20. veka, ispituje se kako ženska društvena participacija kao oblik takozvane emancipacije (političke, ekonomske, obrazovne) u socijalističkom društvu, tako i ona intimna, osobena, privatna sfera.

Kroz zvanična dokumenta, fotografije, intervjue, televizijske emisije, filmove i ,naročito ženske, časopise, rekonstruišu se različiti aspekti „ženskog sveta”. Pitanja ravnopravnosti, pravno–ekonomskog izjednačavanja, braka, porodice, mode toga vremena, prepoznaju se kao ključna, oko kojih su se životi i identiteti žena formirali i identifikovali.

Facebook Twitter Google+ E-mail