Gradski muzej Sombor

Izložba zaostavštine dr Laze Kostića

S velikim zadovoljstvom vas pozivamo na otvaranje izložbe „Zaostavština dr Laze Kostića iz zavičajne zbirke likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor” u četvrtak, 8. oktobra 2015. godine u 18 sati.

Autor izložbe je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti, a izložbu otvara dr Vladimir Simić, docent sa Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Izložba će biti otvorena od 8. do 31. oktobra, u izložbenim prostorijama u prizemlju (Glavni ulaz).

Pozivnica

Projekat je realizovan uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Sombora. Izložba je izuzetno značajna budući da su na jednom mestu izloženi, kataloški obrađeni i publikovani svi predmeti likovne i primenjene umetnosti otkupljeni iz zaostavštine dr Laze Kostića (izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku) i velik broj originalnih eksponata koje će posetioci imati prilike da vide na izložbi. Izložba doprinosi popularizaciji i promociji kulturnog nasleđa, unapređuje dostupnost jednog od najvrednijih celina iz muzejske Zavičajne zbirke Likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor, koji je 1984. godine iz zaostavštine čuvenog pesnika otkupio veliki broj predmeta koji, pored svoje stilske i umetničke vrednosti, imaju izuzetan značaj za izučavanje nacionalne istorije i kulture Republike Srbije.

Dečija nedelja u Gradskom muzeju

Gradski muzej Sombor u okviru Dečije nedelje, od 5. do 11. oktobra nudi svoj deci mogućnost da besplatno pogledaju Stalnu postavku sa atraktivnim predmetima i novim ambijentima (Arheološko odeljenje, Numizmatičko odeljenje, Etnološko odeljenje, Istorijsko odeljenje i Likovno odeljenje sa zavičajnom zbirkom i zbirkom primenjene umetnosti, Likovno odeljenje sa Galerijom savremene umetnosti i zbirkom Likovna jesen) i izložbu u prizemlju u redovnim terminima od 9. oktobra.

Autor Zora Šipoš vodiće kroz izložbu svake subote (10, 17, 24. i 31. oktobra) u 10 sati.

Facebook Twitter Google+ E-mail