Gradski muzej Sombor

Izložba „Šokci i baština 2010”

Udruženje građana „Urbani Šokci” iz Sombora i Gradski muzej Sombor Vas pozivaju na otvaranje izložbe „Šokci i baština 2010” 30. septembra u 19 sati (prostor za tematske izložbe — glavni ulaz).

Žene u narodnoj nošnji sa decom

Izložba „Šokci i baština 2010” obuhvaćena je tematski i sastoji se od materijala sakupljenog između društava koja neguju tradicionalne običaje i koja čuvaju kulturnu baštinu regionalne grupe hrvatskog naroda Šokaca, a smeštena su uz reku Dunav na području Mađarske, Hrvatske i Srbije. Na izložbi će biti predstavljene originalne svečane narodne nošnje podunavskih Šokaca Bačke i narodne nošnje gostujućih društva.

Motiv sa šokačke ponjave

Uz nošnje posetioci će imati priliku videti i sitnije upotrebne predmete iz domaćinstva vezane za svakodnevni život, sakralne predmete religiozne namene, originalne stare fotografije, knjige i rukopis za knjigu Dušanke Dubajić iz Apatina sa crtežima i likovnim prikazima šokačke narodne nošnje. Izložba je nastala u saradnji više kulturnih umetničkih društava iz Republike Mađarske, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a to su: Hrvatska manjinska samouprava Santovo, KUD „Seljačka sloga” Gajić, „Vinkovački šokački rodovi” Vinkovci, HKPD „S. S. Kranjčević” Bački Breg, KUDH „Bodrog” Bački Monoštor, KPZH „Šokadija” Sonta, HKUPD „Mostonga” Bač, HKUPD „Dukat” Vajska, HKUPD ”Matoš” Plavna.

Devojčice u letnjoj popodnevnoj šokačkoj nošnji

Po malobrojnim zapisima saznajemo da su Hrvati Šokci ove prostore naselili tijekom XVIII stoljeća. Podunavska sela Bački Breg, Bački Monoštor, Sonta, Bač, Bođani, Plavna i Vajska, smještena na lijevoj obali Dunava u Bačkoj, diče se jedinstvenim, bogatim kulturnim naslijeđem i suživotom sa prirodom koju čine predivni ravničarski tereni pokriveni mješovitim lišćarskim šumama. Bogato prirodno okruženje odredilo im je i tradicionalna zanimanja.

Šokci od davnina njeguju zanate zasnovane na uporabi prirodnih materijala; rogoza, trske i drva. Od njih izrađuju torbe, korpe, čamce, klompe… za svakodnevicu ili za održavanje kulturne tradicije. Šokci su generacijama čuvali vjeru, ikavicu, pjesmu, igru, izvorne običaje i nadaleko poznato tradicijsko ruho. Ručno tkanje na razboju, vezenje, pletenje i ukrašavanje ruha stari su već više od 200 godina. Iako se razlikuju od mjesta do mjesta po svojim specifičnostima Šokci su generacijama čuvali i sačuvali obilježja i ljepotu svoje baštine koja uz nasljeđa drugih naroda čini neprocjenjivo kulturno blago ovog područja.

odlomak iz kataloga „Šokci i baština 2010”,
autor Marija Šeremešić

Manifestaciju su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, „Total” DOO Sombor, STR „Ivica” Bački Monoštor, „Pen Ar Lan Dunav” DOO Bački Monoštor, „Bačka” DOO Sombor.

Facebook Twitter Google+ E-mail