Gradski muzej Sombor

Izložba slika Ranka Vukeljića „Posle kiše”

U petak, 20. juna 2014. godine, u 19 sati, u izložbenim prostorijama u prizemlju Gradskog muzeja Sombor, otvara se izložba slika Ranka Vukelјića „Posle kiše”. Izložbu će otvoriti zamenik direktora Muzeja Vojvodine Jovan Paunović. Izložba će biti otvorena do 7. jula.

Posle kiše

Umetnik Ranko Vukelјić je izlagao u Australiji sve do 2011. godine kada se preselio u Srbiju, i od tada je imao više samostalnih izložbi u Muzeju Vojvodine, u Muzeju Srema, Gradskom muzeju Vršca i u Muzeju u Vrbasu. Publici se predstavio i ove godine, izložbom u galeriji Radio televizije Srbije u Beogradu.

Njegov rad ne prati trendove, a ni pomodarske tendencije, već stvara izvornom duhovnost, duboko usađenu kroz kulturu, običaje i navike naroda kom pripada. Jedinstvenost izraza daje mu potpunu slobodu i neopterećen, jezikom simbola, nagoveštava učešće posetioca njegovih izložbi u kreaciji vlastite priče. Slikajući prirodne pojave i predele, narodne običaje ili druge fenomene, umetnik slika u metaforičkom i sugestivnom maniru. Više o umetniku njegovom i radu možete pogledati na veb sajtu www.rankovukeljic.com.

Pravda

Ranko Vukelјić je napravio uspešnu umetničku karijeru stimulišući naša osećanja svojom realističkom i duhovnom upotrebom simbolizma. Iz svoje zemlje Srbije je preneo visoko cenjeno znanje ikonopisanja, koje mu je dalo važan osnov za dalji razvoj životnog i umetničkog puta u Australiji.

Odlomak preuzet iz teksta o slikaru Trejsi Mekirvin, novembar 2008.

Sveto Mesto

Pored gostujuće izložbe u muzeju možete pogledati Stalnu postavku sa atraktivnim predmetima i novim ambijentima, otvorenu nakon rekonstrukcije povodom obeležavanja 130 godina postojanja Gradskog muzeja Sombor.

Facebook Twitter Google+ E-mail