Gradski muzej Sombor

Izložba slika Aboridžina

Povodom Dana grada Sombora, 17. februara, Grad Sombor, Ambasada Australije u Beogradu i Gradski muzej Sombor organizuju izložbu slika australijskih Aboridžina pod nazivom „Bogatstvo duha — Treasures of the Spirit”.

Svečano otvaranje izložbe u Gradskom muzeju Sombor je 17. februara 2015. godine, sa početkom u 18 sati, uz pozdravne reči gradonačelnika Sombora Saše Todorovića i direktora Gradskog muzeja Sombor Branimira Mašulovića. Izložbu otvara Melinda Rio, prvi sekretar i konzul Ambasade Australije u Srbiji. Autor izložbe je dr Kristin Nikols, sa Univerziteta Flinders u Adelejdu (Južna Australija). Izložba će biti otvorena za posetioce od 18. do 27. februara.

Plakat

Reč više o izložbi

Izložba predstavlja kolekciju štampanih radova grupe umetnika, starosedelaca ovog kontinenta, pustinjskih umetnika iz udaljenih oblasti Pitjantjatjara Yankuntjatjara, tj. zapadnih delova prostrane australijske pustinje. Narod Pitjantjara Yankunjatjatjara živi u zapadnom delu prostrane australijske pustinje u čak tri države ovog kontinenta: Severno–južnoj Australiji, istočnom delu Zapadne Australije i u južnom regionu Severne teritorije ove zemlje. Uprkos svemu, ovo pleme je uspelo da sačuva svoj prvobitni vizuelni izraz, odnosno kulturu kroz predanja izraženu u likovnoj formi sa ciljem da njihov „san”, odnosno religijska suština bića, ostane sačuvana za generacije koje dolaze.

Po izboru autora izložbe profesorke Kristin Nikols, prikazani radovi na jedinstven način približavaju ogromno kulturno nasleđe ovog naroda, sa posebnim osvrtom na identitet jednog plemena.

U Gradskom muzeju Sombora izlažu sledeći umetnici: Niankulia Votson, Ankalija Kurtis, Maringka Bejker, Beril Džimi, Lens Pek, Dejvid Miler, Džindžer Vikiliri i pokojni Vingu Tingima i Džimi Bejker, koji spadaju u najeminentnije predstavnike aboridžinske umetnosti.

Njihove radove karakteriše snaga kompozicije, sloboda i jedinstvena upotreba boja. U srcu njihove umetničke produkcije jeste sanjarenje koje možemo da razumemo samo kao religijski način shvatanja života. Za tradicionalne Aboridžine, razlika između sakralnog i profanog gotovo da ne postoji, baš kao što nema ni razlike između sna i jave. Sva njihova „sanjarenja” odnosno religijska uverenja okrenuta su ka slavljenju zemlje, i to pustinje pre svega u kojoj su se rodili, odrasli i koje su kao deca prepešačili.

Do pre samo deset godina radovi koji se nalaze u Gradskom muzeju Sombora bili su vidljivi samo malom i odabranom krugu Aboridžina. Tek je nedavno ovaj narod široj javnosti predstavio svoje „sne” izražene kroz likovnu umetnost. Priča, koja nam posredstvom foto-printova dočarava fascinantnu prirodu ove zemlje, boje, energiju i neiscrpnu maštu Aboridžina, pomaže nam da saznamo više o identitetu jednog od najstarijih naroda na svetu kroz prizmu pravde i jednakosti koju danas vrednuju svi Australijanci.

Reč više o autoru izložbe

Dr Kristin Nikols je pisac, kustos i docent na australijskim studijama na Univerzitetu Flinders u Adelejdu (Južna Australija). Objavila je 12 knjiga u zemlji i inostranstvu i na polju izdavaštva poznata je kao autorka koja već nekoliko decenija piše i govori o umetničkoj praksi urođenika Australije. Objavljeno je više od dve stotine njenih članaka o keramici i srodnim umetnostima, kao i povezanim poljima vizuelnih umetnosti i zanata starosedelaca Australije.

Tokom osamdesetih godina XX veka Kristin Nikols je živela i radila u Lajamanu, zabačenom naselju Aboridžina u Severnoj Teritoriji, radeći najpre kao lingvista, a zatim kao direktorka lokalne dvojezične Varlpiri škole u Lajamanu. Kristin Nikols je trenutno glavna urednica visoko cenjenog međunarodnog časopisa „Australian Art Education”, a radi i kao urednica za Australiju dva veoma čitana likovna časopisa: „Asian Art News” i „World Sculpture News” sa sedištem u Hong Kongu. Bila je kustos brojnih umetničkih izložbi u Australiji, Evropi i Aziji. Trenutno radi na nekoliko knjiga o umetnosti urođenika Australije za „Thames and Hudson”.

Facebook Twitter Google+ E-mail