Gradski muzej Sombor

Izložba restauriranih slika đaka minhenske škole

Izložba pet restauriranih slika đaka minhenske škole iz zbirke Gradskog muzeja Sombor se otvara u utorak, 20. decembra u 18 sati, u izložbenim prostorijama u prizemlju (glavni ulaz). Izložba traje do 20. januara 2012. godine. Ulaz na izložbu je besplatan, a svake radne subote je organizovano stručno vođenje kroz izložbu.

„Žena u belom” Petera Kalmana

Projekat da se slike đaka minhenske škole restauriraju, konzerviraju i izlože je veoma značajan, ne samo u smislu zaštite muzejskog materijala, nego zbog multinacionalnog i multikulturnog karaktera sredine i svih specifičnosti koje prikazano vreme nosi. Saradnjom i umrežavanjem između institucija i država u regionu, olakšava se istraživanje umetničkih migracija, što upravo daje posebnost ovom projektu.

Restauraciju i konzervaciju slika iz zbirke, po standardima EU, uradio je stručni tim Centralnog instituta za konzervaciju – CIK Beograd. Izložba će biti propraćena predavanjima kojim će biti edukovano stručno osoblje i upoznati šira publika o potrebi očuvanja kulturne baštine.

„Švabica” Petera Kalmana

Izložba je deo višefaznog projekta Gradskog muzeja Sombor, kojeg su podržali: Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Skupština grada Sombora, Centralni institut za konzervaciju – CIK Beograd, Austrijski kulturni forum Beograd, Ambasada Savezne Republike Nemačke, preko Udruženja „Gerhard” iz Sombora, Italijanski visoki institut za konzervaciju i restauraciju – ISCR Beograd.

Rukovodilac projekta je Zora Šipoš, dipl. istoričar umetnosti, viši kustos Zavičajne zbirke likovnog odeljenja Gradskog muzeja Sombor. Za sve informacije u vezi projekta i izložbe možete kontaktirati koleginicu na brojeve telefona: 065/216-3906 i 025/22-728.

Facebook Twitter Google+ E-mail