Gradski muzej Sombor

Izložba o Sokolskom društvu Sombor

U 2013. godini Gradski muzej Sombor obeležava 130 godina sistematičnog muzejskog rada i sakuplјanja muzejskih predmeta, baštineći oko 40.000 muzealija iz različitih vremenskih perioda, počev od neolita do savremenog doba. Jubilarna godina će biti obeležena nizom kvalitetnih izložbi, predavanja i druženja sa prijatelјima našeg Muzeja.

Sokolska razglednica oko 1920. godine

Istorijsko odelјenje GMS je tokom 2012. godine sakuplјalo predmete, fotografije, časopise, značke i slične muzealije za izložbu o Sokolskom društvu, koje je postojalo od 1919. do 1941. godine. Brojni Somborci su se odazvali apelu kustosa za pomoć, želeći time da daju svoj doprinos što kvalitetnijem prikazu delatnosti Društva koje je obeležilo jedno doba u zavičajnoj istoriji Sombora i okoline. Istovremeno, svi prijatelјi Muzeja koji su pomogli realizaciju ove izložbe, poklanjajući ili pozajmlјujući deo svoje porodične istorije, omogućili su Istorijskom odelјenju da upozna sugrađane sa ličnostima i delom građana Sombora koji su odavno pali u zaborav.

Zajednička želјa nam je bila da unesemo lјudsku toplinu i dah prošlih vremena u sadašnji trenutak i da predstavimo sve one koji su menjali lice svog grada pre mnogo decenija.

Članovi Sokolskog društva Sombor

Realizaciju izložbe su pomogle porodice Mandić/Legetić, Vasilјević, Terzin, Belјanski, Komnenov, Plavšić, Virag, Jovin, Stričević, Kolundžija, Racić (Nikčević) i Zemlјak, Saša Nedelјković i Jelena Jovanović iz Beograda, kao i Muzej Vojvodine i Galerija Matice srpske iz Novog Sada.

Gradski muzej se zahvalјuje svim prijatelјima na nesebičnoj pomoći i poziva ih da svojim prisustvom uveličaju otvaranje izložbe 28. marta 2013. godine.

Facebook Twitter Google+ E-mail