Logo Gradski muzej Sombor

Izložba o Đorđu Leboviću

Tuesday, 05. April 2016. at 10:30

Gradski muzej Sombor i Pozorišni muzej Vojvodine vas pozivaju na otvaranje izložbe „Đorđe Lebović — Svedok protiv svoje epohe” u četvrtak, 7. aprila 2016. u 18 časova. Izložbu otvara Teofil Pančić, novinar, kolumnista i kritičar. U programu otvaranja učestvuju Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine i Ivana Koči, viši kustos.

Pozivnica

Đorđe Lebović je rođen 1928. godine u Somboru, gde provodi veći deo svog detinjstva. Do Drugog svetskog rata se školovao u Zagrebu i Somboru, gde je 1944. deportovan sa porodicom u logor Aušvic-Birkenau. Strahote koncentracionog logora su ostavile dubok trag u mladom Leboviću i uticale na njegov književni rad. Autor je novela, memoarske proze (Semper idem o detinjstvu u našem gradu), drama za pozorište i radio, filmskih scenarija i scenarija za strip. O logoraškom životu je progovorio u Logoraškoj tetralogiji (Nebeski odred, Haleluja, Viktorija i Vojnik i lutka).U nekim dramama obrađuje teme iz srpske istorije (Sentandrejska rapsodija, Ravangrad 1900), ali je najsnažniji pečat ostavio kao scenarista mnogih scenarija tzv. partizanskih filmova (Most, Devojka sa Kosmaja, Pesma, Valter brani Sarajevo). Lebović se oprobao kao scenarista akcionog crtanog stripa koji je izlazio od 1977. do 1989. godine u 25 država sveta.

Izložba pokušava da javnosti približi raznorodno delo ove jedinstvene umne i stvaralačke pojave na našim prostorima. Lebovićevo delo, uspešno realizovano kroz raznolike oblasti i teme, postavlja čoveka u središte apokaliptične istorije dvadesetog veka. Njegov izraz je najjači u pozorištu, a unutar njega zaokupljeno mračnim teatrom, u kome progovaraju logori smrti i iskustvo Holokausta. Kao što je sam Lebović rekao umesto predgovora Tetralogiji: „Kada sam se vratio iz logora u život, video sam pred sobom dva izbora — zaboraviti ili govoriti. Prvo nisam mogao, znači drugo sam morao.”

© 2004—2024 The Sombor City MuseumWeb design & development Tacit
s