Logo Gradski muzej Sombor

Izložba kasnobaroknog putujućeg slikara Matijasa Haniša

Tuesday, 26. August 2014. at 10:57

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da u petak, 5. septembra u 17 sati, dođete u Gradski muzej Sombor na otvaranje izložbe „Matijas Haniš, kasnobarokni putujući slikar” (Mathias Hanisch — pictor Imperio).

Raspeće Hristovo

Autor izložbe je Žužana Korhec—Pap, slikar restaurator Gradskog muzeja u Subotici, a izložbu otvara dr Daniela Korolija—Crkvenjakov, diplomirani konzervator–restaurator, pomoćnik upravnika Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Izložbu će dočarati zvuci barokne muzike Johana Sebastijana Baha „6 Suiten für Violoncello solo” u izvođenju Sandre Đulinac, FMU Beograd.

Matijas Haniš (Matthias Hanisch, 1754, Prag — 1806, Vukovar) je zaboravljeni barokni putujući slikar, koji je tragajući za poslom krstario habsburškom imperijom. Ostavio je za sobom mnogobrojna dela koja se danas mogu naći u Slovačkoj, Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Prvo se naselio u Trenčinu (sada Kočkovce Horne, Slovačka) potom u Kaloči, pa Baju, a krajem 18. veka i u Sombor. Obzirom da je imao veoma veliki broj crkvenih porudžbina dobio je titulu slikara Kaločko–bačke nadbiskupije. O školovanju Matije Haniša možemo pretpostaviti da je zanat naučio u porodičnoj radionici u Pragu. Poznato nam je oko 20 oltarskih pala iz kapela i župnih crkava u Baji, Biliću, Bačkom Bregu, Doroslovu, Jankovcu, Bačkom Monoštoru i Gajdobri, kao i Biskupska riznica u Kaloči i franjevački samostani u Subotici, Baču i Vukovaru, koji poseduju njegova dela. Nekoliko vrednih radova ovog majstora čuva se i u muzejima u Somboru, Baji i Subotici.

Veduta Sombora

Njegov opus sem oltarskih pala sadrži i portrete svetitelja, svete slike Bogorodice sa Isusom Hristom i oko 50 portreta sa nekadašnje teritorije Bač-bodroške županije.

Izložba će biti otvorena do 31. oktobra, a pored gostujuće izložbe u muzeju možete pogledati Stalnu postavku sa atraktivnim predmetima i novim ambijentima otvorenu nakon rekonstrukcije povodom obeležavanja 130 godina postojanja Gradskog muzeja Sombor.

© 2004—2024 The Sombor City MuseumWeb design & development Tacit
s