Gradski muzej Sombor

Izložba Gorana Kukića „Portreti forme”

U okviru Somborskog leta 2012, Turistička organizacija Grada Sombora, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” i Gradski muzej Sombor priredili su izložbu u Galeriji savremene umetnosti (ulaz sa Trga Koste Trifkovića).

Otvaranje izložbe održano je 19. jula 2012. godine u 20 časova. Izložbu je otvorio istoričar umetnosti Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Otvaranje izložbe

Autor izložbe Goran Kukić, fotograf, član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPDS). Somborskoj publici predstavio se izložbom umetničke fotografije „Portreti forme”. To je stilizovana i duhovita postavka ciklusa „Forma i Portreti”, nastalog krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka u Sarajevu. Ove fotografije trebale su da budu izloženi u Olimpijskom muzeju u Sarajevu 1992. godine, ali muzej je srušen u granatiranju, a Kukićevi radovi ostali su zarobljeni u njegovom ateljeu sve do 2006. godine.

Izložba „Portreti forme”

Tim povodom u katalogu izložbe, između ostalog, zabeleženo je i sledeće: „Prilika da se jedna poetika mirno zaokruži i predstavi javnosti zaspala je poput Ripa Van Vinkla da bi se probudila dvadeset godina kasnije u jednom sasvim drugačijem svetu: u jednoj pomalo ciničnoj evokaciji olimpizma (olimpijska 2012) i katastrofizma (kraj sveta 2012, stogodišnjica potonuća ‚Titanika’), uz umetnost fotografije u eri masovne distribucije digitalnih fotografskih sadržaja, u kojima sasvim mala deca imaju zapažene izložbe na Fejsbuku, a posete se precizno mere stotinama, pa i hiljadama znatiželjnika, u svetu koji je zaboravio/deformisao/izmenio/zamenio mnogo od temeljnih vrednosti i sistemskih pojmova na kojima je počivala Kukićeva poetika…” (Čedomir Janičić).

Neobična postavka ogromnih foto–panela sa kojih „Lica i tela, u slobodnom galerijskom prostoru, na postamentima, pretapaju foto izraz u ornamentiku skulptora, kao da traže svoje tumače i sagovornike…” (Miljana Zrnić).

Izložbu je otvorena svakog radnog dana od 8 do 13 i 30 sati, do 30. jula.

Facebook Twitter Google+ E-mail