Gradski muzej Sombor

Izložba fotografija „Prizori bliskosti”

Poseban značaj ove izložbe fotografija su kreativne osobenosti osoba sa intelektualnom ometenošću u vizuelnom dokumentovanju stvarnosti.

autor Mihailo Petrović

Otvaranje izložbe je zakazano za utorak, 15. novembar 2011. godine, u 18 sati, u izložbenim prostorijama u prizemlju (glavni ulaz). Izložba je otvorena do 5. decembra 2011. godine.

autorka Jelena Stefanovska autorka Bojana Stojanović

Izložbu „Prizori bliskosti” čine fotografije koje su članovi i članice grupe napravili tokom 2009. i 2010. godine. Fotografije su načinjene fotoaparatima za jednokratnu upotrebu u analognoj tehnici. Tokom nekoliko godina, kroz različite umetničke procese, grupa se bavila temom grada, svojim svakodnevnim putanjama, svojim okruženjem. Radovi predstavljaju nastavak ovog procesa, a ideja je bila da članovi i članice potpuno samostalno, tokom letnjih meseci, beleže prizore i situacije iz svog života. Tako su nastale ove fotografije koje pokazuju kreativne osobenosti njihovih autora u vizuelnom dokumentovanju stvarnosti a koje se pre svega odnose na neuobičajeno kadriranje, veliku strpljivost i preciznost, fini osećaj za detalje i specifično poimanje prostora. Prizori bliskosti nam otkrivaju jednu sasvim novu poetiku stvarnosti i pozivaju nas da se prepustimo drugačijem pogledu.

Segmenti izložbe „Likovi”

U Muzeju će takođe biti predstavljeni i neki segmenti sa izložbe „Likovi”, koja je rezultat četvoromesečnog ciklusa radionica likovne i primenjene umetnosti iz 2007. godine. Cilj ovih radionica bio je obogaćivanje i razvijanje likovno—estetskog izražavanja učesnikaca. Tokom procesa rada, vođeni idejom asamblaža, kolaža i ready made–a, koristili su različite materijale: časopise, ukrasne trake, dugmad, konzerve, šrafove, delove časovnika, značke, perlice, lepenke, plastelin, igračke, testeninu, balone, platno i dr. Osnovna tema radionica bili su likovi iz kratkih priča, autorke Natalije Vladisavljević: Princeza, Princ, Komandant Džek, Alisa, Mali anđeo, Pingvin, Sveštenik i Zlatna ribica.

Likovi

Ukratko o programu „Umetnost i inkluzija”

Per.Art u okviru programa „Umetnost i inkluzija” okuplja osobe sa intelektualnom ometenošću, njihove roditelje i članove porodica, profesionalne umetnike iz oblasti pozorišne, plesne i vizuelne umetnosti, defektologe, predstavnike institucija kulture, arhitekte, studente i širu javnost u cilju zajedničkog rada na unapređivanju kvaliteta života osoba sa intelektualnom ometenošću.

Facebook Twitter Google+ E-mail