Gradski muzej Sombor

Izložba „Dugmad iz zbirke Franca Pajtlera”

Pokrajinski muzej Celje iz Slovenije gostuje sa atraktivnom i zanimljivom izložbom u Gradskom muzeju Sombor pod nazivom „Dugmad iz zbirke Franca Pajtlera”.

Izložba će biti otvorena 17. februara u 18 sati.

Autor izložbe i teksta je kustos Jože Rataj, postavka izložbe Vera Zorko, Alenka Zorenč i Jože Rataj, dizajn Ksenija Baraga i grafička oprema Urša Krašovic.

Plakat izložbe

Izložba je predstavljena u obučenim vitrinama koje pričaju istorijat raznolikih i zanimljivih dugmadi od svih vrsta materijala, boja i oblika.

Čovek je, još u vreme kada je shvatio da od kože,a kasnije i tkanine, može da načini odeću kojom će zaštititi svoje telo, izradio i pomagala za zatvaranje odeće. Za sada nije sasvim jasno kada je zaista počela upotreba dugmadi. Arheološki nalazi, međutim, potvrđuju da nastanak dugmeta seže u praistoriju. Prva dugmad od ćilibara stara su oko 10.000 godina. Duga istorija dugmeta od dekorativnog elementa i predmeta koje se vezivalo za upotrebu u bogatijem društvu, kao stvar prestiža, do predmeta koji pravljen za opštu upotrebu od raznih vrsta materijala kako prirodnih (školjka, kost, drvo, koža, rog, minerali, drago kamenje, metali) i veštačkih (bakelit, celuloid, porcelan, veštačka koža i tkanine) predstavljena je na izložbi u okviru celina.

Detalj sa izložbe

Dugmad na izložbi su predstavljena u svojoj raznovrsnosti kako po obliku i materijalu, tako i sa istorijatom i zanimljivim pričama koje ih prate. U poslednjoj trećini XIX veka i u XX veku, upotreba dugmadi je značajno porasla. Najveću zaslugu za porast upotrebe dugmadi ima otkriće novih, ranije nepoznatih sirovina. Ovde valja istaći dugmad od krabinog oklopa, sedefa, jelenskih rogova i plastike. Uprkos činjenici da dugme ima izuzetno zanimljivu tehničku i modnu istoriju, danas se može konstatovati da su i upotreba i proizvodnja dugmadi u osetnom padu. U šezdesetim godinama XX veka dugme je zamenio rajsferšlus, što je dugmetu, koje je često bilo u ulozi nakita, zadalo jak udarac. Svet mode preplavila su plastična dugmad, koja se od rožnate ili sedefne razlikuju po sjaju, strukturi, i osećaju na dodir.

Ako vas zanima kakvo dugme nosite, pravo mesto da saznate više je Gradski muzej Sombor. Izložba će biti otvorena od 17. februara do 12. marta 2011. godine. Dobro došli!

Facebook Twitter Google+ E-mail