Gradski muzej Sombor

Izložba „Carski darovi” uskoro u Somboru

Izložba poklona članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu iz Muzeja istorije Jugoslavije će biti otvorena u obnovljenim izložbenim prostorijama u prizemlju Gradskog muzeja Sombor, u periodu od 6. februara do 6. marta 2014. Svečano otvaranje izložbe je predviđeno u četvrtak, 6. februara, sa početkom u 18 sati.

Josip Broz Tito i švedski kralj Karl Gustav XVI

Izložba „Carski darovi” predstavlja ekskluzivan izbor poklona koje je Josip Broz Tito dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike. Izloženo je šezdeset osam jedinstvenih predmeta izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, koji su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od 7. veka p.n.e. do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Maketa kambodžanske carske dvokolica

Kroz predmete, dokumenta i fotografije posetioci će se upoznati sa pravilima i običajima koji prate razmenu poklona državnika. Darivanje ima simboličan značaj u svim kulturama, a razmenu darova na najvišem nivou određuje precizan protokol — od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, samog čina predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta. Među darodavcima su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije i ini.

Autori izložbe su Veselinka Kastratović—Ristić i Momo Cvijović, muzejski savetnici Muzeja istorije Jugoslavije, dizajn postavke je uradila Mina Milovančević. Tehnička relizacija i postavka su zajedničko delo Muzeja istorije Jugoslavije i Gradskog muzeja Sombor, a za prijem izložbe je zadužena Milka Ljuboja, viši kustos Gradski muzej Sombor.

Pehari iz Vafija

Izložbu je u Beogradu posetilo 20.600 posetilaca, a u Kraljevu i Zrenjaninu po 4.000 posetilaca.

Pozivamo našu vernu muzejsku publiku i sve zainteresovane posetioce da pažljivo pratite novu izložbenu sezonu u Gradskom muzeju Sombor i da pred otvaranje izložbe pogledate video snimak izložbe sa RTS-a.

Facebook Twitter Google+ E-mail