Gradski muzej Sombor

In memoriam Dušanka Trajković (1939—2013)

Novembra meseca 2013. godine iznenada je preminula našta draga koleginica Dušanka Trajković, muzejski savetnik, arheolog, kustos Gradskog muzeja Sombor u penziji. Filozofski fakultet je završila 1966. godine u klasi dr prof. Milutina Garašanina.

Dušanka Trajković (1939—2013)

Dušanka Trajković rođena Beograđanka, započela je svoju dugogodišnju karijeru u Zenici davne 1969. godine, da bi je put arheologa i istraživača doveo do Sombora i Gradskog muzeja gde je i završila svoj radni vek.

Bila je pravi muzealac čija je jedina i najveća želјa bila da uvek na svakom mestu prikupi, obradi i sačuva sve ono što će kao vredan materijal predstavlјati suštinu današnje arheološke zbirke Gradskog muzeja u Somboru.

Kao student je obišla čitavu bivšu Jugoslaviju skuplјajući znanje na mnogobrojnim iskopavanjima od Obrenovca, Prokuplјa, Kumanova, Donjeg Milanovca…

Samostalno kao rukovodilaca iskopavanja, vredno i savesno je vodila istraživačke kampanje od Bosne i srednjevekovnog grada Vranduka kod Zenice, praistorijske gradine Pod i Kopilo, do vojvođanske ravnice radeći na lokalitetima od neolita — Topole kod Bača, bronzanodobnog naselјa Goge Vinogradi kod Sombora, niza sarmatskih nekropola: Svetozar Miletić, Gakovo Ciglana, Ciganj Hat kod Svilojeva. Okosnica njene karijere svakako je istraživanje halštatske nekropole Đepfeld kod sela Doroslova. Svoj radni vek zaokružila je monografijom koja je proizvod dugogodišnjih sistematskih iskopavanja nekropole, gde je dat potpuni uvid u problem nekropola sa spalјenim pokojnicima, detalјan opis istorijata istraživanja lokaliteta, sa iscrpnim opisom svih predmeta.

Bila je autor mnogobrojnih zanimlјivih za javnost i valјanih za sud struke, izložbi, koje su viđene okom arheologa prikazale razvoj društva, pojedinca i svesti od neolita do srednjeg veka na ovim našim prostorima: „Čovek ratnik”, „Od lojanice do struje”, „Keramika kroz vekove”, „Ženski portret na antičkom novcu”…

Kao kruna njenog muzeološkog rada zasluženo je stigla i nagrada „Mihailo Valtrović” za 2010. godinu u kategoriji Istaknuti pojedinac — za ukupan doprinos (životno delo) unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti.

Nјeno ime je trajno zauzelo mesto u evropskoj bibliografiji, studenti će ga neizostavno pamtiti dok budu spremali ispite, a kolege navodeći analogije za svoje stručne radove.

Facebook Twitter Google+ E-mail