Gradski muzej Sombor

Ekskluzivna izložba još mesec dana

Obeležavanje značajnog jubileja 130 godina muzeološke delatnosti na prostoru Zapadnobačkog okruga nastavlja se dalje u Gradskom muzeju Sombor nizom aktivnosti, koje obuhvataju sanaciju fasade, zamenu krova i revitalizaciju pojedinih delova Stalne postavke.

Šira i stručna javnost i dalje je u mogućnosti da pogleda u Gradskom muzeju Sombor sve do 31. jula 2013. vanrednu izložbu iz muzeja „Dom ikona i slikarastva S. P. Rjabušinski” iz Moskve pod nazivom „Od Merne ikone do Strašnog suda — ikona u životu pravoslavnog čoveka”.

Izložba ikona

Na izložbi se mogu pogledati 70 ikona nastalih u periodu od XVI do početka XX veka, koje predstavljaju svojevrsni omaž ljudskom življenju, od rođenja do smrti. Autor izložbe je Olga S. Nikoljskaja kustos muzeja „Dom ikona i slikarastva S. P. Rjabušinski” iz Moskve, a kustos izložbe je Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti iz Gradskog muzeja Sombor.

Postavka ima nekoliko segmenata posvećenih najvažnijim životnim dešavanjima, počevši od rođenja — krštenja čija se ikona zvala „merna” posvećena svetitelju čije ime je dete dobijalo, a kao mera ikona je imala veličinu detetovih mera ramena (dužinu i širinu). Porodični život takođe ima svoje predstavnike u ikonama Gospoda Svedržitelja, Bogorodice itd. Čuvarice braka, čoveka tokom njegovog života, od bolesti, zemljoradnje, prilikom smrti, samo su učesnice segmenata života koji imaju svoje ikone. Isto tako, određene ljudske delatnosti, poput putovanja, nemaju samo pojedinačne ikone, već čitave ikonostase (u jednoj „dasci”) koje su nošene sa sobom da čuvaju putnika i omoguće njegov svakodnevni susret sa verom i Bogom. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, Grada Sombora i Moskovske Banke Beograd, izložba je stigla u somborski Muzej, gde će biti postavljena do 31. jula ove godine.

Detalj izložbe

Realizacija nastojanja muzeja da prikaže probleme i mogućnosti muzeološke delatnosti u svremenom društvu kroz interpretaciju i obradu eksponata nastavlja se nizom aktivnosti koje nisu vidljive oku posetilaca u svim fazama. Inoviranjem pojedinih delova Stalne postvke Gradski muzej Sombor približiće jedinstvenu prošlost Sombora i okoline svim svojim vernim posetiocima, stoga je jedan deo Stalne postavke od 1. jula 2013. godine privremeno zatvoren za posetioce. Ali, i dalje možete videti Stalnu postavku u Galeriji savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor uz ekskluzivnu izložbu Ikona.

Radno vreme muzeja tokom trajanja izložbe „Od Merne ikone do Strašnog suda” je radnim danom od 9 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 9 do 17 sati.

Facebook Twitter Google+ E-mail