Gradski muzej Sombor

Ćilimom s juga na severPosle uspešno realizovane izložbe u Pirotu, tokom manifestacije „Somborsko leto” biće organizovana izložbena postavka staparskog i pirotskog ćilima u Gradskom muzeju Sombor.

Staparski ćilim

Izložba će se organizovati u periodu od 14. do 18. jula u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Sombora, Gradskom upravom i Gradskim muzejom Sombor. Otvaranje izložbe „Ćilimom s juga na sever” je u utorak, 14. jula 2015. u 12 sati. Izložba ima za cilj promociju i brendiranje skoro zaboravljenog staparskog ćilima i upoznavanje šire javnosti sa njegovim karakteristikama.

Projekat revitalizacije staparskog ćilima

Nakon završene prve faze projekta, žene iz Sombora, Stapara i Odžaka nastavile su aktivno da se bave proizvodnjom rukotvorina sa motivom staparskog ćilima. U saradnji sa stručnjacima sa Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda i Gradskog muzeja Sombora dizajnirani su i izrađeni prvi upotrebni komadi (podmetač za šolju i prostirka) sa motivom staparskog ćilima. Po uspešno završenoj obuci, žene iz navedenih udruženja rukotvorina su se posvetile izradi predmeta sa motivom sa staparskog ćilima kako bi usavršile svoje veštine u ovoj tehnici. Etno mreža je rukotvorine sa motivima staparskog ćilima predstavila protokolu Vlade Republike Srbije, Pokrajinskoj administraciji i Ministarstvu spoljnih poslova, kao reprezentativan protokolarni poklon. Ovakav pristup plasiranju rukotvorina omogućuje izvor prihoda lokalnim proizvođačima i promociju gotovo zaboravljenog nacionalnog brenda.

Staparski ćilim

Kako bi se izrada motiva održala i osnažile žene koje su prošle obuku u prvoj fazi projekta, neophodno je u drugoj fazi preduzeti konkretne korake u jačanju kapaciteta za dalje očuvanje i izradu motiva sa staparskog ćilima, kroz uključivanje novih žena i jačanje svesti lokalne zajednice o značaju očuvanja tradicije i njenom potencijalu za ekonomski razvoj.

Pozivnica za izložbu „Ćilimom s juga na sever”

Facebook Twitter Google+ E-mail