Gradski muzej Sombor

Prednajava dešavanja za Noć muzeja, 15. maja 2010.

„Noć muzeja” u Gradskom muzeju Sombor će početi u 18 sati i trajati do 1 sat iza ponoći.

Želimo svim posetiocima ugodan boravak u Muzeju i širenje muzejske priče kroz zanimljive programe kako u „Noći muzeja”, tako i u „Nedelji muzeja u Srbiji”.

Priču započinjemo sa onim što krasi svakog kustosa, svakog muzealca, istraživača, počinjemo sa pisanom reči i izložbom:

Otvaranje Noći muzeja – prizemlje (izložbeni prostor) od 18:00 do 19:00

Promocija „Godišnjaka 2/3” Gradskog muzeja Sombor, u okviru koje će biti otvorena izložba muzejskih eksponata publikovanih u stručnom časopisu iz raznorodnih zbirki Gradskog muzeja Sombor.

Za Noć muzeja publiku iz okruženja želimo da upoznamo kroz izložbu i promociju dvobroja „Godišnjaka” sa aktivnostima muzeja koji posećuju. Izložba je promotivna i edukativna za sve ciljne grupe.

„Godišnjak” Gradskog muzeja Sombor je zbornik stručnih tekstova (studija, prikaza, ogleda, građe, komentara, kritika, osvrta, terenskih i drugih izveštaja i drugih stručnih tekstova) iz oblasti: arheologije, numizmatike, istorije, etnologije i antropologije, istorije umetnosti (likovne, primenjene i arhitekture), tematski vezanih za teritoriju koju pokriva svojom delatnošću i druge opšte stručne tekstove koji su u skladu sa njegovom osnovnom delatnošću (pedagogije, novih umetničkih medija, muzeologije, muzeografije i muzejske dokumentacije, konzervacije i zaštite muzejskih predmeta).

Stalna postavka – prvi sprat od 19:00 do 01:00

U okviru programa „100 godina pre i posle” na izložbi stalne postavke na prvom spratu muzeja biće obeležena dva značajna događaja za Sombor, koja su se desila 1910. godine:

 1. „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba 1910. godine” koju je organizovala Dobrotvorna zadruga Srpkinja Somborkinja. Kulturni i politički događaj od izuzetnog značaja za Sombor, ali i za izučavanje nacionalne istorije umetnosti.

Ova likovna manifestacija je dragoceno svedočanstvo naše kulturne istorije, sagledana kroz prizmu društvenih događanja i prilika u to vreme u Somboru.

Plakat „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba”
 1. 100 godina od smrti dr Laze Kostića (Kovilj, 1841. – Beč, 1910.)

Ličnost i delo Dr Laze Kostića je jednim velikim delom vezano za Sombor. Svestran kao čovek, proveo je poslednjih 15 godina u Somboru, od 1901. do 1910. godine, bio biran za predsednika Srpske čitaonice u Somboru i imao veliki uticaj na kulturna i politička zbivanja u gradu, družio se sa mnogim uglednim ličnostima među kojima su Nikola Tesla, dr Radivoj Simonović, Uroš Predić i dr. Budući da Laza Kostić nije imao direktnih naslednika, Gradski muzej Sombor je iz njegove zaostavštine otkupio više ambijentalnih celina, umetničke slike, lične predmete i nešto od dokumentacije. Dr Laza Kostić je umro u Beču 9. decembra 1910. godine, a sahranjen je u Somboru 11. decembra 1910. godine.

Uz muziku sa starog gramofona, kostimirane glumce koji citiraju dr Lazu Kostića i druge znamenite ličnosti oživljava se prošlost Sombora i okoline i samo u toku „Noći muzeja” vraća prošlost.

Zahvaljujemo na pomoći prilikom realizacije programa „100 godina pre i posle”: Narodnom pozorištu Sombor, Dramskom studiju Sombor, Muzeju Nikole Tesle Beograd, svim kolegama i koleginicama koji su pridoneli realizaciji programa za „Noć muzeja 2010”.


Reč više o manifestaciji „Noć muzeja”, pogledajte na adresi www.nocmuzeja.rs.

U sedmoj po redu „Noći muzeja” ostaće budno više od 40 gradova širom Srbije , Osnivač srpske „Noći muzeja” Ana Jovanović rekla je u sredu, 14. aprila na konferenciji za novinare u Beogradu da će se program odvijati u 150 kulturnih institucija i da je Srbija po broju lokacija na kojima se manifestacija održava druga u Evropi, iza Francuske.

Obilazak i zaštita arheoloških lokaliteta

Pokretan arheološki materijal prikuplja se i putem rekognosciranja terena u okviru redovne muzejske delatnosti. Zahvaljujući savesnim stanovnicima Stanišića, arheolozi Gradskog muzeja u Somboru su prikupili podatke o novim lokalitetima na teritoriji grada Sombora, u naseljenom mestu Stanišić.

Ekipa Gradskog muzeja u sastavu: Dragan Radojević, Viktorija Lakatoš i Anđelka Putica je 26. marta 2010. godine, po pozivu Ivana Perića iz Stanišića, obišla lokalitet „Voćnjak Ivana Perića” koji se nalazi na platou Telečke visoravni. Nakon obilaska terena konstatovan je arheološki materijal i pristupilo se saniranju postojeće situacije. Izvršena je obrada nalaza prema metodologiji arheološkog istraživanja. Konstatovana je praistorijska jama sa pripadajućim materijalom. Najverovatnije se radi o pratećem objektu u okviru praistorijskog naselja koje je konstatovano na osnovu sakupljenog površinskog arheološkog materijala sa okolnih njiva.

Arheolozi na lokalitetu u Stanišiću

Prilikom obilaska terena u ataru Stanišića konstatovan je još jedan lokalitet, u ulici Jaše Tomića 17, materijal je prikupljen i dokumentovan. U pitanju je grobna celina iz perioda rimske dominacije – sarmatska kultura.

Posebno se zahvaljujemo na brižnosti i pomoći Ivanu Periću sa porodicom prilikom arheoloških radova, kao i Nemanji Šariću iz Stanišića na informacijama. Prikupljen arheološki materijal i podaci o lokalitetima će vremenom biti obrađeni na stručan način i konzervirani, te tako postati sastavni deo muzejskih zbirki.

Muzejske edukativne radionice

Iskustveno upoznavanje sa veštinama i podsticanje dečije kreativnosti i radoznalosti jedan je od načina kako Gradski muzej Sombor i njegovi kustosi formiraju muzejsku publiku. 30. marta 2010. godine od 11:30 do 14 časova u O.Š. „Avram Mrazović” u Somboru, etnolog — muzejski savetnik Dunja — Dušanka Ogar sa profesoricom Živodarkom Krstić i Bojom Pjevač pokazivale su šaranje jaja voskom „batik” tehnikom deci od prvog do petog razreda. Radionica je privukla veliku pažnju mnogobrojne dece. Pisanje rastopljenim voskom po kuvanom jajetu i bojenje jaja u crvenu i zelenu boju oduševilo je decu i njihove učitelje. Sve se odvijalo u dnevnom boravku – lepoj, velikoj učionici O.Š. „Avram Mrazović” u Somboru.

Bojanje jaja u O.Š. „Avram Mrazović”

Koncert Mešovitog hora AKUD–a „Sonja Marinković” Univerziteta u Novom Sadu

Dirigent: Danijela Hodoba Leš

Galerija Savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor
* ulaz sa Trga Koste Trifkovića (preko puta Narodnog pozorišta)

Sreda, 14. april u 20 časova

Mešoviti hor AKUD–a „Sonja Marinković”

Program

 1. Eugen Suchon: Aka si mi krasna
 2. Claudio Monteverdi: Lasciate mi morire
 3. Davorin Jenko: Dun’te vetri
 4. Aleksandar Gavanski: Šalajke, pesme iz Vojvodine
 5. Nikola Đurković: Sakri blede tvoe zrake (aranžman Lado Leš)
 6. Georgi Dimitrov: Sejala e malka moma
 7. Stevan St. Mokranjac: VIII Rukovet
 8. Dragana Veličković: Golema č’čkalica
 9. Zoran šarbanović: Vodo le, vodo studena
 10. Ernani Aguiar: Psalm 150
 11. Željko Avdalović: Vetar
 12. Konstantin Babić: Tata i tatin tata

Ulaz slobodan. Dobro došli!

Obaveštenje za stručnu i zanteresovanu javnost

Poštovane kolege i stručni saradnici,

Obaveštavamo Vas da je Godišnjak Gradskog muzeja Sombora 2/3 u štampi i da uskoro očekujemo njegovo promovisanje.

Godišnjak

Pozivamo sve zainteresovane za saradnju da predaju radove za sledeći broj Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor. Preuzmite uputstvo za predaju radova.

Uredništvo Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor

„Press Photo Srbija 2009”

Pozivamo Vas i Vaše prijatelje na svečano otvaranje izložbe fotografija „Press Photo Srbija 2009” u Gradskom muzeju Sombor, u petak, 5. februara u 19 časova, izložbene prostorije u prizemlju, glavni ulaz Muzeja.

Plakat

O projektu „Srbija Press Photo” će govoriti Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije. Izložbu će zvanično otvoriti Srđan Aleksić, član Opštinskog veća grada Sombora, zadužen za područje nadležnosti grada u oblasti kulture.

U sklopu obeležavanja 60 godina od osnivanja Foto kino video kluba „Rada Krstić”, 105 godina od prve amaterske izložbe fotografija u Somboru i 130 godina od prve izložbe profesionalnih fotografa u Somboru, Foto klub Sombor i Gradski muzej Sombor, predstavljaju Somborcima izložbu najboljih novinarskih fotografija „Srbija Press Photo 09”.

Ovo izložba je samo jedan on niza događanja koje su članovi FKVK „Rada Krstić” pripremili za ovu godinu bogatu jubilejima kluba i istorije fotografije Sombora, Vojvodine i Srbije.

Asocijacija medijskih fotografa Srbije je organizator najvećeg nacionalnog projekta u fotografiji, izložbe koja predstavlja najbolje fotografije objavljene u medijima tokom protekle godine.

Od preko hiljadu i pet stotina pristiglih fotografija na konkurs, oko stotinu fotografija ušlo je u uži izbor. Glavna nagrada dodeljena je Nemanji Jovanoviću, za fotografiju „Neredi”.

Nagrađene fotografije po kategorijama su:

Posle Novog Sada i Zrenjanina, i Somborcima se pruža prilika da vide ovu izuzetnu izložbu – dobro došli Gradski muzej Sombor!

Ambasador Austrije u poseti Gradskom muzeju

U okviru protokolarne posete 28. januara 2010. Somboru, Njegova ekselencija dr Clemens Koja, ambasador Republike Austrije u Srbiji nakon prijema kod Nemanje Delića, gradonačelnika Sombora, posetio je Gradski muzej Sombor i upoznao se sa kulturnim nasleđem zapadnobačkog regiona izloženim na stalnoj postavci Muzeja.

Ambasador Austrije u poseti Gradskom muzeju

Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, predstavio je dosadašnju dugogodišnju tradiciju i najvrednija stručna izdanja Muzeja iz oblasti arheologije, istorije umetnosti, istorije i etnologije visokom gostu iz Ambasade Republike Austrije i pozvao na saradnju u okviru kulturne razmene Ambasade Austrije.