Gradski muzej Sombor

Zadovoljna lica 1500 posetilaca „Noći muzeja”

Manifestacija „Noć muzeja 2010” u Gradskom muzeju je otvorena u 18 sati predstavljanjem i promocijom Godišnjaka 2/3 Gradskog muzeja Sombor u okviru koje je otvorena izložba muzejskih eksponata publikovanih u stručnom časopisu iz raznorodnih zbirki Muzeja. Uvodnu reč je dao i predstavio Godišnjak urednik Dragan Radojević, kustos arheolog Gradskog muzeja, a manifestaciju „Noć muzeja 2010” je otvorio Zoran Miler, zamenik predsednika Skupštine grada Sombora.

Dragan Radojević i Zoran Miler

U okviru programa „100 godina pre i posle”, od 19 sati do 1 sat posle ponoći, na izložbi stalne postavke na prvom spratu muzeja bila su obeležena dva značajna događaja za Sombor, koja su se desila 1910. godine:

 1. „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba 1910. godine”, koju je organizovala Dobrotvorna zadruga Srpkinja Somborkinja;
 2. 100 godina od smrti dr Laze Kostića (Kovilj,1841. — Beč, 1910.).

Kostimirani glumci–amateri Dramskog studija Sombor, čitali su onovremenu štampu, prepisku znamenitih ličnosti tog vremena i govorili stihove u ambijentalnim stilskim celinama, koje imamo na stalnoj postavci Muzeja. Uz muziku sa starog gramofona i koncert violončela, kostimirani glumci citirali su dr Lazu Kostića, Ernesta Bošnjaka, Nikolu Teslu i druge znamenite ličnosti i oživljavali prošlost Sombora i okoline.

Dramski studio Sombor

Program „100 godina pre i posle” osmislila je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja,  uz saradnju sa Dramskim studiom Sombor i drugim kolegama.

Od 22 sata do ponoći, u nekoliko intervala, mr Vesna Ivkov, etnomuzikolog, profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, odsvirala nam je na harmonici i otpevala nekoliko pesama sa početka veka, u ambijentalnoj celini. U instrumentalnoj pratnji bio je gospodin Ivkov koji je skrenuo pažnju na zaboravljene melodije sa početka XX veka.

Ivkovi

Nedelja arheološkog filma

Filmovi sa XI međunarodne smotre arheološkog filma

Gradski muzej Sombor zahvaljujući uspešnoj višegodišnjoj saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu i koleginicom Ivanom Minić organizuje, po treći put, od 17. do 20. maja 2010. godine, Nedelju arheološkog filma.

Za četiri dana posetioci Muzeja imaće priliku da pogledaju je 12 projekcija odabranih filmova iz Grčke, Nemačke, Francuske, Srbije, Italije, Španije, Turske, Austrije i Belgije, sa XI međunarodne smotre arheološkog filma održane ove godine u Narodnom muzeju u Beogradu.

Početak projekcije filmova od 18 sati u izložbenim prostorijama u prizemlju – glavni ulaz Muzeja. Ulaz je besplatan na sve projekcije.

Ove godine Nedelja arheološkog filma u Gradskom muzeju Sombor uklapa se u ponovo pokrenute manifestaciju Muzejskog društva Srbije pod nazivom „Nedelja muzeja u Srbiji”.

Ponedeljak, 17. maj od 18 sati

Otkrivanje Keopsa (Khéops révélé), Florence Tran, Francuska 2008, 52'
To je jedino od sedam svetskih čuda koje i dan danas postoji. Pet miliona tona kamena za 146 metara visine i to pre 4500 godina. Keopsova piramida je najviša, najveća i najzagonetnija faraonska konstrukcija. Nakon vekova misterije i dalje je netaknuta. Kako je sagrađena? Francuski arhitekta Žan Pjer Udin je deset godina pokušavao da nađe rešenje ove zagonetke, analizirajući i proučavajući ovaj spomenik. Danas, na kraju svog istraživačkog rada i zahvaljujući tehnologiji nudi revolucionarno rešenje. Da li je uspeo da nađe objašnjenje misteriozne Keopsove piramide?

Etrurski ratnici (Etruschi guerrieri), Alan Badel, Italija 2009, 27'
Etrurci su više od četiri veka neometano vladali u centralnoj Italiji. Etrursko društvo je bilo kompleksno, dobro struktuirano i politički organizovano u gradove–države. O njihovoj moći svedoči bogata pogrebna oprema i nepotpune informacije koje su ostavili Grci i Rimljani. Kako su izgledala etrurska koplja, mačevi, štitovi i sekire, bojna polja i etrurski prinčevi saznaćemo u ovom dokumentarnom filmu.

Elefterna. Traganje za izgubljenom stvarnošću (Ελεύθερνα. Η αναζήτηση μιας χαμένης πραγματικότητας Μέμη Σπυράτου), Grčka 2004, 20'
Film predstavlja rezultat arheološkog istraživanja drevne Elefterne. Vođa istraživanja profesor arheologije Nikos Stambolidis kao i profesor praistorijske arheologije i fizičke antropologije Notis Angelarakis, pokušavaju da na osnovu arheoloških nalaza, prvenstveno ostataka osteološkog materijala iz grobnice u Ortis Petru, pokažu kako su izgledali spaljeni grobovi iz 7. veka pre naše ere.

Usnuli u vremenu, Bruno Bratović, Miodrag Đuknić, Aleksandar Teodorović, Srbija 2009, 35'
U okviru projekta Zaštitna arheološka iskopavanja i istraživanja na području RB Kolubara na površinskom kopu Tamnava — Zapadno polje tokom višegodišnjih iskopavanja (od 2006. do 2009. godine) izvedena su arheološka iskopavanja na lokalitetu Jaračište 1 u selu Mali Borak. Na ovom lokalitetu definisano je postojanje nekoliko horizonata naseljavanja u periodu od 6. do 3. milenijuma p.n.e. Tokom 2009. godine otkrivena su tri praistorijska groba, u kojima su sahranjena četiri pokojnika. Najverovatnije se radi o porodičnoj sahrani u okviru jedne veće jame u centralnom delu naselja. Posebno je zanimljiv grob 2, dvojni grob sa skeletnim ostacima ženske individue i deteta. Otkriće dvojnog groba u okviru starčevačkog naselja na lokalitetu Jaračište 1 izuzetno je po tome što su ovakvi nalazi retki na teritoriji centralnog Balkana.

Utorak, 18. maj od 18 sati

Veliki majstori praistorije. Duh magdalenijenske umetnosti (Grands maîtres de la préhistorie. Le génie magdalénien), Philippe Plailly, Francuska 2009, 52'
Od kakvog je značaja bila umetnost za praistorijskog čoveka? Sa pripadnicima epohe Magdalenijen koji su naseljavali veliki deo evropske teritorije između 18.000 i 10.000 godina pre naše ere, razvoj umetnosti dostiže izvanredan nivo. Crteži pronađeni u pećinama Altamira i Lasko sugerišu da je i praistorija imala nadarene stvaraoce ravne umešnosti jednog Mikelanđela.

Červeteri. Nekropola Banditača (Cerveteri. La necropoli della Banditaccia), Alan Badel, Italija 2008, 45'
Červeteri i njegova nekropola Banditača. Brežuljci koji se uzdižu tu i tamo u valovitoj ravnici, istovremeno su grobnice antičkih prinčeva i junaka.

Čurug – arheološko nalazište stari Vinogradi, Jelica Bojić, Srbija 2009, 25'
Arheološko nalazište u Čurugu je sistematski istraživano naselje koje je dalo raznovrsne podatke koji se prilikom običnih iskopavanja ne pronalaze. U sklopu toga su dobijeni dragoceni podaci za antičko i srednjovekovno doba.

Sreda, 19. maj od 18 sati

Seutes besmrtni, tajne tračkog kralja (Seuthés l'immporel, les secrets d'une roi Trace), Zlatina Rousseva, Francuska 2009, 52'
Film istražuje misterije skrivene u grobu tračkog kralja Seutesa III. Priča nalik detektivskom istraživanju, odvija se oko kraljevske ličnosti i pogrebne ceremonije da bi malo po malo na svetlost dana izašla čitava pokopana civilizacija tračkih kraljevskih dinastija.

Misterije Pločnika, Dragiša Stojanović, Srbija 2009, 35'
Film govori o arheološkim istraživanjima praistorijskog lokaliteta Pločnik koji se nalazi u dolini reke Toplice. Ovaj lokalitet počeo je da istražuje Miodrag Grbić davne 1927. godine, da bi posle duže pauze lokalitet ponovo istraživala Blaženka Stalio. Današnja istraživanja na ovom lokalitetu izvode se u saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja.

Sudbina divova (Destin de géants), Philippe Axell, Belgija 2009, 52'
Rapa Nui (Uskršnje ostrvo) je polinezijsko ostrvo u Južnom Pacifiku koje pripada Čileu. Značenje njegovog izvornog imena je Pupak Sveta. Ovo ostrvo je čuveno po statuama isklesanih od kamenih blokova u natprirodnoj veličini. Ekipa arheologa već godinama pokušava da otkrije pravo značenje zagonetnih statua.

Četvrtak, 20. maj od 18 sati

Mohendžo Daro. Tajna kulture Inda (Mohenjo Daro. Das geheimnis der Induskultur), Hannes Schuler, Nemačka 2008, 43'
Dokumentarni film koji govori o kulturi staroj najmanje 5000 godina, koja se razvila uz reku Ind. Glavna karakteristika je urbanistička arhitektura. Film istražuje razloge kraja kulture Inda, na temeljima nedavnih arheoloških iskopavanja.

Bekstvo iz Vavilona (Flucht aus Babylon), Klaus Kastenholz, Nemačka 2008, 45'
Oaza Tajma, na severu Saudijske Arabije, vekovima je bila važna stanica za karavane. Arheolozi su iskopavali ovaj centar radi istraživanja drevnog mita: priča se da je kralj Naponida, poslednji kralj Vavilona, proveo deset godina svoje vladavine u tom udaljenom mestu, u pustinji, 1000 kilometara udaljenom od glavnog grada svog kraljevstva. Postavlja se pitanje zašto? Pesak možda krije objašnjenje ove istorijske zagonetke.

Nedelja muzeja u Srbiji

U okviru saradnje sa ustanovama kulture u Somboru, već drugu godinu za redom, Predškolska ustanova „Vera Gucunja” i Gradski muzej Sombor organizuju višednevne aktivne posete i igraonice dece predškolskog uzrasta. Kroz neformalan pristup muzejskim predmetima, kroz igru i zabavu i podsticanje i poštovanje dečijih različitosti, deca usvajaju i stiču prva znanja o muzeju. Mirjana Hajdin, pedagog i Nedeljka Živković, vaspitač iz PU „Vera Gucunja”, uz osmišljene aktivnosti i pripremljene sadržaje sa kustosima Milom Krstić–Krasuljaki Viktorijom Lakatoš, kao koordinatorima iz Gradskog muzeja, upoznaju decu sa eksponatima u Muzeju na način prilagođen uzrastu i prirodnoj radoznalosti dece.

Plakat „Nedelja muzeja u Srbiji”

Ove godine ovaj vid programa se uklapa u moto „Družimo se u muzeju”, ponovo pokrenute manifestacije Muzejskog društva Srbije pod nazivom „Nedelja muzeja u Srbiji”. Svi muzeji u Srbiji svojim aktivnostima i programima doprinose popularizaciji muzejske delatnosti i opredeljuju se za različite vidove saradnje sa muzejskom publikom.

Arheološka igraonica

U okviru posebnog programa, od 17. do 19. maja 2010. godine, ponovo organizujemo Dane arheološkog filma u terminima od 18.00 sati u prostorijama Gradskom muzeja Sombor.

Prednajava dešavanja za Noć muzeja, 15. maja 2010.

„Noć muzeja” u Gradskom muzeju Sombor će početi u 18 sati i trajati do 1 sat iza ponoći.

Želimo svim posetiocima ugodan boravak u Muzeju i širenje muzejske priče kroz zanimljive programe kako u „Noći muzeja”, tako i u „Nedelji muzeja u Srbiji”.

Priču započinjemo sa onim što krasi svakog kustosa, svakog muzealca, istraživača, počinjemo sa pisanom reči i izložbom:

Otvaranje Noći muzeja – prizemlje (izložbeni prostor) od 18:00 do 19:00

Promocija „Godišnjaka 2/3” Gradskog muzeja Sombor, u okviru koje će biti otvorena izložba muzejskih eksponata publikovanih u stručnom časopisu iz raznorodnih zbirki Gradskog muzeja Sombor.

Za Noć muzeja publiku iz okruženja želimo da upoznamo kroz izložbu i promociju dvobroja „Godišnjaka” sa aktivnostima muzeja koji posećuju. Izložba je promotivna i edukativna za sve ciljne grupe.

„Godišnjak” Gradskog muzeja Sombor je zbornik stručnih tekstova (studija, prikaza, ogleda, građe, komentara, kritika, osvrta, terenskih i drugih izveštaja i drugih stručnih tekstova) iz oblasti: arheologije, numizmatike, istorije, etnologije i antropologije, istorije umetnosti (likovne, primenjene i arhitekture), tematski vezanih za teritoriju koju pokriva svojom delatnošću i druge opšte stručne tekstove koji su u skladu sa njegovom osnovnom delatnošću (pedagogije, novih umetničkih medija, muzeologije, muzeografije i muzejske dokumentacije, konzervacije i zaštite muzejskih predmeta).

Stalna postavka – prvi sprat od 19:00 do 01:00

U okviru programa „100 godina pre i posle” na izložbi stalne postavke na prvom spratu muzeja biće obeležena dva značajna događaja za Sombor, koja su se desila 1910. godine:

 1. „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba 1910. godine” koju je organizovala Dobrotvorna zadruga Srpkinja Somborkinja. Kulturni i politički događaj od izuzetnog značaja za Sombor, ali i za izučavanje nacionalne istorije umetnosti.

Ova likovna manifestacija je dragoceno svedočanstvo naše kulturne istorije, sagledana kroz prizmu društvenih događanja i prilika u to vreme u Somboru.

Plakat „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba”
 1. 100 godina od smrti dr Laze Kostića (Kovilj, 1841. – Beč, 1910.)

Ličnost i delo Dr Laze Kostića je jednim velikim delom vezano za Sombor. Svestran kao čovek, proveo je poslednjih 15 godina u Somboru, od 1901. do 1910. godine, bio biran za predsednika Srpske čitaonice u Somboru i imao veliki uticaj na kulturna i politička zbivanja u gradu, družio se sa mnogim uglednim ličnostima među kojima su Nikola Tesla, dr Radivoj Simonović, Uroš Predić i dr. Budući da Laza Kostić nije imao direktnih naslednika, Gradski muzej Sombor je iz njegove zaostavštine otkupio više ambijentalnih celina, umetničke slike, lične predmete i nešto od dokumentacije. Dr Laza Kostić je umro u Beču 9. decembra 1910. godine, a sahranjen je u Somboru 11. decembra 1910. godine.

Uz muziku sa starog gramofona, kostimirane glumce koji citiraju dr Lazu Kostića i druge znamenite ličnosti oživljava se prošlost Sombora i okoline i samo u toku „Noći muzeja” vraća prošlost.

Zahvaljujemo na pomoći prilikom realizacije programa „100 godina pre i posle”: Narodnom pozorištu Sombor, Dramskom studiju Sombor, Muzeju Nikole Tesle Beograd, svim kolegama i koleginicama koji su pridoneli realizaciji programa za „Noć muzeja 2010”.


Reč više o manifestaciji „Noć muzeja”, pogledajte na adresi www.nocmuzeja.rs.

U sedmoj po redu „Noći muzeja” ostaće budno više od 40 gradova širom Srbije , Osnivač srpske „Noći muzeja” Ana Jovanović rekla je u sredu, 14. aprila na konferenciji za novinare u Beogradu da će se program odvijati u 150 kulturnih institucija i da je Srbija po broju lokacija na kojima se manifestacija održava druga u Evropi, iza Francuske.

Obilazak i zaštita arheoloških lokaliteta

Pokretan arheološki materijal prikuplja se i putem rekognosciranja terena u okviru redovne muzejske delatnosti. Zahvaljujući savesnim stanovnicima Stanišića, arheolozi Gradskog muzeja u Somboru su prikupili podatke o novim lokalitetima na teritoriji grada Sombora, u naseljenom mestu Stanišić.

Ekipa Gradskog muzeja u sastavu: Dragan Radojević, Viktorija Lakatoš i Anđelka Putica je 26. marta 2010. godine, po pozivu Ivana Perića iz Stanišića, obišla lokalitet „Voćnjak Ivana Perića” koji se nalazi na platou Telečke visoravni. Nakon obilaska terena konstatovan je arheološki materijal i pristupilo se saniranju postojeće situacije. Izvršena je obrada nalaza prema metodologiji arheološkog istraživanja. Konstatovana je praistorijska jama sa pripadajućim materijalom. Najverovatnije se radi o pratećem objektu u okviru praistorijskog naselja koje je konstatovano na osnovu sakupljenog površinskog arheološkog materijala sa okolnih njiva.

Arheolozi na lokalitetu u Stanišiću

Prilikom obilaska terena u ataru Stanišića konstatovan je još jedan lokalitet, u ulici Jaše Tomića 17, materijal je prikupljen i dokumentovan. U pitanju je grobna celina iz perioda rimske dominacije – sarmatska kultura.

Posebno se zahvaljujemo na brižnosti i pomoći Ivanu Periću sa porodicom prilikom arheoloških radova, kao i Nemanji Šariću iz Stanišića na informacijama. Prikupljen arheološki materijal i podaci o lokalitetima će vremenom biti obrađeni na stručan način i konzervirani, te tako postati sastavni deo muzejskih zbirki.

Muzejske edukativne radionice

Iskustveno upoznavanje sa veštinama i podsticanje dečije kreativnosti i radoznalosti jedan je od načina kako Gradski muzej Sombor i njegovi kustosi formiraju muzejsku publiku. 30. marta 2010. godine od 11:30 do 14 časova u O.Š. „Avram Mrazović” u Somboru, etnolog — muzejski savetnik Dunja — Dušanka Ogar sa profesoricom Živodarkom Krstić i Bojom Pjevač pokazivale su šaranje jaja voskom „batik” tehnikom deci od prvog do petog razreda. Radionica je privukla veliku pažnju mnogobrojne dece. Pisanje rastopljenim voskom po kuvanom jajetu i bojenje jaja u crvenu i zelenu boju oduševilo je decu i njihove učitelje. Sve se odvijalo u dnevnom boravku – lepoj, velikoj učionici O.Š. „Avram Mrazović” u Somboru.

Bojanje jaja u O.Š. „Avram Mrazović”

Koncert Mešovitog hora AKUD–a „Sonja Marinković” Univerziteta u Novom Sadu

Dirigent: Danijela Hodoba Leš

Galerija Savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor
* ulaz sa Trga Koste Trifkovića (preko puta Narodnog pozorišta)

Sreda, 14. april u 20 časova

Mešoviti hor AKUD–a „Sonja Marinković”

Program

 1. Eugen Suchon: Aka si mi krasna
 2. Claudio Monteverdi: Lasciate mi morire
 3. Davorin Jenko: Dun’te vetri
 4. Aleksandar Gavanski: Šalajke, pesme iz Vojvodine
 5. Nikola Đurković: Sakri blede tvoe zrake (aranžman Lado Leš)
 6. Georgi Dimitrov: Sejala e malka moma
 7. Stevan St. Mokranjac: VIII Rukovet
 8. Dragana Veličković: Golema č’čkalica
 9. Zoran šarbanović: Vodo le, vodo studena
 10. Ernani Aguiar: Psalm 150
 11. Željko Avdalović: Vetar
 12. Konstantin Babić: Tata i tatin tata

Ulaz slobodan. Dobro došli!

Obaveštenje za stručnu i zanteresovanu javnost

Poštovane kolege i stručni saradnici,

Obaveštavamo Vas da je Godišnjak Gradskog muzeja Sombora 2/3 u štampi i da uskoro očekujemo njegovo promovisanje.

Godišnjak

Pozivamo sve zainteresovane za saradnju da predaju radove za sledeći broj Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor. Preuzmite uputstvo za predaju radova.

Uredništvo Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor

„Press Photo Srbija 2009”

Pozivamo Vas i Vaše prijatelje na svečano otvaranje izložbe fotografija „Press Photo Srbija 2009” u Gradskom muzeju Sombor, u petak, 5. februara u 19 časova, izložbene prostorije u prizemlju, glavni ulaz Muzeja.

Plakat

O projektu „Srbija Press Photo” će govoriti Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije. Izložbu će zvanično otvoriti Srđan Aleksić, član Opštinskog veća grada Sombora, zadužen za područje nadležnosti grada u oblasti kulture.

U sklopu obeležavanja 60 godina od osnivanja Foto kino video kluba „Rada Krstić”, 105 godina od prve amaterske izložbe fotografija u Somboru i 130 godina od prve izložbe profesionalnih fotografa u Somboru, Foto klub Sombor i Gradski muzej Sombor, predstavljaju Somborcima izložbu najboljih novinarskih fotografija „Srbija Press Photo 09”.

Ovo izložba je samo jedan on niza događanja koje su članovi FKVK „Rada Krstić” pripremili za ovu godinu bogatu jubilejima kluba i istorije fotografije Sombora, Vojvodine i Srbije.

Asocijacija medijskih fotografa Srbije je organizator najvećeg nacionalnog projekta u fotografiji, izložbe koja predstavlja najbolje fotografije objavljene u medijima tokom protekle godine.

Od preko hiljadu i pet stotina pristiglih fotografija na konkurs, oko stotinu fotografija ušlo je u uži izbor. Glavna nagrada dodeljena je Nemanji Jovanoviću, za fotografiju „Neredi”.

Nagrađene fotografije po kategorijama su:

Posle Novog Sada i Zrenjanina, i Somborcima se pruža prilika da vide ovu izuzetnu izložbu – dobro došli Gradski muzej Sombor!

Ambasador Austrije u poseti Gradskom muzeju

U okviru protokolarne posete 28. januara 2010. Somboru, Njegova ekselencija dr Clemens Koja, ambasador Republike Austrije u Srbiji nakon prijema kod Nemanje Delića, gradonačelnika Sombora, posetio je Gradski muzej Sombor i upoznao se sa kulturnim nasleđem zapadnobačkog regiona izloženim na stalnoj postavci Muzeja.

Ambasador Austrije u poseti Gradskom muzeju

Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, predstavio je dosadašnju dugogodišnju tradiciju i najvrednija stručna izdanja Muzeja iz oblasti arheologije, istorije umetnosti, istorije i etnologije visokom gostu iz Ambasade Republike Austrije i pozvao na saradnju u okviru kulturne razmene Ambasade Austrije.