Gradski muzej Sombor

Izložba „Šokci i baština 2010”

Udruženje građana „Urbani Šokci” iz Sombora i Gradski muzej Sombor Vas pozivaju na otvaranje izložbe „Šokci i baština 2010” 30. septembra u 19 sati (prostor za tematske izložbe — glavni ulaz).

Žene u narodnoj nošnji sa decom

Izložba „Šokci i baština 2010” obuhvaćena je tematski i sastoji se od materijala sakupljenog između društava koja neguju tradicionalne običaje i koja čuvaju kulturnu baštinu regionalne grupe hrvatskog naroda Šokaca, a smeštena su uz reku Dunav na području Mađarske, Hrvatske i Srbije. Na izložbi će biti predstavljene originalne svečane narodne nošnje podunavskih Šokaca Bačke i narodne nošnje gostujućih društva.

Motiv sa šokačke ponjave

Uz nošnje posetioci će imati priliku videti i sitnije upotrebne predmete iz domaćinstva vezane za svakodnevni život, sakralne predmete religiozne namene, originalne stare fotografije, knjige i rukopis za knjigu Dušanke Dubajić iz Apatina sa crtežima i likovnim prikazima šokačke narodne nošnje. Izložba je nastala u saradnji više kulturnih umetničkih društava iz Republike Mađarske, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a to su: Hrvatska manjinska samouprava Santovo, KUD „Seljačka sloga” Gajić, „Vinkovački šokački rodovi” Vinkovci, HKPD „S. S. Kranjčević” Bački Breg, KUDH „Bodrog” Bački Monoštor, KPZH „Šokadija” Sonta, HKUPD „Mostonga” Bač, HKUPD „Dukat” Vajska, HKUPD ”Matoš” Plavna.

Devojčice u letnjoj popodnevnoj šokačkoj nošnji

Po malobrojnim zapisima saznajemo da su Hrvati Šokci ove prostore naselili tijekom XVIII stoljeća. Podunavska sela Bački Breg, Bački Monoštor, Sonta, Bač, Bođani, Plavna i Vajska, smještena na lijevoj obali Dunava u Bačkoj, diče se jedinstvenim, bogatim kulturnim naslijeđem i suživotom sa prirodom koju čine predivni ravničarski tereni pokriveni mješovitim lišćarskim šumama. Bogato prirodno okruženje odredilo im je i tradicionalna zanimanja.

Šokci od davnina njeguju zanate zasnovane na uporabi prirodnih materijala; rogoza, trske i drva. Od njih izrađuju torbe, korpe, čamce, klompe… za svakodnevicu ili za održavanje kulturne tradicije. Šokci su generacijama čuvali vjeru, ikavicu, pjesmu, igru, izvorne običaje i nadaleko poznato tradicijsko ruho. Ručno tkanje na razboju, vezenje, pletenje i ukrašavanje ruha stari su već više od 200 godina. Iako se razlikuju od mjesta do mjesta po svojim specifičnostima Šokci su generacijama čuvali i sačuvali obilježja i ljepotu svoje baštine koja uz nasljeđa drugih naroda čini neprocjenjivo kulturno blago ovog područja.

odlomak iz kataloga „Šokci i baština 2010”,
autor Marija Šeremešić

Manifestaciju su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, „Total” DOO Sombor, STR „Ivica” Bački Monoštor, „Pen Ar Lan Dunav” DOO Bački Monoštor, „Bačka” DOO Sombor.

Otvorena izložba „Krhke crte vremena”

U subotu, 18. septembra, otvorena je izložba Krhke crte vremena, izbor crteža iz fonda Likovne jeseni Gradskog muzeja Sombor u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu. Izložba je deo projekta predstavljanja zbirke Likovna jesen u Beogradu i Novom Sadu, a koji podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.

Na izložbi su predstavljena 52 crteža umetnika sa prostora bivše Jugoslavije u periodu od 1960–tih do 1990–tih godina prošlog veka. Okupljenim ljubiteljima umetnosti obratili su se Katarina Živanović, v.d. direktor Muzeja istorije Jugoslavije, Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, a izložbu je zvanično otvorila dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i recenzentkinja projekta.

Detalj sa izložbe

Autor izložbe je Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Dr Irina Subotić, između ostalog, rekla je i ovo: «Današnja višeslojna manifestacija se na najbolji način uklapa u seriju događaja priređenih ovih dana u Beogradu, u celoj Srbiji, u regionu i u Evropi — posvećenih nasleđu, njegovom očuvanju i novim tumačenjima: „baština — prošlost, sadašnjost, budućnost”Otvaranje izložbe — još uvek se organizuje pod sloganom „Otvorena vrata — otvoreni duh”, ustanovljenim prilikom osnivanja Dana evropske baštine 1984. godine. Taj slogan može na izvestan način da odredi i ovu izložbu koja se vezuje za brojne mogućnosti upoznavanja s manje poznatim ili dostupnim tragovima bliže ili dalje prošlosti širom našeg kontinenta, u ovom slučaju širom naše nekadašnje zajedničke države Jugoslavije.

Njen autor, moj dragi i uvaženi kolega, Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru, imao je vrlo intrigantnu ideju kada je metaforičnim nazivom Krhke crte vremenauputio na mogućnost višestrukog značenja i raznolikog čitanja ne samo umetničkih dela koja su pred nama, već i prohujalog doba koje ovi eksponati obeležavaju».

Izložba će biti predstavljena i novosadskoj publici u Galeriji Matice srpske sredinom oktobra.

Međunarodna književna kolonija u Somboru

Biblioteka „Karlo Bjelicki” iz Sombora i Gradski muzej Sombor u saradnji sa Srpskim književnim društvom predstavili su autore sa Međunarodne književne kolonije „Čortanovci 2010” u utorak 14. septembra 2010. godine u Galeriji savremene jugoslovenske umetnosti.

Kolonija u Somboru

Rad Kolonije predstavilo je 9 književnika: Filip Delavo (Francuska), Tatjana Stupar (BiH/Republika Srpska), Robert Šerban i Nikolae Konde (Rumunija), Marijana Larsen (Danska), Kevin Pauer (Irska), Jasmina Topić, Aleksandar Novaković i Mirjana Stefanović (Srbija).

U programu učestvovali učenici Muzičke škole „Petar Konjović”, gitaristi Kristijan i Viktor Đurić, u klasi nastavnika Zlatka Kamerera.

Domaćini i voditelji programa su bili Duško Novaković i Miljana Zrnić.

Tradicionalni program Međunarodne književne kolonije „Čortanovci 2010” gostovanjem u Somboru promoviše raznolikost poetičkih ogledanja. Ova književna manifestacija, prestižna u ovom delu Evrope, omogućuje da naša kulturna javnost i ljubitelji književnog stvaralaštva, u direktnom kontaktu sa poznatim stranim i domaćim autorima, dobiju relevantan uvid u stvaralaštvo nacionalnih literatura.

Izložba „Krhke crte vremena” u Beogradu

Gradski muzej Sombor gostuje sa tematskom izložbom pod nazivom „Krhke crte vremena” u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu od 18. septembra do 11. oktobra 2010. godine.

Izložba je nastala kao autorski projekt Čedomira Janičića, višeg kustosa istoričara umetnosti i ima zadatak da, kroz izbor crteža umetnika iz druge Jugoslavije, afirmiše vrednost somborske zbirke „Likovna jesen”. U pitanju je izbor od 50 radova nastalih u periodu od 1962. do 1994. godine na prostoru „druge” Jugoslavije.

Zbirka crteža iz fundusa „Likovna jesen” nastala je otkupima sa Trijenala savremenog jugoslovenskog crteža u Somboru, samostalnim izložbama u Salonu Likovne jeseni, iz fonda Galerije Kulturno–propagandnog centra u Somboru, Kulturno–prosvetne zajednice Sombor, aukcija SIZ–a za kulturu SAPV, otkupima „Likovne jeseni” sa izložbi crteža u Zagrebu, poklonima i na druge načine.

Plakat

Na izložbi će biti predstavljeni radovi poznatih umetnika kao što su: Kosta Angeli Radovani, Mirsad Begić, Kosara Bokšan, Mirjana Vodopija, Nedeljko Gvozdenović, Božidar Damjanovski, Igor Dragičević, Ratko Janjić Jobo, Andrej Jemec, Nives Kavurić–Kurtović, Dragoš Kalajić Drago, Zlatko Kauzlarić Atač, Milan Konjović, Ferdinand Kulmer, Dragan Mojović, Milivoj Nikolajević, Zoran Pavlović, Ordan Petlevski, Zoran Petrović, Mileta Prodanović, Todor Stevanović, Ivan Tabaković, Kamilo Tompa, Ivo Friščić, Krsto Hegedušić, Aleksandar Cvetković i drugi.

Izložba koju ćemo imati prilike da vidimo nakon Beograda u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i u zemljama regiona.

Izložbu u okviru projekata finansijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.

Najava promocije monografije „Đepfeld”

Promocija monografije „Đepfeld — nekropola starijeg gvozdenog doba kod Doroslova”, reprezentativnog izdanja Gradskog muzeja Sombor, održaće se u četvrtak, 16. septembara 2010. godine, sa početkom u 13 sati, u izložbenim prostorijama Gradskog muzeja Sombor (glavni ulaz).

Pozdravnu reč će dati Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, a o monografiji će govoriti autori tekstova: dr Rastko Vasić, muzejski savetnik Dušanka Trajković, muzejski savetnik Svetlana Blažić i recenzenti monografije akademik Nikola Tasić i dr Predrag Medović.

Reč više o monografiji

Monografija „Halštatska nekropola Đepfeld” je kruna dugogodišnjih arheoloških istraživanja ovog lokaliteta u blizini Doroslova i izdavački projekat Gradskog muzeja Sombor. Autori tekstova u monografiji su Dušanka Trajković, dr Rastko Vasić, Svetlana Blažić, dr Srboljub Živanović i Branimir Mašulović.

Arheolog Dušanka Trajković je, dugogodišnjim sistematskim iskopavanjima i kasnije obradom materijala, dala potpuni uvid u halštatsku nekropolu Doroslovo sa detaljnim opisom istorijata istraživanja lokaliteta, sa karakterom i opisom grobova i načinom sahranjivanja. U monografiji je kataloški publikovala sve grobne celine i iscrpno opisala sve predmete i relevantne podatke nekropole sa spaljenim pokojnicima.

Dr Rastko Vasićje hronološki determinisao celokupni arheološki materijal izdvajajući dve celine ranog i srednjeg gvozdenog doba. Dat je detaljan opis ukrašavanja posuda koje su razvrstane u više tipova i varijanti na taj način i definisan pogrebni ritual. Posebno značajan doprinos odnosi se i na upoznavanje različitih minijaturnih posuda u njihovom kontekstu, ornitomorfnih i drugih oblika.

Svetlana Blažićje u trećem poglavlju monografije obradila paleozološki materijal — kosti životinja koje su nađene kao prilozi u grobovima ili kraj njih.

Dr Srboljub Živanovićjeizradio antropološku analizu halštatske nekropole Doroslovo koja je svrstana u red najvećih nekropola sa spaljenim pokojnicima.

Naslovna strana monografije

Ovo izdanje Gradskog muzeja Sombor izašlo je iz štampe još 2008. godine, sadrži 415 stranica dvojezičnog teksta (srpski i engleski), 145 tabli crteža i likovnih prikaza, karti i grafikona i tabli fotografija u koloru.

Oblikovanje i prepres: J. M. Jofke; lektor: Miodrag Milenović; prevod na engleski: Slavica Periškić; crteži objekata i pokretnog materijala: Vukica Mogin, Nino Ilić, Stipan Čarnok; fotografije: Dušica Kaić, Augustin Juriga, Dragan Radojević, Mladen Suknović; konzervator: Dušica Kaić; štampa: „Simbol” Petrovaradin; tiraž 500 primeraka.

Sponzor promocije monografije je VDP „Zapadna Bačka” Sombor. Monografija je publikovana je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Skupštine grada Sombora.

Izložba „Životni ciklus i praznici kod Jevreja”

Povodom XI Evropskog dana jevrejske kulture Jevrejska opština Sombor u saradnji sa Gradskim muzejom Sombor organizuje izložbu pod nazivom „Životni ciklus i praznici kod Jevreja”. Izložba obuhvata najvažnije događaje u životu Jevreja od rođenja do smrti. To su različiti praznici i obredi koji imaju poreklo u Bibliji ili su se razvili i nastali iz obrednih svetkovina vezanih za prirodu.

Životni ciklus obuhvata sledeće događaje: rođenje deteta, brit mila, bar micva, bat micva, ritualno kupanje, venčanje i brak.

Gradski muzej Sombor podržava obeležavanje Evropskog dana jevrejske kulture i obaveštava sve zainteresovane posetioce da izložbu mogu pogledati od 5. do 10. septembra 2010. godine. Otvaranje izložbe je u nedelju, 5. septembra u 19 sati.

Ulaz na ovu izložbu je slobodan — dobro došli!

„Muzika u hodu”

Svi ljubiteljima muzike i poklonicima vokalnih grupa najavljujemo koncert Vokalne grupe „Musica Viva” za 30. avgust 2010. godine u 20 sati, ugodno šetanje muzikom u okviru „Muzike u hodu” u predivnom prostoru Galerije savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor (ulaz sa Trga Koste Trifkovića — preko puta Narodnog pozorišta).

Na programu su vizantijski napevi, dela starih majstora, St. St. Mokranjca, obrade narodnih pesama iz Makedonije, Dalmacije i sa Kosova, kao i pop i džez kompozicije.

Projekat „Muzika u hodu” je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Sombora.

Vokalna grupa „Musica Viva”

Vokalna grupa „Musica Viva” održala je mnogobrojne koncerte po gradovima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Makedonije. Na repertoaru ima dela duhovne i svetovne muzike raznih epoha i stilova: vizantijske napeve, renesansne majstore, obrade narodnih pesama, popa i gospela, kao i kompozicije savremenih autora. Suština rada Muzičkog društva uvek je bila usmerena na zadovoljavanje potreba dece i mladih da na aktivan i oplemenjujući način ispune svoje slobodno vreme, otkrivajući pritom svo bogatstvo i lepotu muzike.

Osnivač, dirigent i umetnički voditelj Društva je Marita Topić.

Vokalnu grupu „Musica Viva”2010. godine čine: Snežana Kusić, Sandra Bagi, Aleksandra Pletikosić, Tamara Dadić, Jelena Babić, Jovana Bakula, Jelena Pravdić, Božidarka Božić i Marita Topić.

Pozivamo cenjenu publiku iz Sombora i okoline na svečani koncert. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Poseta muzejskih stručnjaka iz Bač–Kiškun županije

U četvrtak, 22. jula 2010. godine Gradski muzej Sombor posetila je grupa muzejskih stručnjaka iz Bač–Kiškun županije iz Republike Mađarske i članova Mađarske akademije nauka. Prilikom posete razgledala se izložba stalne postavke Gradskog muzeja Sombor, koja je inovirana pre dve godine povodom 125 godišnjice muzejske delatnosti.

Kolege iz Republike Mađarske upoznate su sa planovima u vezi prekogranične saradnje i sa sadašnjim tokovima rada Gradskog muzeja Sombor. Poseta je ujedno i nastavak dugogodišnje saradnje Gradskog muzeja Sombor sa muzejima u Bač–Kiškun Županiji, posebno Kečkemetom i Bajom.

Koncert duhovne muzike u Muzeju

Godišnji koncert Srpskog pravoslavnog crkvenog hora „Sv. Car Konstantin i Carica Jelena” održava se u četvrtak, 24.06.2010. godine, sa početkom u 20 sati u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja (ulaz sa Trga Koste Trifkovića).

Srpski pravoslavni crkveni hor „Sv. Car Konstantin i Carica Jelena”

Na programu su dela ruskih kompozitora. Mnoge kompozicije će biti premijerno izvedene u Srbiji.

Ulaz slobodan! Dobro došli!

Koncert Velikog narodnog orkestra AKUD „Sonja Marinković”

Svečani koncert Velikog narodnog orkestra AKUD „Sonja Marinković” iz Novog Sada u dvorištu Gradskog muzeja Sombor održava se u subotu, 3. jula 2010. godine u 20 sati. Na programu su izvorne narodne kompozicije sa šireg prostora Balkana.

Veliki narodni orkestar AKUD „Sonja Marinković”

Koncert se organizuje u okviru letnjeg programa Gradskog muzeja, sa posebnim ugođajem izvođenja kompozicija u dvorišnom prostoru.

Pozivamo cenjenu publiku iz Sombora i okoline na svečani koncert. Ulaz je slobodan! U slučaju kiše koncert se odlaže za narednu priliku.

Veliki narodni orkestar započeo je sa radom pre nešto više od 40 godina, kada se okupilo nekoliko entuzijasta — zaljubljenika u muziku — započevši jedno divno druženje koje traje i danas. Pored klasičnih muzičkih instrumenata, povremeno se sviraju kompozicije i na tradicionalnim instrumentima. Na ovaj način stvaran je novi poseban zvuk, u specifičnoj simbiozi klasičnog i tradicionalnog, u vreme kada je to bilo nešto sasvim novo na ovim prostorima. Tako je, pored frule, u ovom sazvučju učestvovalo još niz instrumenata: dudak, gajde, mađarska pastirska frula, tekeroland, gadulka, buzuki, balalajka, okarina, tambura samica, tapan, tarabuka, veliki tamburin, klasični tamburin, triangl…