Gradski muzej Sombor

Izložba „Laza Kostić u Somboru”

Od 9. do 19. decembra 2010. u Gradskom muzeju Sombor (izložbene prostorije u prizemlju, glavni ulaz)

U organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” i Gradskog muzeja Sombor i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Grada Sombora izložbom Laza Kostić u Somboru biće obeležena stogodišnjica smrti velikog pesnika.

Laza Kostić

Izložba obuhvata najplodniji period književnog rada Laze Kostića u okviru „somborskog perioda” (od 1895. do 1910. godine). Na izložbi će biti predstavljena originalna dela, rukopisi, prepiske, fotografije i drugi eksponati koji ilustruju ogroman rad i neprocenjivi značaj Laze Kostića za našu kulturu.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 9. decembar 2010. godine u 18 časova, u Gradskom muzeju Sombor. Izložbu otvara pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić. Na svečanom otvaranju besedu o Lazi Kostiću kazivaće profesor Beogradskog univerziteta dr Dušan Ivanić. U ulozi pesnika nastupiće glumac somborskog Narodnog pozorišta Miljan Prljeta.

Dopuna legata Zorana Stošića Vranjskog

U Gradskom muzeju Sombor u prostorijama muzejske biblioteke, 15. novembra 2010. godine u 12 sati, održava se dopuna legata Zorana Stošića Vranjskog, trima slikama iz ciklusa „Kosmički podviznici” nastalih 2010. godine i 17 crteža (1972—1978).

Zoran Stošić Vranjski i Branimir Mašulović s novinarima

Zoran Stošić Vranjski je 1992. godine sklopio ugovor o poklonu, kojim se obavezuje da će svake godine ostaviti po 3 svoje slike Zavičajnoj zbirci likovnog odeljenja, i od tog vremena, pa do danas, devetnaestu godinu za redom Muzej je dobio na dar preko stotinu eksponata.

Legat sadrži slike, crteže, kataloge, plakate, kao i kompletnu dokumentaciju o slikaru: biografske podatke, zajedničke i samostalne izložbe, učestvovanje na kolonijama, objavljene knjige, tekstove, i sve ono što je vezano za ličnost i delo ovog priznatog umetnika u našem gradu.

Otvorena izložba „Trajanje nasleđa antike u Vojvodini”

Izložba će biti otvorena od 4. do 27. novembra 2010. godine.

Uz prisustvo ljubitelja arheologije, umetnosti i primenjenog dizajna na nakitu, 4. novembra 2010. godine je predstavljena izložba Balkankult fondacije iz Beograda u Gradskom muzej Somboru.

Izložbu „Trajanje nasleđa antike u Vojvodini” zvanično je otvorio Branimir Mitrović, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine, ističući dugogodišnju saradnju Regije Frijula Venecija Đulija i Autonomne pokrajine Vojvodine i značaj antičkog nasleđa Vojvodine koje je izabrano za okosnicu izložbe, sa namerom da se prikaže kulturni kontinuitet koji traje vekovima.

Branimir Mašulović, Branimir Mitrović i Maja Đorđević

U okviru otvaranja održana je i prezentacija Maje Đorđević, arheologa iz Republički zavoda za zaštitu spomenika kulture, koja je govorila o rimskim nalazištima u Vojvodini, o rimskim predmetima od metala, stakla i kamena, vrhunske izrade sa zanimljivom pričom o nastanku i njihovom trajanju.

Na izložbi je predstavljen moderno kreiran nakit Mirjane Ranković inspirisan duhom antike i oblicima rimskog nakita kakav je otkriven na našim prostorima prilikom arheoloških iskopavanja.

Ukosnica

Balkankult fondacija iz Beograda bavi se unapređivanjem regionalne i međunarodne kulturne saradnje, na čelu sa direktorom Dimitrijem Vujadinovićem, autorom više knjiga iz oblasti kulturne politike, organizatori su raznih manifestacija, razmene umetnika i kulturnih dešavanja u Srbiji i izvan granica.

Muzejski informator

Poštovani prijatelji muzeja, saradnici, kolege i zainteresovani posetioci,

Želimo da Vam približimo muzejske aktivnosti i izložbe u skladu sa našim programima i da Vas obavestimo o dešavanjima koja možete posetiti u Gradskom muzeju Sombor. Ukoliko želite da putem elektronske pošte primate muzejski informatornewsletter prijavite se na našu adresu: gmso@ptt.rs ili gmso@sbb.rs.

Izložba „Trajanje nasleđa antike u Vojvodini”

Balkankult fondacija iz Beograda i Gradski muzej Sombor imaju čast da Vas i Vaše prijatelje pozovu na otvaranje izložbe „Trajanje nasleđa antike u Vojvodini”, u četvrtak, 4. novembra 2010. godine u 18 sati u izložbenim prostorijama u prizemlju (glavni ulaz).

Autori izložbe su:

Izložbu sačinjavaju dva segmenta.

Prvi deo izložbe sačinjava moderno kreiran nakit Mirjane Ranković inspirisan duhom antike i oblicima rimskog nakita kakav je otkriven na našim prostorima prilikom arheoloških iskopavanja.

Drugi deo izložbe nastao je na osnovu nedavno objavljene knjige arheologa Maje Đorđević „Arheološka nalazišta rimskog perioda u Vojvodini”, publikacije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda. Istaknut je momenat trajanja rimske kulture kroz srednjovekovnu izgradnju u tradiciji antičkog nasleđa ili savremeno staranje o ostacima ove baštine. Ovaj deo izložbe prate tri powerpoint prezentacije: o rimskim nalazištima u Vojvodini, o trinaest rimskih predmeta od metala, stakla i kamena, vrhunske izrade sa zanimljivom pričom o nastanku ili njihovom trajanju i tematska prezentacija o rimskim narukvicama od staklene paste.

Plakat

Izložba je već ranije publici bila predstavljena u Beogradu i na Letnjem festivalu u italijanskom gradu Monfalkoneu. Regija Frijula Venecija Đulija i Autonomna pokrajina Vojvodina ima dugogodišnju dobru saradnju, stoga je antičko nasleđe Vojvodine izabrano za okosnicu izložbe, sa namerom da se prikaže kulturni kontinuitet koji traje vekovima. Balkankult fondacija iz Beograda bavi se unapređivanjem regionalne i međunarodne kulturne saradnje, na čelu sa Dimitrijem Vujadinovićem, direktorom, autorom više knjiga iz oblasti kulturne politike, organizatori su raznih manifestacija, razmene umetnika i kulturnih dešavanja u Srbiji i izvan granica.

Izložba će biti otvorena od 4. do 27. novembra 2010. godine.

Više o autorima

Mirjana Ranković, primenjeni umetnik iz Beograda, član je ULUS–a. Izlaže moderan nakit izrađen u kombinaciji plemenitih metala, zlata i srebra sa staklenom pastom. Oblici pojedinih komada nakita su čvrste i stroge strukture, obeleženi diskretnim detaljima, kao što su perle ili uvrnuta žica. Drugi tip nakita ima raskošnu, razigranu liniju, punu vitica i spirala, ali koja ni u čemu ne odstupa od antičke tradicije. Mirjana Ranković u svojoj postavci nakita koristi prirodne materijale, kamen i travu, detalje sa svetlom i time gradi instalaciju sa intimnim promišljanjem o antičkoj tradiciji.

Arheolog Maja Đorđević je na izloženim panoima predstavila fotografije pojedinih nalazišta rimskog perioda, koje prate legende sa istorijskim činjenicama, uz dominaciju spomenika srednjeg veka ističe se kontinuitet života u Vojvodini. Gradovi, naselja i fortifikacije rimskog perioda prekriveni su ili nadzidani u srednjem veku, novim staništima, tvrđavama ili manastirima (savremena Sremska Mitrovica prekriva rimski carski grad Sirmijum, današnja tvrđava Petrovaradin nekadašnju fortifikaciju Kuzum, itd.).

„Krhke crte vremenа” u Novom Sadu

Posle uspešnog gostovanja u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu, gde je izložbu videlo 2.500 posetilaca, u petak, 15. oktobra, izložba „Krhke crte vremena, izbor crteža iz fonda Likovne jeseni Gradskog muzeja Sombor” otvorena je u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Otvaranje izložbe

„Krhke crte vremena” su deo projekta predstavljanja zbirke Likovna jesen u Beogradu i Novom Sadu, a koji podržavaju Ministarstvo kulture Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu AP Vojvodine.

Na izložbi su predstavljena 52 crteža umetnika sa prostora bivše Jugoslavije u periodu od 1960–tih do 1990–tih godina prošlog veka.

Okupljenim ljubiteljima umetnosti obratili su se mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, a izložbu je zvanično otvorio Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu.

Otvaranje izložbe

Autor izložbe je Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Izložba je otvrorena za posetioce do kraja oktobra.

Tokom trajanja izložbе održaće se dva stručna tumačenja:

II međunarodna izložba slika malog formata

Nakon Horgoša i Bačke Topole, II međunarodna izložba slika malog formata dolazi u Gradski muzej Sombor. Izložbu će otvoriti Mile Tasić, likovni kritičar u petak, 22. oktobra 2010. godine u 18 časova, u izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja (glavni ulaz).

Na izložbi je predstavljeno 128 umetnika iz više zemalja Evrope i šire (Mađarska, Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Slovačka, Ukrajina, Švedska, Holandija, Novi Zeland). Ukupno je izloženo oko 500 radova, u slikarskim (akvarel, pastel, akril, ulje, tempera i kombinovane tehnike), crtačkim (pero i tuš, ugljen, olovke u boji) i grafičkim tehnikama (bakropis, bakrorez, monotipija, litografija, linorezi i digitalna grafika odnosno digitalna štampa).

Plamenko Čengić

Izložba je nastala u organizaciji Udruženja likovnih, primenjenih umetnika i dizajnera Subotice (ULUPUD). Pokrovitelji izložbe su: Grad Subotica, Pokrajinski sekretarijat za manjinska prava, Fondacija Sekereš Laslo iz Subotice i Fondacija NKA iz Budimpešte.

Izložba će biti otvorena od 22. oktobra do 3. novembra 2010. godine. Nakon Sombora izložba putuje u Adu, Temerin i Sentu.

Izložba Gradskog muzeja u Galeriji Matice srpske

U petаk, 15. oktobrа 2010. godine u 19 čаsovа u Gаleriji Mаtice srpske, Trg gаlerijа 1, biće otvorenа gostujućа izložbа „Krhke crte vremenа” Grаdskog muzejа Sombor.

Plakat

Nа otvаrаnju izložbe govoriće mr Tijаnа Pаlkovljević, uprаvnicа Gаlerije Mаtice srpske i Brаnimir Mаšulović, direktor Grаdskog muzejа Sombor, dok će izložbu zvаnično otvoriti Milorаd Đurić, pokrаjinski Sekretаr zа kulturu.

Tokom trаjаnjа izložbe u Gаleriji Mаtice srpske održаće se dvа stručnа tumаčenjа izložbe: 23. oktobrа u 12 čаsovа izložbu će stručno tumаčiti аutor Čedomir Jаničić, а 30. oktobrа u 12 čаsovа, izložbu će stručno tumаčiti Mirjаnа Brmbotа, kustos izložbe u Gаleriji Mаtice srpske.

Otvorena izložba „Šokci i baština 2010”

U četvrtak, 30. septembra 2010. otvorena je međunarodna izložba „Šokci i baština 2010” u organizaciji Udruženja građana „Urbani Šokci” Sombor i Gradskog muzeja Sombor, s ciljem prezentacije i očuvanja bogate šokačke baštine.

Uvodna reč direktora

Na izložbi je predstavljen velik broj upotrebnih i ukrasnih predmeta šokačke kulture, dokumenti i fotografije i oko 20 kompleta, pre svega svečanih ženskih i muških narodnih nošnji. Eksponati za izložbu pozajmljeni su iz HKPD „S.S. Kranjčević” Bački Breg, KUDH „Bodrog” Bački Monoštor, KPZH „Šokadija” Sonta, HKUPD „Mostonga” Bač, HKUPD „Matoš” Plavna, i gostiju izlagača: nastavnice Dušanke Dubajić iz Apatina, Hrvatske manjinske samouprave Santovo iz Mađarske, te iz Hrvatske KUD „Seljačka sloga” iz baranjskog Gajića i „Vinkovački šokački rodovi” iz Vinkovaca. Na vrlo zanimljiv stručan način izložbu je koncepcijski osmislila i postavila kustos etnolog somborskog Muzeja Ljubica Šurjan, uz saradnju kolega muzealca.

Gošće iz Mađarske

Uz brojne prisutne uvažene goste, na svečanosti otvaranja govorili su: Branimir Mašulović, direktor Gradskoga muzeja Sombor, Marija Šeremešić, predsednica Udruženja građana „Urbani Šokci” iz Sombora, te Ljerka Alajbeg, generalna konzulica Konzulata RH u Subotici. Čast da otvori izložbu imala je etnolog mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savetnica Gradskog muzeja Vinkovci.

Snimanje priloga za RTV

Dečija nedelja u Muzeju

Zastani, svete, bar za trenutak, da deca nađu siguran kutak!

U okviru obeležavanja Dečije nedelje od 4. do 10. oktobra 2010. godine Gradski muzej Sombor nudi besplatan obilazak za svu decu po stalnoj postavci i aktuelnoj izložbi „Šokci i baština 2010”.

Radionica s decom iz OŠ „21. Oktobar”

Do 6. oktobra više od 400 dece različitih uzrasta i grupa, posetilo je Gradski muzej Sombor uz stručna vođenja kustosa. Tematski se održavaju igraonice i zanimljive radionice za decu osnovnoškolskog uzrasta, one se nastavljaju i dalje tokom ove, ali i svih drugih nedelja.

Podsećamo sve odrasle, da u slobodno vreme posete muzej i učestvuju u Dečijoj nedelji, u muzeju imaju nekoliko izložbi koje mogu pogledati.