Gradski muzej Sombor

Izložba „Ženska strana”

Nakon dva i po meseca koliko je bila otvorena u Muzeju „25. Maj” u Beogradu i više od 24.000 posetilaca i izuzetnog interesovanja koje je izazvala, izložba „Ženska strana” gostuje u Gradskom muzeju Sombor.

Pozivamo vas na otvaranje izložbe u četvrtak, 17. marta, u 18 sati u prostorijama u prizemlju Gradskog muzeja Sombor.

Plakat izložbe

Povodom Dana žena, na inicijativu Komisije za ravnopravnost polova Skupštine grada Sombora, posetioci Gradskog muzeja Sombor imaće priliku da pogledaju izložbu „Ženska strana”. Izložba je realizovana kao partnerski projekat Muzeja istorije Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Autorke izložbe su Marija Đorgović i Ana Panić iz Muzeja istorije Jugoslavije i Una Popović iz Muzeja savremene umetnosti.

Izložba „Ženska strana” će biti otvorena od 17. do 27. marta 2011. godine u izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja. Ulaz na izložbu je besplatan.

Saznajte kako je izgledao „jedan dan u životu radne žene” sredinom XX veka

Zavirite u dokumenta, pogledajte fotografije, „prelistajte” žensku štampu i upoznajte se sa ulogom i predstavom žene toga vremena…

Časopis „Ukus” iz 1950.

Izložba „Ženska strana” ima za cilj da sagleda položaj i ulogu „nove oslobođene žene” u socijalističkom društvu. Prikupljanjem i istraživanjem podataka o životu, radu, organizovanju žena, u vremenu od drugog svetskog rata pa do kraja pedesetih godina 20. veka, ispituje se kako ženska društvena participacija kao oblik takozvane emancipacije (političke, ekonomske, obrazovne) u socijalističkom društvu, tako i ona intimna, osobena, privatna sfera.

Kroz zvanična dokumenta, fotografije, intervjue, televizijske emisije, filmove i ,naročito ženske, časopise, rekonstruišu se različiti aspekti „ženskog sveta”. Pitanja ravnopravnosti, pravno–ekonomskog izjednačavanja, braka, porodice, mode toga vremena, prepoznaju se kao ključna, oko kojih su se životi i identiteti žena formirali i identifikovali.

Održana promocija romana „Varljiva igra svetlosti”

U petak, 25. februara, u Galeriji Gradskog muzeja Sombor, uz prisustvo velikog broja posetilaca i prijatelja književnosti, održana je promocija romana „Varljiva igra svetlosti” somborske spisateljice Snežane Pisarić—Milić, u izdanju beogradske izdavačke kuće „Arte”. O romanu je govorio Miodrag Jakšić, glavni urednik izdavačke kuće „Arte” i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu, Sanja R. Petrović, književnica iz Novog Sada, Snežana Pisarić—Milić, autorka romana i domaćin promocije Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor. Đurđica Mijatović čitala je odlomke romana uz pratnju gitara Darka i Bojana.

Promocija romana Snežane Pisarić—Milić

Kratki roman–prvenac nagrađen je prvom nagradom na konkursu za prvu knjigu Narodne biblioteke u Smederevskoj Palanci. U dijaloškoj formi, kroz razgovor dve žene, roman sažima iskustvo dvadesetog stoleća kroz specifično ženski ugao posmatranja u kojem su intima, ljubav i žrtvovanje, uz hrabrost da se ne odustane od sebe, stvarni razlog življenja.

Promocija romana Snežane Pisarić—Milić

Pozivamo Vas na promociju  romana „Varljiva igra svetlosti” somborske spisateljice Snežane Pisarić—Milić, u izdanju beogradske izdavačke kuće „Arte” koja će se održati u petak, 25. februara 2011. godine, sa početkom u 19 časova, u Galeriji Gradskog muzeja Sombor (ulaz sa Trga Koste Trifkovića).

Naslovna stranica romana „Varljiva igra svetlosti”

Snežana Pisarić—Milić rođena je 1964. godine u Srebrenici. Po obrazovanju je diplomirani ekonomista i radi u Osnovnoj školi „Nikola Vukućević” u Somboru. Kratki roman-prvenac nagrađen je prvom nagradom na konkursu za prvu knjigu Narodne biblioteke u Smederevskoj Palanci. U dijaloškoj formi, kroz razgovor dve žene, roman sažima iskustvo dvadesetog stoleća kroz specifično ženski ugao posmatranja u kojem su intima, ljubav i žrtvovanje, uz hrabrost da se ne odustane od sebe, stvarni razlog življenja.

O romanu će govoriti Miodrag Jakšić, glavni urednik izdavačke kuće „Arte” iz Beograda i državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu, Sanja R. Petrović, književnica iz Novog Sada i autorka romana Snežana Pisarić—Milić.

Domaćin promocije biće Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Protokol o međumuzejskoj saradnji sa Celjem

Pokrajinski muzej Celje i Gradski muzej Sombor potpisali su protokol o međumuzejskoj saradnji, u okviru programa obeležavanja Dana grada Sombora, 17. februara 2011. godine u 12 sati na svečanoj sednici u Narodnom pozorištu Sombor. Unapređenje međumuzejske saradnje je osnovna ideja koju su u daljem protokolarnom delu uvažene kolege iz Slovenije zajedno sa kolegama iz Gradskog muzeja imali priliku da razmotre.

Potpisivanje protokola

Direktori dva muzeja Stane Rozman i Branimir Mašulović potpisali su protokol koji obuhvata, pre svega, razvoj prekogranične međumuzejske delatnosti uz primenu evropskih standarda. Međumuzejska saradnja obuhvata razmenu stručnjaka, izložbi, publikacija, ideja, projekata i informacija, koji će doprineti boljem razumevanju među potpisnicima, sa ciljem očuvanja kulturne baštine manjina sa obe strane granice, razvoja prekogranične muzejske delatnosti uz primenu evropskih standarda u muzeološkoj praksi. Protokolom je predviđena saradnja i sa trećim muzejima za koje obe strane pokažu interesovanje. Pored potpisivanja protokola, Gradski muzej je predstavio aktuelnu muzejsku izložbu i izdavačku delatnost gostima iz Slovenije.

Otvorena izložba dugmadi

Postavka izložbe

U okviru svečanosti obeležavanja Dana grada Sombora, 17. februara 2011. u 18 sati otvorena je izložba „Dugmad iz zbirke Franca Pajtlera” sa kojom se predstavio Pokrajinski muzej Celje iz Slovenije. Posle uvodne reči direktora Gradskog muzeja Sombor Branimira Mašulovića i autora izložbe Jože Rataja, izložbu je otvorio Bojan Šrot, župan grada Celja.

Jože Rataj

Ova zbirka je prvi put u Srbiji i predstavlja izbor od oko 1.600 vrsta dugmadi iz zbirke koja su prezentovana u obučenim vitrinama i pričaju istorijat raznolikih i zanimljivih dugmadi od svih vrsta materijala, boja i oblika. Autor izložbe i teksta je kustos Jože Rataj, postavku izložbe su priredili Vera Zorko, Alenka Zorenč i Jože Rataj, a dizajn izložbe Ksenija Baraga i grafičku opremu Urša Krašovic.

Vitrine sa dugmadima

Dani otvorenih muzeja

Gradski muzej Sombor obeležiće „Dane otvorenih muzeja“ 14. i 15. februara, podržavajući Program obeležavanja Dana državnosti, koji je usvojila Vlada Republike Srbije.

Ulaz na stalnu postavku Gradskog muzeja Sombor besplatan je za sve posetioce.

Istorijsko odeljenje

Inovirana stalna postavka prezentuje značajne eksponate iz različitih zbirki arheološkog odeljenja, numizmatičkog, istorijskog, etnološkog, likovnog odeljenja i Galerije savremene jugoslovenske umetnosti. Između ostalog, izložba obuhvata velik broj raznovrsnih sadržaja — dva tač–skrin pulta, sa opštim sadržajima vezanim za istorijat Sombora, Gradskog muzeja Sombor i posebno za istorijat istorijskog odeljenja. Takođe možete pogledati nekoliko filmova Ernesta Bošnjaka u muzejskom bioskopu, možete pogledati priču vezanu za otkriće rimskog šlema iz Sivca ili pogledati prezentaciju crteža iz zbirke Likovna jesen u Galeriji savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Gradski muzej Sombor svojom delatnošću danas pokriva teritoriju četiri opštine (Sombor, Apatin, Kula i Odžaci), tj. Zapadnobački okrug.

Poziv za prijavu radova za Godišnjak

Poštovane kolege,

Uredništvo Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor Vas poziva da za broj 5, za 2011. godinu dostavite svoj prilog.

Uputsvo za predaju radova

Godišnjak Gradskog muzeja Sombor je zbornik stručnih tekstova (studija, prikaza, ogleda, građe, komentara, kritika, osvrta, terenskih i drugih izveštaja i drugih stručnih tekstova) iz oblasti: arheologije, numizmatike, istorije, etnologije i antropologije, istorije umetnosti (likovne, primenjene i arhitekture), tematski vezanih za teritoriju koju pokriva svojom delatnošću i druge opšte stručne tekstove koji su u skladu sa njegovom osnovnom delatnošću (pedagogije, novih umetničkih medija, muzeologije, muzeografije i muzejske dokumentacije, konzervacije i zaštite muzejskih predmeta).

Godišnjak se štampa u crno-beloj štampi ćirilicom / latinicom na srpskom jeziku (sa rezimeom na engleskom jeziku), na jeziku autora / na jednom od svetskih jezika (rezime na srpskom).Prijave radova se dostavljaju do 25. maja 2011. godine sa naznačenom temom, ukoliko je moguće, obimom rada, brojem i vrstom ilustracija, a konačna verzija rada do 1. jula 2011. godine, sekretaru uredništva (Gradski muzej Sombor, 25000 Sombor, Trg Republike 4).

S poštovanjem,
Viktorija Lakatoš, sekretar Uredništva Godišnjaka

Izložba „Dugmad iz zbirke Franca Pajtlera”

Pokrajinski muzej Celje iz Slovenije gostuje sa atraktivnom i zanimljivom izložbom u Gradskom muzeju Sombor pod nazivom „Dugmad iz zbirke Franca Pajtlera”.

Izložba će biti otvorena 17. februara u 18 sati.

Autor izložbe i teksta je kustos Jože Rataj, postavka izložbe Vera Zorko, Alenka Zorenč i Jože Rataj, dizajn Ksenija Baraga i grafička oprema Urša Krašovic.

Plakat izložbe

Izložba je predstavljena u obučenim vitrinama koje pričaju istorijat raznolikih i zanimljivih dugmadi od svih vrsta materijala, boja i oblika.

Čovek je, još u vreme kada je shvatio da od kože,a kasnije i tkanine, može da načini odeću kojom će zaštititi svoje telo, izradio i pomagala za zatvaranje odeće. Za sada nije sasvim jasno kada je zaista počela upotreba dugmadi. Arheološki nalazi, međutim, potvrđuju da nastanak dugmeta seže u praistoriju. Prva dugmad od ćilibara stara su oko 10.000 godina. Duga istorija dugmeta od dekorativnog elementa i predmeta koje se vezivalo za upotrebu u bogatijem društvu, kao stvar prestiža, do predmeta koji pravljen za opštu upotrebu od raznih vrsta materijala kako prirodnih (školjka, kost, drvo, koža, rog, minerali, drago kamenje, metali) i veštačkih (bakelit, celuloid, porcelan, veštačka koža i tkanine) predstavljena je na izložbi u okviru celina.

Detalj sa izložbe

Dugmad na izložbi su predstavljena u svojoj raznovrsnosti kako po obliku i materijalu, tako i sa istorijatom i zanimljivim pričama koje ih prate. U poslednjoj trećini XIX veka i u XX veku, upotreba dugmadi je značajno porasla. Najveću zaslugu za porast upotrebe dugmadi ima otkriće novih, ranije nepoznatih sirovina. Ovde valja istaći dugmad od krabinog oklopa, sedefa, jelenskih rogova i plastike. Uprkos činjenici da dugme ima izuzetno zanimljivu tehničku i modnu istoriju, danas se može konstatovati da su i upotreba i proizvodnja dugmadi u osetnom padu. U šezdesetim godinama XX veka dugme je zamenio rajsferšlus, što je dugmetu, koje je često bilo u ulozi nakita, zadalo jak udarac. Svet mode preplavila su plastična dugmad, koja se od rožnate ili sedefne razlikuju po sjaju, strukturi, i osećaju na dodir.

Ako vas zanima kakvo dugme nosite, pravo mesto da saznate više je Gradski muzej Sombor. Izložba će biti otvorena od 17. februara do 12. marta 2011. godine. Dobro došli!

Potpisan protokol o međumuzejskoj saradanji

Gradski muzej Sombor i Gradski muzej Vinkovci potpisali su protokol o međumuzejskoj saradnji, u ponedeljak, 24. januara 2011. godine, na prijemu u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici.

Potpisivanje protokola

Povodom potpisivanja protokola o međumuzejskoj saradnji, konzulica Ljerka Alajbeg i konzul savetnik Vesna Njikoš Pečkaj, direktorima Gradskog muzeja Vinkovci iz Hrvatske i Gradskog muzeja Sombor iz Srbije poželele su pored uspeha i dobrih projekata podstrek u pisanju zajedničkih projekata koji će doprineti razvoju regiona.

Unapređenje međumuzejske saradnje bila je osnovna tema razgovora prilikom posete uvaženih kolega iz Hrvatske, u daljem protokolarnom delu muzealci su posetili Gradski muzej u Subotici i upoznali se sa aktuelnim izložbama.

Međumuzejska saradnja obuhvata razmenu stručnjaka, izložbi, publikacija, ideja, projekata i informacija, koji će doprineti boljem razumevanju među potpisnicima sa ciljem očuvanja kulturne baštine manjina sa obe strane granice, razvoja prekogranične muzejske delatnosti uz primenu evropskih standarda u muzeološkoj praksi. Protokolom je predviđena saradnja sa trećim muzejima za koje obe strane pokažu interesovanje.

Međumuzejska saradnja

Unapređenje međumuzejske saradnje bila je osnovna tema razgovora prilikom posete uvaženih gošća iz Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ljerke Alajbeg i Vesne Njikoš Pečkaj, konzula savetnika.

Ljerka Alajbeg i Vesna Njikoš Pečkaj sa direktorom Muzeja

Tokom boravka u radnoj poseti Gradskom muzeju Sombor u petak, 17. decembra 2010. godine, dogovoreno je da se početkom naredne godine potpiše ugovor o saradnji između Gradskog muzeja Vinkovci iz Hrvatske i Gradskog muzeja Sombor.

Obilazak stalne postavke Gradskog muzeja Sombor i upoznavanje sa kulturnim nasleđem zapadnobačkog regiona i Sombora deo je promocije muzeja za sve posetioce i uvažene zvanice.