Gradski muzej Sombor

Obilazak i zaštita arheoloških lokaliteta

Pokretan arheološki materijal prikuplja se i putem rekognosciranja terena u okviru redovne muzejske delatnosti. Zahvaljujući savesnim stanovnicima Stanišića, arheolozi Gradskog muzeja u Somboru su prikupili podatke o novim lokalitetima na teritoriji grada Sombora, u naseljenom mestu Stanišić.

Ekipa Gradskog muzeja u sastavu: Dragan Radojević, Viktorija Lakatoš i Anđelka Putica je 26. marta 2010. godine, po pozivu Ivana Perića iz Stanišića, obišla lokalitet „Voćnjak Ivana Perića” koji se nalazi na platou Telečke visoravni. Nakon obilaska terena konstatovan je arheološki materijal i pristupilo se saniranju postojeće situacije. Izvršena je obrada nalaza prema metodologiji arheološkog istraživanja. Konstatovana je praistorijska jama sa pripadajućim materijalom. Najverovatnije se radi o pratećem objektu u okviru praistorijskog naselja koje je konstatovano na osnovu sakupljenog površinskog arheološkog materijala sa okolnih njiva.

Arheolozi na lokalitetu u Stanišiću

Prilikom obilaska terena u ataru Stanišića konstatovan je još jedan lokalitet, u ulici Jaše Tomića 17, materijal je prikupljen i dokumentovan. U pitanju je grobna celina iz perioda rimske dominacije – sarmatska kultura.

Posebno se zahvaljujemo na brižnosti i pomoći Ivanu Periću sa porodicom prilikom arheoloških radova, kao i Nemanji Šariću iz Stanišića na informacijama. Prikupljen arheološki materijal i podaci o lokalitetima će vremenom biti obrađeni na stručan način i konzervirani, te tako postati sastavni deo muzejskih zbirki.

Muzejske edukativne radionice

Iskustveno upoznavanje sa veštinama i podsticanje dečije kreativnosti i radoznalosti jedan je od načina kako Gradski muzej Sombor i njegovi kustosi formiraju muzejsku publiku. 30. marta 2010. godine od 11:30 do 14 časova u O.Š. „Avram Mrazović” u Somboru, etnolog — muzejski savetnik Dunja — Dušanka Ogar sa profesoricom Živodarkom Krstić i Bojom Pjevač pokazivale su šaranje jaja voskom „batik” tehnikom deci od prvog do petog razreda. Radionica je privukla veliku pažnju mnogobrojne dece. Pisanje rastopljenim voskom po kuvanom jajetu i bojenje jaja u crvenu i zelenu boju oduševilo je decu i njihove učitelje. Sve se odvijalo u dnevnom boravku – lepoj, velikoj učionici O.Š. „Avram Mrazović” u Somboru.

Bojanje jaja u O.Š. „Avram Mrazović”

Koncert Mešovitog hora AKUD–a „Sonja Marinković” Univerziteta u Novom Sadu

Dirigent: Danijela Hodoba Leš

Galerija Savremene jugoslovenske umetnosti Gradskog muzeja Sombor
* ulaz sa Trga Koste Trifkovića (preko puta Narodnog pozorišta)

Sreda, 14. april u 20 časova

Mešoviti hor AKUD–a „Sonja Marinković”

Program

 1. Eugen Suchon: Aka si mi krasna
 2. Claudio Monteverdi: Lasciate mi morire
 3. Davorin Jenko: Dun’te vetri
 4. Aleksandar Gavanski: Šalajke, pesme iz Vojvodine
 5. Nikola Đurković: Sakri blede tvoe zrake (aranžman Lado Leš)
 6. Georgi Dimitrov: Sejala e malka moma
 7. Stevan St. Mokranjac: VIII Rukovet
 8. Dragana Veličković: Golema č’čkalica
 9. Zoran šarbanović: Vodo le, vodo studena
 10. Ernani Aguiar: Psalm 150
 11. Željko Avdalović: Vetar
 12. Konstantin Babić: Tata i tatin tata

Ulaz slobodan. Dobro došli!

Obaveštenje za stručnu i zanteresovanu javnost

Poštovane kolege i stručni saradnici,

Obaveštavamo Vas da je Godišnjak Gradskog muzeja Sombora 2/3 u štampi i da uskoro očekujemo njegovo promovisanje.

Godišnjak

Pozivamo sve zainteresovane za saradnju da predaju radove za sledeći broj Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor. Preuzmite uputstvo za predaju radova.

Uredništvo Godišnjaka Gradskog muzeja Sombor

„Press Photo Srbija 2009”

Pozivamo Vas i Vaše prijatelje na svečano otvaranje izložbe fotografija „Press Photo Srbija 2009” u Gradskom muzeju Sombor, u petak, 5. februara u 19 časova, izložbene prostorije u prizemlju, glavni ulaz Muzeja.

Plakat

O projektu „Srbija Press Photo” će govoriti Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije. Izložbu će zvanično otvoriti Srđan Aleksić, član Opštinskog veća grada Sombora, zadužen za područje nadležnosti grada u oblasti kulture.

U sklopu obeležavanja 60 godina od osnivanja Foto kino video kluba „Rada Krstić”, 105 godina od prve amaterske izložbe fotografija u Somboru i 130 godina od prve izložbe profesionalnih fotografa u Somboru, Foto klub Sombor i Gradski muzej Sombor, predstavljaju Somborcima izložbu najboljih novinarskih fotografija „Srbija Press Photo 09”.

Ovo izložba je samo jedan on niza događanja koje su članovi FKVK „Rada Krstić” pripremili za ovu godinu bogatu jubilejima kluba i istorije fotografije Sombora, Vojvodine i Srbije.

Asocijacija medijskih fotografa Srbije je organizator najvećeg nacionalnog projekta u fotografiji, izložbe koja predstavlja najbolje fotografije objavljene u medijima tokom protekle godine.

Od preko hiljadu i pet stotina pristiglih fotografija na konkurs, oko stotinu fotografija ušlo je u uži izbor. Glavna nagrada dodeljena je Nemanji Jovanoviću, za fotografiju „Neredi”.

Nagrađene fotografije po kategorijama su:

Posle Novog Sada i Zrenjanina, i Somborcima se pruža prilika da vide ovu izuzetnu izložbu – dobro došli Gradski muzej Sombor!

Ambasador Austrije u poseti Gradskom muzeju

U okviru protokolarne posete 28. januara 2010. Somboru, Njegova ekselencija dr Clemens Koja, ambasador Republike Austrije u Srbiji nakon prijema kod Nemanje Delića, gradonačelnika Sombora, posetio je Gradski muzej Sombor i upoznao se sa kulturnim nasleđem zapadnobačkog regiona izloženim na stalnoj postavci Muzeja.

Ambasador Austrije u poseti Gradskom muzeju

Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, predstavio je dosadašnju dugogodišnju tradiciju i najvrednija stručna izdanja Muzeja iz oblasti arheologije, istorije umetnosti, istorije i etnologije visokom gostu iz Ambasade Republike Austrije i pozvao na saradnju u okviru kulturne razmene Ambasade Austrije.