Gradski muzej Sombor

Programi u Muzeju početkom avgusta

Pozivnica za promociju knjige

Obaveštavamo vas o programu u Gradskom muzeju Sombor za sledeću nedelju. Koncert Viktora Đurića biće održan u Galeriji savremene umetnosti 4. avgusta 2021. u 19 časova. Promocija knjige „Sabrana jela i ishrana porodice Dunđerski u Kulpinu početkom XX veka” autora Milana Kolarskog, održaće se u dvorištu muzeja 5. avgusta 2021. u 18 časova.

Viktor Đurić

Viktor Đurić je rođen u Somboru 25. juna 1999. godine. Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović” u Somboru završava u klasi prof. Zlatka Kamerera. Srednjoškolsko obrazovanje stiče u istoj školi u klasi prof. Aleksandra Pešića. Trenutno je student treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Pohađao je seminare kod domaćih i stranih profesora: József Eötvös, Alexander Swete, Nicola Otteri, Miloš Janjić.

Izložba fotografija Gorana Kukića „Liberto”

U u Gradskom Muzeju Sombor u četvrtak, 15. jula 2021. godine, sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe fotografija „Liberto” samostalnog umetnika fotografije Gorana Kukića.

Pozivnica

Liberto — oslobođeni rob koji još nije dobio građanska prava

Snimajući svet oko sebe bolje sam razumevao „svoju stvarnost”. Životna snaga meni najdražih i najbližih žena uticala je na mene toliko jako da se tema slobode neminovno našla na mojim fotografijama. Kolekcijom „Liberto” pokušavam da skrenem pažnju na žene u njihovom punom sjaju i na njihovu borbu za afirmaciju i slobodu izbora. Odabrao sam strukturu diptiha da bih naglasio kontrast između vekovne borbe (leva strana) i izazova sadašnjosti (desna strana). Afere vezane za muško–ženske odnose aktuelizovale su problem statusa žena u društvu i njihovog prava na slobodu izbora. Rimljani i Grci imali su termin Liberto za oslobođene robove koji su i dalje imali obaveze prema prethodnim vladarima, ali bez punih građanskih prava. Savremeno društvo još uvek  se odnosi prema ženama na sličan način. Zahvaljujući svojoj borbi one danas imaju pravo na glas, obrazovanje, imovinu… No, često nemaju mogućnost slobodnog izbora kada je reč o karijeri, stilu, načinu komunikacije, uključujući i  delikatnost izbora partnera ili partnerke. Sredina između krajnosti koje simbolizuje diptih „Liberto” još uvek je cilj kome stremi „oslobođena” žena.

Plakat

Goran Kukić je rođen 1956. u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Od 1984. ima status samostalnog umetnika fotografije. Dobitnik je nagrada i mnogih konkursa za fotografiju i dizajn.

62. klupska izložba i 6. izložba stanovnika ZBO

Foto kino video klub „Rada Krstić” Sombor će u utorak, 6 jula 2021. godine, sa početkom u 19 časova u Gradskom muzeju Sombor otvoriti 62. klupsku izložbu i 6. izložbu stanovnika Zapadnobačkog okruga, koja je zbog epidemiološke situacije odložena u decembru prošle godine. Izložbu otvara Branislav Brkić, selektor izložbe.

Pozivnica