Gradski muzej Sombor

Predstavnici CIK–a u Muzeju

Gosti somborskog muzeja bili su predstavnici Centralnog instituta za konzervaciju (CIK) iz Beograda, konzervatori Velјko Džigić i Danijela Jovanović. Tokom posete otpočeli smo rad na realizovanju ovogodišnjih projekata koji su sufinansirani od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

U okviru posete dogovorena je buduća saradnja i učešće Gradskog muzeja Sombor u projektu Centralnog instituta za konzervaciju — Reorganizacija muzejskih depoa. Projekat Reorganizacija muzejskih depoa (RE–ORG Srbija) predstavlja višegodišnji projekat koji se na teorijski i praktičan način bavi problemima muzejskih depoa. Cilj radionice je sređivanje prostora depoa u skladu sa RE–ORG metodom koji su razvili ICROM i UNESCO, kroz poboljšanje pristupačnosti i olakšavanje korišćenja zbirki. Realizacija projekta planirana je za 2021. godinu, a na radionici bi učestvovali muzealci iz zemlje i regiona.

Dogovoreno održavanje Dana egipatske kulture

Njegova ekselencija Amr Alguvejl, ambasador Arapske Republike Egipat posetio je u subotu, 4. jula 2020. Gradski muzej Sombor. Kao rezultat njegove posete dogovoreno je održavanje letnjeg programa Dani egipatske kulture u Gradskom muzeju Sombor.

Povod za ovaj vid saradnje bila je izložba „Pod lupom — staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji” u okviru koje su bili izloženi predmeti iz egipatske zbirke arheološkog odeljenja našeg muzeja. Izložba je predstavila neke od najvrednijih i do tada retko (ili nikada) izlaganih predmeta iz staroegipatskih zbirki muzeja Srbije. Održana je tokom 2019. godine je u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu a predstavlja rezultat saradnje 11 institucija. Izložba je priređena u znak obeležavanja 111 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Egipta.

U duhu dobre volje, negujući uzajamno poštovanje i saradnju između dve zemlje, dogovoreno je održavanje Dana egipatske kulture u prostorijama Gradskog muzeja Sombor, krajem leta. Program bi obuhvatao izložbe koje daju pravi osvrt na sveprisutnu fascinaciju Egiptom i njegovom drevnom kulturom (nakit, kaligrafija i arhitektura).

Predavanje o civilizaciji u dolini Nila te tajnama koje krije egipatska zbirka Gradskog muzeja Sombor održaće istoričar Nenad Marković, jedan od autora izložbe „Pod lupom — staroegipatske zbirke u muzejima u Srbiji”. Veče bi bilo obogaćeno filmovima iz egipatske kinematografije i gastronomskim specijalitetima.

Amr Alguvejl i Peter Mraković

Prvi korak uspešne saradnje je privremeno ustupanje slike autorke Nagwa Ghorab pod nazivom „Egyptian Arabian horse” iz privatne kolekcije Njegove ekselencije Amr Alguvejlija, koju će uskoro biti prikazana posetiocima Gradskog muzeja Sombor.

Poseta iz Baje u okviru nastavka međumuzejske saradnje

Nastavljaju se dogovori i saradnja između Muzeja „Tir Ištvan” iz Baje i Gradskog muzeja Sombor. Prošle nedelje Gradski muzej, osim kolega iz Baje, posetila je Rozalia Preininger, većnica za spoljne poslove grada Baje, koja želi da podrži ovaj vid saradnje dva muzeja.

Obilazak stalne postavke Gradskog muzeja Sombor

Nastavak saradnje preciziran je u tri pravca, jedan u vezi zajedničkog projekta konzervacije Timpanona iz XIII veka, otkrivenog u Batmonoštoru (mađ. Bátmonostor-Pusztafalu), i njegovo čišćenje radi mogućnosti odlivanja replika i dalje prezentacije.

Obilazak stalne postavke Gradskog muzeja Sombor

U okviru radne posete kolege su upoznate sa zbirkama i predstavljena im je muzejska Stalna postavka. Razgovaralo se o mogućim IPA projektima u budućnosti kao o načinu zadovoljenja kulturnih potreba građana optimalnim korišćenjem kulturnog potencijala kojima raspolaže Gradski muzej Sombor.