Gradski muzej Sombor

Najava gostujuće izložbe o 200 godina vladavine Avara

Somborskoj publici prezentovaće se arheološko nasleđe koje je otkriveno na lokalitetu Perlek, lokalitetu Čik u Bačkom Petrovom Selu i lokalitetu Pionirska ulica u Bečeju. Muzejska građa sa ova tri lokaliteta bila je samo 2016. godine izlagana u Bečeju u okviru izložbe „Tragom konjanika ratnika — 200 godina vladavine Avara”, autorke pok. Branislave Mikić Antonić.

Plakat (deo)

U Gradskom muzeju Sombor posetioci će od 5. marta imati priliku da vide prilagođenu, odnosno redefinisanu izložbu sa oko 200 predmeta. Izložbu će otvoriti dr Ivan Bugarski, viši naučni saradnik Arheološkog instituta u Beogradu.

Dvodelna kopča na šarnir sa ovalnom pređicom, druga polovina VII i VIII vek

Reč više o izložbi

U Bačkom Petrovom Selu pronađen je 121 grob iz perioda Prvog avarskog kaganata, na Perleku dvadesetak grobova Drugog avarskog kaganata, dok je u Pionirskoj ulici pronađeno 50 grobova iz oba perioda. Na izložbi će biti predstavljeni i interpretirani običaji sahranjivanja pokojnika sa ličnim predmetima, bilo da su u pitanju muškarci ili žene. Materijal sa arheoloških iskopavanja, koja su vođena od 1968. do 2016. godine na ovim lokalitetima, publikovan je i obrađen kroz više publikacija i monografskih izdanja:

Branislava Mikić Antonić na arheološkom iskopavanju na lokalitetu Perlek

Domaćini izložbe u Gradskom muzeju Sombor su Viktorija Uzelac i Anđelka Putica, arheolozi Gradskog muzeja. Izložba će biti otvorena od 5. marta do 5. aprila 2020. godine.

Izložba „U tom Somboru… Grad kroz prizmu slikara”

Pozivamo Vas na otvaranje izložbe „U tom Somboru… Grad kroz prizmu slikara” povodom Dana grada Sombora u subotu, 15. februara u 18 časova u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja.

Slika

Na izložbi će biti prikazane slike umetnika sa temom somborskog urbaniteta koje su ujedno objavljene i u monografiji „U tom Somboru… Grad u prizmi stoleća”. Slike većim delom potiču iz kolekcije somborskog kolekcionara Ivana Ivančeva.

Izložba „150 godina Somborskog pevačkog društva”

Srdačno vas pozivamo na svečano otvaranje izložbe „150 godina Somborskog pevačkog društva” povodom Dana grada Sombora. Otvaranje izložbe je u nedelju, 16. februara, sa početkom u 18 sati.

Pozivnica