Gradski muzej Sombor

Sa otvaranja izložbe „Nauka za muzeje”

Uz prisustvo velikog broja stručne i zainteresovane javnosti 12. novembra je otvorena izložba „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja”.

Detalj s otvaranja izložbe

Nakon uvodne reči Petera Mrakovića, v.d. direktora Gradskog muzeja Sombor prisutnima se obratila prof. dr Sofija Stefanović, rukovodilac projekta „BIRTH”:
— Muzejsko nasleđe može da čuči neprepoznato nakon iskopavanja u našim depoima, ali ako muzeji imaju aktivne, vredne kustose raspoložene za međunarodnu i svaki drugi oblik saradnje, kao što je to, na sreću, slučaj sa Gradskim muzejom Sombor u kome naše koleginice Anđelka Putica i Viktorija Uzelac vredno sa nama sarađuju na istraživanjima, to nasleđe izlazi iz kutija depoa i odlazi u najopremljenije svetske laboratorije čime dolazimo do uzbudljivih podataka o načinu života u praistoriji.

Između ostalog, prof. dr Stefanović je naglasila da posetioci na ovoj izložbi imaju priliku da vide neka od naših najuzbudljivijih otkrića koja nisu važna samo za našu zemlju, već i za čitavu Evropu.

Detalj s otvaranja izložbe

Izložbu je otvorila dr Ivana Živalјević iz Instituta Biosens, rukovodilac projekta Nauka za Muzeje, koja je naglasila da su novi rezultati o životima ljudi i životinja u praistoriji na tlu Bačke prepoznati su kao značajni u naučnim krugovima u zemlji i inostranstvu, no sada nam je cilj da „vratimo nauku u muzej” — da je učinimo dostupnom javnosti, istaknemo ulogu muzeja u inovativnim naučnim istraživanjima i prikažemo koje potencijale ima lokalno muzejsko nasleđe za razumevanje nekih od najvažnijih procesa u ljudskoj istoriji. Ideja izložbe „vraćanje nauke u muzeje” predstavlja intenziviranje komunikacije između arheologa koji rade i stvaraju u istraživačkoj i muzejskoj delatnosti, bez čije saradnje izložba ne bi bila moguća.

Detalj s otvaranja izložbe

Projekat „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja” finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Evropskog istraživačkog saveta. Sponzor mlečnih proizvoda koji su degustirani na otvaranju izložbe bio je „Somboled” DOO Sombor.

Vizura izložbe

Autori izložbe su: Ivana Živalјević, Sofija Stefanović, Anđelka Putica, Viktorija Uzelac, Nenad Jončić, Vesna Dimitrijević, Jelena Jovanović, Darko Stojanovski, Marko Porčić, Jugoslav Pendić, Tamara Blagojević, Kristina Penezić. Autor dizajna je Damir Vlajnić, a ilustracija Nikola Stepković. U realizaciji izložbe i radionica pomogli su: Jelena Marković, Mina Amzirkov, Ana Ćirić, Filip Ristović, Danica Grujić.

Vizura izložbe

Prateći edukativni program izložbe održava se 16, 23 i 30. novembra i 7. decembra. Na radionicama za decu će analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji.

Vizura izložbe (keramika)

Otvaranje izložbe „Nauka za muzeje”

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na otvaranje izložbe „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja” 12. novembra 2019. u 18 časova u Gradskom muzeju Sombor.

Pozivnica

Ova izložba, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Evropski istraživački savet, predstavlja nove rezultate bioarheoloških istraživanja koje sprovode istraživači iz Instituta Biosens u Novom Sadu angažovani na projektu Evropskog istraživačkog saveta BIRTH, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice Narodne biblioteke „Branko Radičević” u Odžacima, i istraživačima Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Rezultati analiza bioarheološkog materijala sa neolitskih nalazišta Magareći mlin, Topole–Bač i Donja Branjevina iz fundusa muzejskih zbirki u Somboru i Odžacima, do sada su većinom predstavljani međunarodnoj i domaćoj arheološkoj zajednici. Ovom izložbom nastojimo da „vratimo nauku u muzej”, učinimo je dostupnom javnosti i prikažemo potencijal koje ima muzejsko nasleđe za razumevanje nekih od najznačajnijih procesa u ljudskoj prošlosti.

U ime tima projekta „Nauka za muzeje”
Ivana Živalјvić, Institut Biosens

Vredan poklon Muzeju u vidu slike/ikone

Tokom prve polovine godine Gradski muzej Sombor posetila je gospođa dr Marija Tešić, rođ. Mesaroš, iz Novog Sada, profesorka Univerziteta u penziji, potomkinja stare somborske porodice Veselinović. Porodična kuća Veselinovića nalazila se na mestu gde je sada Matično zdanje u Ulici kralja Petra Prvog.

Tom prilikom gospođa Tešić je muzeju poklonila dvadeset i tri dokumenta od važnosti za istorijat porodice Veselinović. Ovaj broj nije bio zaključen tako da je došlo do ponovnih pregovora koji su uključili dodatne predmete od važnosti za zbirke muzeja.

Sveti Georgije ubija aždaju

Početkom oktobra usledio je veoma vredan poklon: slika/ikona Sveti Georgije ubija aždaju, rad Marije Atanasijević–Veselinović (Osijek, 1842 — Sombor,1893), slikarke iz Osijeka, udate za Jovana Veselinovića iz Sombora, za koju je 1870. ili 1875, prema podacima iz literature, dobila nagradu na izložbi u Parizu. Slika je rađena tehnikom ulje na platnu, dimenzija 90 × 128 cm, nalazi se u originalnom pozlaćenom ramu i potiče iz šezdesetih godina 19. veka.

Ova izuzetno vredna slika biće postavljena na stalnoj postavci Umetničkog odeljenja Gradskog muzeja Sombor, zajedno sa podacima o poklonu i poklonodavcu, posle kataloške obrade. Gospođa Tešić poklonila je muzeju i deo porcelanskog servisa za ručavanje iz porodične ostavštine. Gradski muzej Sombor ovom prilikom najtoplije zahvaljuje plemenitoj darodavki na izuzetnim poklonima i poverenju koju je ukazala našoj kući.