Gradski muzej Sombor

Crtačev ugovor u Subotici

U Galeriji „dr Vinko Perčić” u Subotici, u petak, 1. februara 2019. u 19 sati, biće otvorena  izložba „Crtačev ugovor — neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu” autora Čedomira Janičića, muzejskog savetnika Gradskog muzeja Sombor.

Pozivnica

Svoj najznačajniji ciklus „Had” Brankov je premijerno prikazao u Subotici 1974. godine. S ovim gradom razvio je lep i obostrano koristan odnos, tako da je Subotica, sasvim zasluženo, prvi grad posle Sombora koji će videti „Crtačev ugovor”.

Detalj s izložbe u Somboru

Izložbu će otvoriti autor, Čedomir Janičić. Izložba traje do 21. februara.

Više o izložbi: https://gms.rs/sr/vesti/neobicna-prica-o-umetniku-branislavu-brankovu

Predavanje o heroinama Prvog svetskog rata

Povodom izložbe „Za srpsku vojsku — jedna zaboravlјena priča”, koja je prošle nedelje otvorena u Gradskom muzeju Sombor, biće održano predavanje u sredu, 23. januara 2019. u 17 časova na temu „Heroine Prvog svetskog rata”.

Pozivnica

Izložba „Za srpsku vojsku — jedna zaboravlјena priča”

U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda u Gradskom muzeju Sombor 15. januara 2019. godine sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba „Za srpsku vojsku — jedna zaboravlјena priča” autorke dr Mile Mihajlović, istoričarke, novinarke i publiciste.

Pozivnica

Izložba je posvećena jednoj od najznačajnijih humanitarnih operacija svih vremena. U jeku zime 1915/1916. godine, srpska vojska, u kleštima armija, centralnih sila prisiljena na povlačenje sa narodom na albanskim obalama Jadrana spasena je veličanstvenom humanitarno–vojnom operacijom italijanske Kraljevske ratne mornarice, uz učešće francuskih i engleskih brodova koji su je prebacili na drugu obalu mora. Od 12. decembra 1915. do 29. februara 1916. godine italijanska mornarica je iz Albanije evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbeglica, 24.000 austrijskih vojnika–zarobljenika srpske vojske, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala.

Evakuacija srpske vojske i naroda predstavlja preteču današnjih humanitarnih operacija i ostaje zabeležena kao najznačajnija i najsloženija operacija pružanja međunarodne pomoći svih vremena.

Gradski muzej Sombor i Italijanski institut za kulturu iz Beograda se tim povodom pridružuju obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Izložbu otvaraju Milka Ljuboja, viši kustos istoričar Gradskog muzeja Sombor i predstavnik Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (Istituto Italiano di Cultura in Belgrado).

Izložba traje od 15. januara do 10. februara 2019. godine. U okviru izložbe Gradski muzej Sombor organizuje radionice za učenike osnovnih i srednjih škola i predavanja za odrasle.