Gradski muzej Sombor

Dopuna legata Zorana Stošića Vranjskog za 2018.

U utorak, 25. septembra u 12 časova u Gradskom muzeju Sombor održana je svečana primopredaja slika i crteža Zorana Stošića Vranjskog u okviru redovne dopune legata.

Zoran Stošić Vranjski i Branimir Mašulović

Zoran Vranjski uručio je direktoru Muzeja sledeće radove:

  1. Portalna slika „Kosmički mučenici” (delo 110), 1993, ulje na drvetu, 34 × 36,5 cm
  2. Portalna slika „Kosmička nebesa” (slika 24), 1994, ulje na drvetu, 38 × 23 cm
  3. Portalna slika „Kosmički mučenici” (delo 121), 1993, ulje na drvetu, 36,5 × 23 cm
  4. Crtež „Kosmičke seobe”, 1973, tuš na hartiji, 85 × 65 cm.
Dopuna legata Zorana Stošića Vranjskog

Zoran Stošić Vranjski je 1992. godine sklopio ugovor o poklonu sa somborskim Gradskim muzejom, kojim se obavezuje da će svake godine ostaviti po tri svoja rada Likovnom odeljenju. Legat sadrži slike, crteže, kataloge, plakate, kompletnu dokumentaciju o slikaru i sve ono što je vezano za ličnost i delo ovog umetnika.

Autorsko vođenje kroz izložbu Anastazije David

Posle lepog i odlično posećenog otvaranja izložbe slika Anastazije David „A Fascinating Reality — Čarobna stvarnost”, dan posle umetnica je upriličila autorsko vođenje i razgovor s posetiocima.

Autorsko vođenje kroz izložbu

Zainteresovani poštovaoci umetnosti mogli su da čuju sadržajno predavanje o Anastazijinoj izložbi, motivima na njenim slikama, staroj Riđici koja živi još samo u uspomenama, ali i njenom odnosu i mestu na savremenoj likovnoj sceni, o životu i radu u Holandiji, poslovnim vezama s poznatim svetskim galerijama i još mnogo toga zanimljivog.

Autorsko vođenje kroz izložbu

„Čarobna stvarnost” će trajati u Gradskom muzeju Sombor do 5. oktobra.

Čarobna stvarnost Anastazije David

U petak, 14. septembra 2018. u 19 časova biće otvorena izložba slika „A Fascinating Reality — Čarobna stvarnost” umetnice Anastazije David iz Holandije.

Red, White and Black

Anastazia David rođena je 1957. godine u Somboru. Anastazia DavidDetinjstvo i mladost je provela u Riđici. Posle završetka tehničke škole u Somboru Anastazia je napustila svoj rodni kraj. Diplomirala je 1984. godine na socijalnoj akademiji Sociale Academie ’s-Hertogenbosch, a kasnije se odlučila za studije na akademiji umetnosti Academie voor Schone Kunsten Arendonk, odsek slikarstvo. Na istoj akademiji je diplomirala za specijalizaciju.

Na akademiji umetnosti nagrađena za radove na specijalizaciji. Nagrađena za rad „The Harvest”, Van Gogh Schilderwedstrijd, Breda’s Museum, nagrađena za rad „Listening” Wall of Fame, Annual Dutch Art Fair 2016, Amsterdam.

The Apple Tree

Anastazia se bavi pretežno figurativnim slikarstvom. Poslednjih godina je rodni zavičaj njena velika inspiracija.

Anastazia David

Umetnica će voditi kroz izložbu zainteresovane posetioce 15. i 29. septembra (subote) u 12 časova. Izložba će trajati do 5. oktobra.