Gradski muzej Sombor

Održano predavanje „Virtuelni muzej”

Predavanje „Virtuelni muzej” povodom povezivanja na besplatni program Microsoft Educator Community održano je 14. maja u Gradskom muzeju. Učesnici predavanja su bili: prof. geografije Ivica Jurišin, Tehnička škola sa domom učenika Apatin; prof. razredne nastave Ružica Vukelić, OŠ „Nikola Tesla” Kljajićevo; gost–predavač kustos Jelena Bogdanović, Narodni muzej Niš; prof. engleskog jezika Ana Živković, Niš; domaćini muzeja Ljubica Bačić i Nevena Živadinović Kusonić.

Predavanje

Predavači su izložili svoje iskustvo i ukazali na interesantne i edukativne mogućnosti korišćenja ovog programa. Ciljevi su zajedničko povezivanje i tim putem promovisanja kulturnog nasleđa grada Sombora, razvijanje interkulturalnosti, internacionalizacija muzeja i ustanova kulture, povezivanje obrazovnih i kulturnih ustanova, upotreba IKT u nastavi i razvijanje digitalne kompetencije nastavnika.

Predavanje

Predavanju su prisustvovali zaposleni u obrazovnim i kulturnim institucijama.

Muzej Batinske bitke uključen u majske manifestacije

Muzej Batinske bitke depandansa Gradskog muzeja Sombor se uključuje u nacionalnu manifestaciju „Muzeji za 10” 2018. godine raznovrsnim sadržajima prilagođenim učenicima četvrtih razreda svih osnovnih škola sa područja grada Sombora. Ovaj program će se nastaviti nakon manifestacije i trajaće do 1. juna 2018.

Logo „Muzeji za 10”

Organizatori jednodnevne ekskurzije za osnovce su Gradski muzej Sombor (Muzej Batinske bitke) i Rezervat prirode „Gornje Podunavlje” uz finansijsku i organizacionu podršku Odeljenja za obrazovanje i Odeljenja za poljoprivredu gradske uprave Grada Sombora.

Osnovni cilj predviđenih aktivnosti je upoznavanje učenika sa jednim od poslednjih očuvanih močvarnih rezervata „Gornje Podunavlјe”, u čijim se granicama nalazi i nedavno obnovljen Muzej Batinske bitke, posvećen jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata na području Jugoslavije.

Učenici će se na kreativan način, kroz igru i edukativnu radionicu, upoznati sa ekologijom, industrijskim nasleđem Gornjeg Podunavlja i istorijom Batinske bitke.

Muzej Batinske bitke se uključuje u evropsku „Noć muzeja” i biće otvoren za posetioce 19. maja 2018. od 17 do 1 sat iza ponoći. Ulaz u muzej je besplatan.

Posebni programi za manifestaciju „Muzeji za 10”

Plakat

14. maj u 16 časova — Virtuelni muzej

Gradski muzej Sombor povodom povezivanja na Microsoft Educator Community održaće predavanje o ovom besplatnom programu. Planiramo da se direktno povežemo sa Jelenom Bogdanović, kustoskinjom arheologom iz muzeja u Nišu i da čujemo uživo njena iskustva o ovom programu. Cilj je da se ovim putem povežemo sa ostalim muzejima širom sveta i da na taj način prezentujemo naš muzej posetiocima i đacima širom Srbije, ali i izvan nje. Pozivamo prosvetne radnike i zainteresovane građane da dođu na predavanje.

15. maj u 9 časova — „Potraga za muzejskim blagom”

16. maj u 17 časova — „Čajanka sa prijateljima”

Dan koji je tradicionalno povodom manifestacije posvećen prijateljima muzeja.

17. maj od 11 do 13 časova — „Muzej u mom domu”

Baština građana u gostima Gradskog muzeja. Izlaganje ličnih predmeta građana i njihovo predstavljanje u prostorijama muzeja. Povezivanje muzeja i građana kroz priče i predmete.

18. maj (Međunarodni dan muzeja) u 18 časova — Autorsko vođenje kroz izložbu „Ko je Malvina Hofman?”

Izložba je posvećena Malvini Hofman, najpoznatijom američkoj vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji. Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vidu ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je gospođu Hofman za čuveni plakat „Serbia needs your help”. Isti motiv je koristila za razglednice koje su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci za skulpturu Sv. Franje koja se danas nalazi ispred bolnice Majo u Ročesteru. Na izložbi će biti prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu.

19. maj (14. evropska noć muzeja) od 17 do 1 čas

„Potraga za muzejskim blagom” (od 17 do 20 časova), aktuelna izložba „Ko je Malvina Hofman?” i stalna postavka.


Ulaz je besplatan. Radno vreme muzeja tokom manifestacije je od 8 do 18 časova, a za Noć muzeja 19. maja (subota) od 17 do 1 čas iza ponoći.